Průvodce po Jordánsku ve 12 bodech: Co vidět + co bych příště udělal jinak

Petr Novák
Publikováno 31. prosince 2021

Díky přímé lince Ryanairu Praha-Ammán a zpátečním letenkám od 520 Kč se Jordánsko stalo jednou z nejoblíbenějších destinací. Novodobý div světa Petra, Mrtvé moře, chráněné území Vádí Rum, kopcovitý Ammán – památek je spousta. Ale o jejich detailním popisu tento článek není.

Je o zkušenostech, co bych po týdenním roadtripu po Jordánsku udělal stejně a co bych udělal jinak.

  1. Průvodce po Jordánsku ve 12 bodech: Co vidět + co bych příště udělal jinak

    Samostatné vízum, nebo Jordan Pass?

    Do Jordánska je potřeba cestovní pas a vízum, které se uděluje až po příletu.

    O vízum lze požádat buď samostatně za 1 244 Kč40 د.ا, nebo jako součást Jordan Passu za  2 177 Kč70 د.ا. Jordan Pass v sobě zahrnuje vstupné skalního města Petra, přírodní rezervace Wadi Rum, města Džaraš a do dalších památek.

    Varianta Jordan Pass se vyplatí už v okamžiku, kdy plánujete navštívit Petru.

  2. Průvodce po Jordánsku ve 12 bodech: Co vidět + co bych příště udělal jinak

    Jakou variantu Jordan Pass zvolit?

    Jordan Pass se prodává ve třech variantách. Liší se jen počtem dní, které lze strávit ve skalním městě Petra:

    • Jordan Wanderer s 1 dnem v Petře za 2 177 Kč70 د.ا
    • Jordan Explorer se 2 dny v Petře za 2 333 Kč75 د.ا
    • Jordan Expert se 3 dny v Petře za 2 488 Kč80 د.ا

    Z vlastní zkušenosti doporučuji variantu s jednodenním vstupem do Petry. Celý den pro důkladnou prohlídku města stačí, neplaťte zbytečně za dva dny jako my. Skalní útvary v Petře jsou krásné a výhledy na údolí dechberoucí, ale druhý den neuvidíte již nic zásadně nového. Stejnou zkušenost měli další dva cestovatelé, které jsme na místě potkali.

    Pass si kupte v předstihu online, po příletu do Ammánu je třeba projít frontou s označením Jordan Pass. Pánům za přepážkou na telefonu ukážete vygenerovaný QR kód a až poté pokračujete dál k imigračnímu pohovoru. Strach není na místě, úředníci jsou milí a přátelští.

  3. Průvodce po Jordánsku ve 12 bodech: Co vidět + co bych příště udělal jinak

    Jak si užít skalní město Petra bez lidí

    Nejdůležitější rada zní vstaňte brzy.

    My jsme ke vstupní bráně přišli hned na otevření v 6:00 hodin (prosinec 2021) a rovnou jsme pokračovali ke klášteru Ad-Dér. Pěšky nám to zabralo zhruba 40 minut, na místě jsme byli úplně sami. Ani všudypřítomní prodejci suvenýrů ještě nedorazili.

    Areál se začal plnit kolem 9:30, poté již fotku bez lidí nepořídíte.

    Doporučuji tak nejprve zajít ke klášteru a poté procházet jednotlivé vyhlídky. Mezi vstupem do Petry a pokladnicí budete potkávat otravné průvodce, kteří slibují prohlídky zakázaných míst a unikátní fotky. Zbytečné jim platit, fotky zvládnete pořídit sami. Podobně otravní jsou beduíni, kteří vám budou napříč celým městem nabízet svezení na velbloudovi nebo oslíkovi.

    Drobné jsme raději dali domorodcům, jejichž rodiny po několik generací kempují na vyhlídkách. Za jeden dinár jsme si koupili beduínský čaj s levandulí, rádi si s vámi lámanou angličtinou popovídají.

    Přímo na vstupence do Petry se dočtete, že cena zahrnuje zapůjčení koně. O povinnosti zaplatit si ke koni průvodce se nedočtete. Je to stejné, jako kdyby kavárna nabízela veškerou kávu zdarma s tím, že povinně platíte jen za kelímek.

    Noční prohlídka Petry není v ceně Jordan Passu zahrnuta, platí se 529 Kč17 د.ا extra. Neuvidíte nic navíc, takže to jsou trochu vyhozené peníze.

  4. Průvodce po Jordánsku ve 12 bodech: Co vidět + co bych příště udělal jinak

    Wadi Rum: Co jste nevěděli o spaní na poušti

    Wadi Rum je chráněné území na jihu země, spolu s Petrou patří mezi hlavní taháky Jordánska. Sytě oranžová poušť skrývá stanová městečka, kde turisté stráví noc a další den je čeká vyjížďka na džípu, focení na skalních útvarech nebo sandboarding. Vše se prodává jako jeden balíček.

    Disneyland uprostřed pouště. Disneyland, který stojí za návštěvu.

    Ubytování doporučuji domluvit předem, běžná je cena 1 089 Kč35 د.ا za osobu. Příliš hýbat s ní nejde, ale je skousnutelná. Zahrnuje nocleh ve stanovém městečku, večeři, čtyřhodinový program v poušti a odvoz z/do návštěvnického centra, kde odstavíte svoje auto.

    Rozhovor s místní dobrovolnicí mi odkryl některé detaily z fungování komunity, které zůstávají běžným turistům utajeny.

    Celý Wadi Rum je rozdělen na dvě části. Hezčí polovinu pro sebe vyhradil místní král, zbytek je přístupný turistům. Několik rozvětvených rodin beduínů provozuje stanová městečka na pozemcích, které jim darovala vláda. Jak jednotliví členové rodiny dospívají, otevírají si své vlastní kempy bez hlubšího dumání o návratnosti investice. Aktuálně je napříč pouští rozeseto zhruba 65 kempů.

    Největší problém provozovatelů kempů tkví ve faktu, že se na svůj byznys neumí dívat očima turisty. Nedokáží se odlišit (všechny kempy jsou stejné a nabízejí stejný program) a kazí si dojem snadno řešitelnými drobnostmi (silně zaprášené přikrývky ve stanu).

    Konkurenční boj je vede také k zajímavým praktikám na Bookingu. Nejlevnější noc v kempu lze pořídit již za 23 Kč včetně daní, poplatků a snídaní. Cena nezahrnuje odvoz do kempu. Do nich se všichni ubytování přepravují jeepy, které jsou běžným autem nedostupné. Nezbývá, než si za dopravu připlatit, nebo absolvovat třeba sedmikilometrový pochod pouští tam i zpět. Večeře a zábavní program rovněž není v ceně. Rezervace takto levného ubytování má obvykle za následek jen další náklady.

    Booking nabízí v oblasti Wadi Rum celkem 272 možností ubytování, je zde však jen 65 kempů. Jak nám potvrdila místní dobrovolnice, provozovatelů ubytování registrují jeden a ten samý kemp pod několika názvy a s různými fotkami. Berou to jako pojistku pro případ, kdy by se jim u některého ze zápisů zhoršilo hodnocení. Na Bookingu tak má drtivá většina kempů hodnocení 9+ a velmi málo recenzí.

    V kempech je tekoucí voda i elektřina, mobilní signál naštěstí ne. Díky minimálnímu světelnému smogu se můžete po setmění kochat hvězdnou oblohou, kterou v Praze již nikdy neuvidíte. Naopak ráno si doporučuji přivstat a na východ slunce se vyškrábat na některou z okolních skal. Vyšplháte na ni během 5 minut a nemusíte mít zrovna horolezecký výcvik. Kdo rád stanuje a hotely nehodnotí počtem hvězdiček, bude se mu noc strávená ve Wadi Rumu líbit.

  5. Průvodce po Jordánsku ve 12 bodech: Co vidět + co bych příště udělal jinak

    Jak ušetřit za ubytování v Jordánsku

    Sedm nocí v Jordánsku jsme strávili v sedmi různých ubytováních. Máme tak srovnání.

    Nejdražší jsou rezorty na pobřeží Mrtvého moře, kde poměr ceny a hodnoty pokulhává. Ramada Resort Dead Sea nabízí skromnou soukromou pláž (která se zavírá ihned po setmění), ucházející snídani a funkční internet. Leží v těsné blízkosti hranic s Izraelem bokem od civilizace, za jednu noc pro 3 lidi jsme platili 2 470 Kč.

    Podobný zážitek přinesl Dead Sea Spa Resort, kde jsme trávili další noc. Snídaně v poměru k ceně slabší, inzerované wellness zavřené, vyhřívané bazény studené. Cestovat na stejné místo znovu, oběma hotelům bych se snažil vyhnout.

    Paradoxně nejlepší zážitky přinášelo nejlevnější ubytování, všude bych se ubytoval znovu:

    • Petra Cabin Inn Hostel&Resturant nás stál 70 Kč za osobu a noc. Nenecháte-li se odradit spaním v kabinkách, budete odměněni výhledem na Petru přímo z postele, ke vstupní bráně je to ostatně 5 minut pěšky. Čistota a personál byl na solidní úrovni.
    • Layaali Amman Hotel leží v úplném centru Ammánu hned naproti Římskému amfiteátru. Jedna hvězdička odpovídá úrovni, ale hotel je čistý, nově vybavený a s krásným výhledem ze střechy na centrum města.
    • Carob Hostel leží rovněž v centru Ammánu, rezervovat si lze privátní pokoj. Hlavním lákadlem hostelu je prostorná terasa s výhledem na město a milý personál.

    Ubytování v Jordánsku nerezervujte přes Booking. Je výhodnější do ho(s)telu přijet a domluvit se na ceně na místě. Pro získání slevy obvykle stačí ukázat výhodnější nabídku konkurence a požádat o dorovnání nabídky.

    Nemusí to vyjít napoprvé (každý hotel má svoji cenu, pod kterou nejde), ale v případě volné kapacity máte slušnou naději na úspěch. Někde nám řekli, ať si vytvoříme rezervaci přes Booking a dostali jsme zdarma upgrade na lepší pokoj.

    Na Bookingu osobně preferuji levnější ho(s)tely, ale hodnocením alespoň 9/10 a přinejmenším 100 recenzemi. Pokud je recenzí méně, výsledná známka bude postupem času klesat. Celková známka 9 a je víceméně zárukou, že nocleh bude příjemným zážitkem.

  6. Průvodce po Jordánsku ve 12 bodech: Co vidět + co bych příště udělal jinak

    Vyplatí se půjčit si v Jordánsku auto?

    Ze sedmi dnů v Jordánsku jsme měli auto půjčené pět dní, najeli jsme 1 052 km po trase letiště Ammán → Mrtvé moře → Petra → Aqaba → Wadi Rum → letiště Ammán. Poslední dva dny jsme strávili v Ammánu, kde auto nebylo potřeba.

    Auto z půjčovny přináší svobodu v cestování a je v podstatě nutnost. Na autobusy nebo stopování nelze spoléhat. Chevrolet Cruz v automatu jsme si půjčili přes Rental Cars na pět dní za 5 457 Kč. Z toho 550 Kč byl příplatek za druhého řidiče.

    V ceně jsme měli pouze základní pojištění, neboť spoluúčast v případě nehody byla 11 500 Kč. Pokud máte také cestovní pojištění od ČSOB nebo Axa se sjednaným pojištěním spoluúčasti na zapůjčeném vozidle, doporučuji postupovat stejně. Plné havarijní pojištění na 5 dní by nás stálo 1 680 Kč navíc, což byla stejná částka, kterou bychom dopláceli v případě způsobené nehody.

    Při řízení auta v Jordánsku je nutné mít na paměti pár kulturních odlišností:

    1. Místní řidiči šetří žárovky v blinkrech, mezi pruhy a z kruháků vyjíždí bez varování.
    2. Někteří zachází v šetření ještě dál, a v noci jezdí po dálnici bez ostychu se zhasnutými potkávacími světly. Svítit doporučuji vždy a všude.
    3. Na dálnicích a ve městech narazíte co pár set metrů buď na rygol nebo na vysoký retardér. Sjízdný je ve 40 km/h. Jednou nám na dálnici zkřížil cestu zatoulaný velbloud.

    Provoz na hlavních tazích je klidnější než u nás. V porovnání s Českem je třeba myslet na nižší frekvenci benzínek včetně hlavních tahů, litr benzínu stojí kolem 24,57 Kč0.79 د.ا. Cena se u jednotlivých benzínek trochu liší, při platbě kartou drzá obsluha bez optání opakovaně částku zaokrouhlila nahoru. Do auta jsme tankovali levnější Gasoline 90, doporučovaný Gasoline 95 je na litru dražší přibližně o 7,31 Kč0.235 د.ا.

    Mezi jednotlivými guvernoráty se projíždí checkpointy, poměrně časté jsou dálniční hlídky. Jordánští policisté jsou k turistům milí a díky chabé znalosti angličtiny si nechtějí komplikovat výkon služby složitějšími prohlídkami.

  7. Průvodce po Jordánsku ve 12 bodech: Co vidět + co bych příště udělal jinak

    Ceny v Jordánsku: Jídlo kupujte ve větších obchodech

    Představu o aktuálních cenách v Jordánsku najdete na Numbeo zvlášť pro AmmánAqabu.

    Velká lahev vody v supermarketu stojí od 7,78 Kč0.25 د.ا výše, ve večerkách a u stánkařů počítejte s cenou kolem 31 Kč1 د.ا. Pro jídlo platí vesměs to samé. Pakliže budete mít k dispozici auto, vyplatí se na začátku větší nákup zásob (zejména vody). S výjimkou Ammánu a jednoho Carrefouru v Aqabě na supermarkety našeho typu nenarazíte.

    Na běžný oběd se neváhejte zastavit v restauracích. Za kuřecí shawarmu v neturistickém městě Gawr as-Safi jsme platili 62 Kč2 د.ا. Jako milovníka kávy mě nemile překvapily poměrně vysoké ceny, cena espressa se pohybovala kolem 56 Kč1.80 د.ا. Za stejnou cenu nabízely všechny kavárny místní evergreen – rozpustné Nescafé.

    Pro představu: Průměrná čistá mzda v Ammánu je 12 575 Kč404.31 د.ا a v Aqabě 12 394 Kč398.50 د.ا.

  8. Průvodce po Jordánsku ve 12 bodech: Co vidět + co bych příště udělal jinak

    Lze v Jordánsku platit kartou, nebo potřebuji hotovost?

    Potřebujete hotovost.

    V modernějších obchodech a kavárnách, ve větších hotelech a v autopůjčovně lze platit kartou. Většina ubytování a prakticky všechny menší obchody s jídlem a restaurace trvají na hotovosti.

    V zemi se platí jordánským dinárem, kdy 1 JOD = 31 Kč1 د.ا. Ceny v obchodech jsou bez 16% DPH a bývají uvedeny na tři desetinná místa s tečkou – například 1.256 JOD je zhruba jeden a čtvrt dináru.

    Nejpohodlnější je vybrat si peníze z bankomatu, ideálně mimo letiště. Téměř všechny místní banky si za výběr účtují poplatek 93 Kč3 د.ا218 Kč7 د.ا, kterému se nevyhnete ani v případě, že máte u své karty výběry v cizině zdarma. Jeho výši se dozvíte ještě před samotným výběrem, transakci tak bez následků zrušit.

    V případě poplatku za výběr doporučuji zkusit jiný bankomat.

  9. Průvodce po Jordánsku ve 12 bodech: Co vidět + co bych příště udělal jinak

    Jordánská SIM karta s internetem vám usnadní cestování

    Hned po příletu si doporučuji zakoupit místní SIM kartu. Získáte tak přístup k internetu a díky němu možnost získat levnější ubytování na poslední chvíli a online navigaci. Výhodu mají čtenáři s telefonem na dvě SIM karty, zůstane jim funkční české číslo a současně mohou využívat mobilní data a místní hovory.

    V zemi působí tři hlavní operátoři: Orange, Umniah a Zain. Všichni mají stánek v příletové hale letiště. Nabídku předplacenek si můžete prostudovat na skvělém webu Prepaid Data SIM Card Wiki.

    Nejlevnější SIM karta s 1 GB dat od Orange stojí přibližně 144 Kč4.6252 د.ا. S výjimkou odlehlé části Wadi Rumu byl na všech místech signál i rychlý internet. Nezapomeňte si přibalit jehlu pro vysunutí zdířky se SIM kartou.

  10. Průvodce po Jordánsku ve 12 bodech: Co vidět + co bych příště udělal jinak

    Bezpečnost v Jordánsku: Riziko je nízké

    Procestoval jsem více než 50 zemí na všech kontinentech a nejspíše nikde jsem nenarazil na tak nezištně milé lidi jako v Jordánsku. Nejčastější fráze, kterou v zemi uslyšíte, je Welcome to Jordan!

    V kavárně v Ammánu stačilo poprosit o tip na restauraci s místní kuchyní… a už na stole ležely čtyři talíře s ochutnávkou hummusu, makdousu (plněný lilek), sýra, arabského chleba a místního dezertu s datlemi. Zdarma jako pozornost podniku.

    I po setmění se v zemi člověk cítí bezpečně, případný strach vesměs pramení z odlišné kultury.

  11. Průvodce po Jordánsku ve 12 bodech: Co vidět + co bych příště udělal jinak

    Lze v Mrtvém moři plavat? A vyplatí se k němu jet?

    V Mrtvém moři lze plavat, ale potápět se nelze. Koncentrace soli v Mrtvém moři dosahuje zhruba 33,7 %, v litru vody je tak rozpuštěno zhruba 337 gramů soli. Místo plavání se tak ve vodě budete jen nadnášet, potápění je v podstatě vyloučené.

    Voda v Mrtvém moři je olejnatá a extrémně slaná, vyvarujte se jejímu vniknutí do očí. Název Mrtvému moři dala právě skutečnost, že zdejší podmínky znemožňují jakýkoliv život vodním tvorům.

    Soukromé pláže u hotelových rezortů jsou čistší, veřejně přístupné pláže jsou velmi špinavé. Jak jsem zmínil v části o ubytování, hotely v této oblasti jsou velmi drahé. Pokud chcete ušetřit pár dinárů, doporučuji se během dne vykoupat a po setmění odjet do levnějšího vnitrozemí.

    Mrtvé moře skrývá ještě jednu zeměpisnou zajímavost: Je to nejníže položené místo na zemi, nadmořská výška v nejhlubším místě činí 418 metrů pod hladinou moře.

  12. Průvodce po Jordánsku ve 12 bodech: Co vidět + co bych příště udělal jinak

    Nesouvisející poznatky na závěr

    Zejména v poušti a v Petře je horko, dbejte na dostatečné zásoby vody. V letních měsících myslete také na pokrývku hlavy a pravidelné používání opalovacího krému.

    Alkohol je v Jordánsku jakožto muslimské zemi navenek tabu, nekuřáky ovšem nemile překvapí všudypřítomný kouř z cigaret.

    Ekologie evidentně není v Jordánsku téma. Odpadky se pálí za městem, beduíni se prohání ve smradlavých jeepech chráněnou oblastí, příkopy podél silnic vyplňují hroudy plastových lahví… a navenek to působí dojmem, že to nikoho netrápí.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další články z kategorie Cestovní průvodce


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás