Jak upéct uzené koleno

Marie Janáčová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct uzené koleno

    Jak upéct uzené koleno na medu

    K medovým marinádám se vždy hodí něco ostřejšího, v tomto případě použijeme na vyrovnání chutí česnek. K medovému kolenu si připravte jedno větší koleno, 5 stroužků česneku, 5 lžic medu, 10 hřebíčků a kousek zázvoru.

    Koleno opláchneme, vložíme do hrnce s vodou a dáme vařit na 2 hodiny do změknutí. Mezitím si připravíme marinádu. Česnek utřeme, přidáme k němu med a nastrouhaný zázvor. Jakmile je koleno uvařeno, vyndáme jej a necháme vychladnout.

    Kůži kolena nařežeme špičkou nože na čtverečky. Medovou marinádou poté celé koleno důkladně potřeme, vetřeme ji i do nařezané kůže, aby se dostala dovnitř k masu. Na závěr do kůže zapícháme hřebíčky. Troubu si předehřejeme na 180 °C a pečeme 15-20 minut, dokud se nevytvoří zlatavá kůže. Podáváme s chlebem a pokud máte rádi, tak i s křenem. Chléb si můžete předtím připravit dle našeho návodu Jak upéct chleba.

  2. Jak upéct uzené koleno na pivu

    Uzené koleno a pivo k sobě výborně ladí. Přichystáme si jedno uzené koleno, jednu cibuli, 2 ks bobkového listu, 10 kuliček nového koření, 0,5 l černého piva a sůl.

    Uzené koleno opláchneme a vložíme jej do hrnce. Cibuli si nakrájíme na měsíčky a společně s kořením přidáme do hrnce ke kolenu. Vše zalijeme vodou (koleno musí být ponořené) a vaříme do měkka zhruba 2 hodiny. Koleno vložíme do hlubšího pekáče, necháme vychladnout a přelijeme černým pivem, takto jej necháme marinovat po dobu 1 hodiny.

    Následně koleno pečeme 2 hodiny na 140 °C. Během pečení jej přelíváme pivem z pekáče. Podáváme s chlebem.

  3. Jak upéct uzené koleno na divokém koření

    Uzené koleno lze připravit i tzv. na divoko (s divokým kořením). Budete k tomu potřebovat uzené koleno, silný vepřový vývar, 4 cibule, 8 stroužků česneku, 10 kuliček pepře, 10 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 2 lžičky majoránky a sůl.

    Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na měsíčky, česnek necháme vcelku. Do pekáče poklademe cibuli a česnek, přidáme k nim celé uzené koleno, přidáme veškeré přichystané koření a podlijeme vývarem. Troubu si předehřejeme na 180 °C a dáme péct. Během pečení přilíváme vývar (pokud ho nemáme tolik, tak horkou vodu). Délka pečení závisí na velikosti. Že je koleno upečené, poznáme tak, že je měkké. Zkuste do něj píchnout vidličkou či párátkem.

    Po upečení koleno vyjmeme a dáme stranou. Slijeme si šťávu z pekáče (odstraníme koření) a zahustíme ji dle potřeby. Koleno servírujeme nakrájené na plátky přelité šťávou. Jako příloha poslouží chléb.

  4. Jak upéct uzené koleno se zelím

    Uzené koleno se zelím je další klasikou, kterou musíte vyzkoušet. K přípravě masa budete potřebovat uzené koleno, drcený kmín, sůl, 6 stroužků česneku a 2 velké cibule. Na zelí budete potřebovat 500 g kysaného zelí, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 2 hřebíčky, cukr, ocet a sůl.

    Kůži kolena nařežeme na čtverečky, koleno ze všech stran posolíme, posypeme kmínem a potřeme nadrceným česnekem. Cibuli nakrájíme na měsíčky a rozložíme do pekáče. Na cibuli položíme koleno, podlijeme vodou. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme  na 160 °C a pečeme 1 až 1,5 hodiny. Během pečení koleno otáčíme.

    Kysané zelí si mezitím ochutíme připraveným kořením, solí, cukrem a octem. Po upečení koleno vyjmeme a do výpeku s cibulí vložíme ochucené kysané zelí. Na zelí položíme koleno a ještě znovu zapečeme tak, aby bylo zelí prohřáté. Kůže kolena musí být zlatavá a křupavá.

  5. Jak upéct uzené koleno v remosce

    Remoska je malá elektrická trouba, kterou můžete nahradit nejen klasickou troubu, ale také pánev nebo parní hrnec. Koleno v ní připravíme stejným způsobem jako v troubě.

    Koleno si nejprve můžeme nařezat, potřít jej marinádou a následně péct stejným způsobem, jak bylo popsáno výše. Nebo můžete zkusit např. i nálev z černého piva, prolisovaného česneku, chilli, rajského protlaku, pepře a kmínu. Do remosky vložte nakrájenou cibuli, na ni položte koleno a vše přelijte pivním nálevem.

    Koleno pečte v remosce hodinu až hodinu a půl a mezitím přelívejte výpekem. Podávat můžete koleno s chlebem nebo třeba s bramborovou kaší, se kterou vám pomůže náš návod Jak uvařit bramborovou kaši.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.