Linecké cukroví s mákem

Lenka Chládková
Publikováno 15. prosince 2023

Přestože linecké těsto nabízí mnoho variací, základní princip přípravy těsta zůstává stejný. Vždy je třeba dodržet osvědčený poměr surovin, těsto zpracovat rychle a nechat ho odpočinout dostatečně dlouhou dobu v chladu. Zajímavou alternativou klasického receptu je makové linecké cukroví.

  1. Linecké cukroví s mákem

    Recept na makové linecké cukroví

    Mák přidává do cukroví specifickou chuť a dělá z něj zajímavou variantu tradičního lineckého cukroví. Makové linecké se připravuje podobně jako klasické linecké cukroví, navíc se přidává mletý mák a skořice, která nádherně provoní těsto.

    Budete potřebovat:

    • 250 g hladké mouky
    • 50 g mletého máku
    • 200 g másla
    • 60 g moučkového cukru
    • 1 žloutek
    • 1 balení vanilkového cukru, nebo 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1 lžička citrónové kůry
    • 1 lžička mleté skořice
    • špetka soli

    Postup přípravy:

    Všechny sypké suroviny smíchejte, přidejte máslo, žloutek a vypracujte těsto. To zabalte do fólie a nechte odležet v lednici nejlépe do druhého dne, minimálně však jednu hodinu.

    Těsto vyválejte na pomoučeném povrchu na tloušťku zhruba 3 mm, vykrájejte své oblíbené tvary. Do každého druhého kousku vykrojte malým tvořítkem střed a poskládejte cukroví na plech vyložený pečícím papírem.

    Pečte v předehřáté přibližně na 170 °C po dobu 8 až 10 minut, dokud nejsou lehce nazlátlé. Stupně je třeba při pečení kontrolovat a dobu pečení upravit podle konkrétního typu trouby.

  2. Jak připravit náplň do lineckého cukroví s mákem

    K makovému cukroví se nejvíc hodí domácí povidla, nebo citronový krém. Použít je možné i klasickou rybízovou marmeládu.

    Makové linecké cukroví se plní až po úplném vychladnutí. Cukroví se nemusí všechno slepovat – část je možné namáčet do citronové polevy, získáte tak prakticky bez práce další druh cukroví na štědrovečerní tabuli.

  3. Citronová poleva na makové cukroví

    Základní citronová poleva je velmi jednoduchá, na její přípravu postačí tři ingredience, přitom kyselá chuť skvěle doplňuje makové cukroví.

    Budete potřebovat:

    • 200 g moučkového cukru
    • 2 lžíce citronové šťávy z čerstvého citronu
    • 1 lžíce horké vody

    Postup přípravy:

    Moučkový cukru prosejte přes jemné sítko, poleva musí být hladká, bez hrudek. Do cukru přidejte citronovou šťávu z čerstvého citronu. Míchejte do hladka, konzistenci nedělejte příliš hustou, aby s ní šlo při zdobení cukroví dobře pracovat.

    Kombinovat ji můžete s čokoládovou polevou z kvalitní čokolády.

  4. Čokoládová poleva na makové cukroví

    Čokoládová poleva dodá makovému cukroví v kombinaci s citrónovou polevou nejen dokonalý vzhled, ale i luxusní chuť. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept na čokoládovou polevu.

    Budete potřebovat:

    • 100 g kvalitní hořké čokolády
    • 1 lžíce másla, nebo rostlinného oleje
    • 1-2 lžíce smetany nebo rostlinného mléka

    Postup přípravy:

    Nalámejte čokoládu na malé kousky a vložte ji do mísy vhodné pro vodní lázeň. Mísu s čokoládou dejte na hrnec s vařící vodou. Čokoláda by se měla roztavit pomalu. Důležité je, aby se čokoláda nespálila, takže voda by neměla být příliš horká a neměla by se dotýkat dna mísy.

    Jakmile čokoláda roztaje, přidejte máslo a smetanu. Čokoládovou polevu nechte mírně vychladnout, ale ujistěte se, že zůstane dostatečně tekutá pro snadné zdobení.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak upéct


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás