Tradiční vanilkové rohlíčky

Lenka Chládková
Publikováno 1. prosince 2024

Vánoce bez vanilkových rohlíčků si lze jen těžko představit. Tato klasika by rozhodně neměla chybět na žádné štědrovečerní tabuli. Nejlepší vanilkové rohlíčky připravíte, pokud se budete držet osvědčených a mnohokrát vyzkoušených postupů. Na co si dát největší pozor při přípravě těsta, čemu se vyhnout při pečení a jak rohlíčky správně skladovat, aby vydržely co nejdéle čerstvé. To vše najdete ve Skrblíkově receptu na tradiční vanilkové rohlíčky.

  1. Tradiční vanilkové rohlíčky

    Recept na tradiční vanilkové rohlíčky

    Vanilkové rohlíčky patří mezi vánoční klasiku. Klíčem k dokonalým vanilkovým rohlíčkům je kvalita použitých surovin a dodržení množství ingrediencí podle receptu. Nechte se inspirovat a připravte letos nejlepší vanilkové rohlíčky podle tradičního receptu našich babiček.

    Budete potřebovat:

    • 300 g hladké mouky
    • 200 g másla (pokojové teploty)
    • 100 g mletých vlašských ořechů
    • 80 g moučkového cukru
    • 2 žloutky
    • 1 balení vanilkového cukru, nebo 1 lžička vanilkového extraktu
    • moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalení

    Postup přípravy:

    Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, mleté vlašské ořechy, moučkový cukr a vanilkový cukr. Do suchých ingrediencí přidávejte po malých kouscích změklé máslo a žloutky. Ručně, nebo případně v kuchyňském robotu zpracujte směs do celistvého těsta.

    Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte jej v chladničce minimálně hodinu odpočinout, nejlépe však přes noc.

  2. Jak tvarovat vanilkové rohlíčky

    Těsto vyjmuté z lednice rozdělte na několik částí. Z každé části vyválejte váleček, ten rozkrájejte na 3-4 cm dlouhé kousky. Každý váleček je třeba vymodelovat do tvaru rohlíčku. Snažte se vytvářet rohlíčky stejně velké, aby se upekly rovnoměrně.

    Rohlíčky se nemusí tvarovat ručně, existují pomůcky, se kterými vytvoříte pár desítek rohlíčků během chvilky. Mezi takové pomůcky patří vykrajovací forma na rohlíčky, která je navržena tak, aby těsto rozdělila a vytvarovala přesně do požadovaného tvaru. Jednoduše na ni položíte kus těsta a přejedete válečkem. Výsledkem jsou rovnoměrně vykrojené rohlíčky. Podobně lze využít silikonovou formu na rohlíčky.

  3. Proč se těsto na vanilkové rohlíčky drolí

    Těsto na vanilkové rohlíčky se většinou drolí, protože je v něm málo tuku. I když je přesně dodrženo množství všech surovin v receptu, je třeba počítat s moukou, která se používá na podsypání těsta. Tímto způsobem se do těsta dostává větší podíl mouky, kvůli kterému těsto se vysouší a drolí.

    Do těsta stačí zapracovat kousek tuku (nebo žloutek) a nechat ho chvíli v lednici odpočinout.

  4. Jak dlouho péct vanilkové rohlíčky

    Rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 10–15 minut, dokud nejsou lehce nazlátlé.

    Pár minut po vytažení z trouby ještě horké rohlíčky opatrně obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

  5. Jak skladovat vanilkové rohlíčky

    Upečené vanilkové rohlíčky je důležité správně skladovat, aby zůstaly čerstvé a zachovaly si svoji křehkost i chuť.

    • Před uložením rohlíčky nechte úplně vychladnout.
    • Rohlíčky skladujte v uzavíratelných nádobách, jako jsou plechové dózy nebo nádoby s těsněním, které zabraňují vstupu vzduchu a udržují cukroví čerstvé.
    • Pokud skládáte rohlíčky ve více vrstvách, položte mezi jednotlivé vrstvy pečicí papír, aby se k sobě rohlíčky nepřilepily.
    • Vanilkové rohlíčky mohou absorbovat pachy a chutě od jiných druhů cukroví, z tohoto důvodu je lepší rohlíčky skladovat odděleně.
  6. Nejlepší vanilkové rohlíčky na 5 různých způsobů

    Vanilkové rohlíčky jsou klasickým českým vánočním cukrovím, které má mnoho variací. Základní princip přípravy zůstává většinou stejný. Vždy je důležité těsto nechat odpočinout v chladu, těsto se pak lépe zpracovává a rohlíčky si během pečení lépe udrží tvar. Připravili jsme 5 různých variací tradičních vanilkových rohlíčků.

    Mandlové vanilkové rohlíčky

    Namísto vlašských ořechů se do těsta přidají mleté mandle, nebo mandlová mouka. Mandlové rohlíčky kombinují chuť klasických vanilkových rohlíčků s jemnou mandlovou příchutí.

    Skořicové vanilkové rohlíčky

    Malé množství mleté skořice přidané do těsta nebo do vanilkového cukru na obalení dodá rohlíčkům příjemnou kořeněnou chuť.

    Čokoládové vanilkové rohlíčky

    Kakaový prášek vmíchaný do těsta přidá rohlíčkům čokoládovou příchuť, kakao navíc dodá rohlíčkům tmavší vzhled.

    Vanilkové rohlíčky bez ořechů

    Klasický recept na vanilkové rohlíčky se neobejde bez mletých ořechů, pokud ale ořechy z nějakého důvodu nemusíte, můžete vyzkoušet recept na vanilkové rohlíčky bez ořechů.

    Bezlepkové vanilkové rohlíčky

    Jestliže nahradíte v receptu na tradiční vanilkové rohlíčky pšeničnou hladkou mouku směsí například rýžové a mandlové mouky, budete mít rohlíčky vhodné pro celiaky, tedy pro všechny s bezlepkovou dietou.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak upéct


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás