Jak využít arašídové máslo

Veronika Chmelařová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít arašídové máslo

    Co je arašídové máslo

    Se skutečným máslem má arašídové máslo společného velmi málo, snad jen samotný název a „natírací“ konzistenci.

    V ideálním případě jde o 100% čistou směs arašídů, které mletím vytvoří zcela hladký, nebo lehce křupavý, tuhý krém temně béžové barvy. Tento krém je možné natírat např. na pečivo, ale hodí se také jako lákavá přísada do řady receptů.

  2. Jaké jsou přínosy arašídového másla

    Levnější varianty arašídového másla mají poměr arašídů nižší a obsahují tudíž vedle ořechů také nejrůznější zahušťovadla. To přirozeně snižuje jejich výživový přínos, což je velká škoda, neboť kvalitní arašídové máslo obsahuje řadu tělu prospěšných látek.

    Minerály v čele s draslíkem, selenem a vápníkem, antioxidanty, vitamíny skupiny B a E, to vše najdete ve vysokoprocentním arašídovém másle. Arašídový krém pomáhá bojovat s cholesterolem, dodává tělu rostlinné bílkoviny, organismus díky němu produkuje látky schopné efektivněji bojovat s infekcemi či srdečními chorobami.

    Proto ať již budete arašídové máslo sami vyrábět, nebo se jej chystáte koupit hotové (arašídové máslo prodává např. Lidl), mějte vždy na paměti – čím více arašídů krém obsahuje, tím lepší (a prospěšnější) bude.

    Ovšem dejte si pozor na konzumované množství – arašídové máslo je sice tělu prospěšné, ale také velmi kalorické a vylízaná sklenice by vás tím pádem mohla stát nějaké to kilo navíc.

  3. Jak upéct fitness sušenky z arašídového másla

    Receptů s arašídovým máslem najdete spoustu, nejjednodušší verzí je sendvič s arašídovým máslem a trochou džemu. Specifická, lehce slaná chuť arašídového másla vás v kombinaci s nasládlým džemem mile překvapí. A naláká vás, abyste arašídové máslo vyzkoušeli i v dalších receptech, mezi nimiž zaujímají přední místo zejména fitness recepty.

    Za vyzkoušení stojí vynikající fitness sušenky z arašídového másla, pro jejichž přípravu budete potřebovat:

    • 100 g špaldové či pohankové mouky
    • 200 g kvalitního arašídového másla
    • 80 g strouhaného kokosu
    • 5 lžic holandského kakaa
    • 4 lžíce medu či stévie pro doslazení
    • 2 žloutky
    • mléko

    Postup přípravy

    Ingredience postupně smíchejte v míse a vypracujte těsto, které nechte zhruba půl hodiny odpočívat v ledničce.

    Z vychladlého těsta tvořte menší kuličky, které pokládejte rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem. Navlhčeným prstem kuličky stlačte do placiček s dolíčkem uprostřed.

    Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 10-15 minut. Do dolíčku vychladlých sušenek kápněte trochu džemu nebo ideálně trochu arašídového másla.

  4. Jak upéct muffiny s arašídovým máslem

    Další oblíbenou variantou dezertu s arašídovým máslem jsou muffiny. V jejich případě je ideální zvolit jako další přísadu ovoce podtrhující chuť arašídů. Přesně takovým jsou banány, jablka nebo třeba hrušky.

    Pro přípravu arašídových muffinů budete potřebovat

    • 250 g špaldové či pohankové mouky
    • 2 lžíce kvalitního arašídového másla
    • 2 banány/ nebo 2 jablka/ nebo 2 hrušky (rozmačkané, nastrouhané)
    • 50 g změklého másla
    • 125 ml mléka
    • 1 vejce
    • 1 kypřící prášek
    • 125 g agávového sirupu, případně třtinového cukru
    • 1 lžičku skořice

    Postup přípravy

    Připravte si formu na muffiny, do které vyskládejte papírové košíčky, a dále jednu větší a jednu menší mísu. Troubu začněte předehřívat na 200°C.

    Do větší mísy vsypte všechny sypké ingredience a do menší mísy zase všechny tekuté. Promíchejte obě části a posléze spojte obsahy obou mís dohromady.

    Ke vzniklému těstu přidejte zvolené ovoce, případně i kousky čokolády nebo arašídů, záleží jen na vaší chuti. A můžete začít plnit košíčky, vždy pouze do 2/3 jejich výšky.

    Dejte péct na přibližně 20-25 minut. Průběžně kontrolujte vpichováním špejle do košíčků. Zůstane-li suchá, jsou muffiny hotové. Dobrou chuť!

  5. Jak upéct brownies s arašídovým máslem

    Znáte brownies? Úžasnou, čokoládovou delikatesu, která se rozplývá na jazyku a potěší každého mlsouna? Pokud ne, je nejvyšší čas to napravit a váš zážitek povýšit ještě o stupeň výše přidáním arašídového másla.

    Na přípravu arašídových brownies budete potřebovat

    • 50 g hladké mouky
    • 50 g polohrubé mouky
    • 100 g vysokoprocentní hořké čokolády
    • 2 lžíce kvalitního arašídového másla
    • 110 g změklého másla
    • 220 g třtinového cukru
    • 3 vejce
    • špetku soli

    Postup přípravy

    Máslo s čokoládou rozpusťte ve vodní lázni. Nechte mírně vychladnout a do směsi přimíchejte cukr a jednotlivá vejce. Přidejte sůl a obě mouky a vzniklé těsto míchejte dohladka.

    Jakmile je těsto hotovo, vlijte ho rovnoměrně na připravený menší plech vyložený pečícím papírem. Na pánvi si pomalu rozehřejte arašídové máslo a připravené těsto jím zalijte. Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca 10 minut.

    Nenechte brownies propéct příliš, jejich kouzlo spočívá v křupavém povrchu, ale stále vláčném vnitřku, nebojte se tedy plech vytáhnout i o minutku dříve.

  6. Jak připravit cheesecake s arašídovým máslem

    Méně obvyklou, avšak o nic méně chutnou variantu dezertu s arašídovým máslem představuje cheesecake. Je hotový rychle a ještě rychleji mizí z talíře.

    Na přípravu arašídového cheesecake budete potřebovat

    • 100 g sušenek
    • 50 g másla
    • 400 g krémového sýra (např. Philadelphia)
    • 100 g zakysané smetany
    • 120 g třtinového cukru
    • 200 g kvalitního arašídového másla (bez kousků)
    • 2 vejce

    Postup přípravy

    Nejprve předehřejte troubu na 180°C a připravte si dortovou formu, jejíž dno vyložíte pečícím papírem.

    Sušenky rozdrťte na prach a spojte s rozpuštěným máslem. Vznikne sypká směs, kterou rozvrstvěte na dno dortové formy. Pořádně přitlačte a zarovnejte. Zhruba 10 minut nechte péct. Poté vytáhněte, teplotu snižte na 150°C a na dno trouby dejte mísu s vodou.

    Ze zbylých ingrediencí připravte smícháním náplň, kterou nalijte na vychladlý korpus. Vložte opět do trouby a pečte nejprve 15 minut. Stáhněte teplotu na 120°C a pečte další hodinu, dokud náplň neztuhne.

    Hotový cheesecake nechte vychladnout a před podáváním zalijte polevou z hořké čokolády. Vynikající bude i ovocná omáčka.

    Zajímají vás další ořechové recepty a návody? Poradíme vám, jak si doma připravit výbornou pochoutku i dárek z ořechů naložených do medu.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak upéct


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás