Jak upéct čokoládové sušenky

Jana Olašinová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct čokoládové sušenky

    Jak upéct pravé americké cookies

    • 400 g mouky
    • 200 g másla
    • 150 g cukru
    • 1 celé vejce a 1 žloutek
    • 200–300 g hořké čokolády
    • 1 lžička kukuřičného škrobu
    • Vanilkový cukr nebo vanilka
    • 1 lžička jedlé sody
    • Špetka soli

    Při pokojové teplotě necháme změknout máslo. Aby změklo rychleji, nakrájíme ho na několik kousků. Máslo, vejce, žloutek a cukr vyšleháme do hladka. Cukr použijeme nejlépe třtinový, který dodá sušenkám jemně karamelovou chuť. Cukru můžeme použít více čí méně, než je uvedeno v receptu, záleží na Vaši chuti.

    Do těsta přimícháváme mouku, do které jsme přidali vanilku, sodu, kukuřičný škrob a špetku soli. Nakonec přimícháme na drobné kousky nakrájenou hořkou čokoládu. Do sušenek můžeme přidat i oříšky, hodí se vlašské i lískové. Těsto necháme 2 hodiny vyhladit v lednici.

    Z hotového těsta vytvarujeme stejně velké kuličky, které v dostatečných rozestupech pokládáme na plech. Americké cookies mohou být po upečení křehké, proto je lepší nepokládat je přímo na plech, ale raději na pečící papír nebo silikonovou podložku. Jdou pak lépe sundat. Troubu nastavíme na 180 stupňů a pečeme dozlatova, většinou dostatečně stačí 10 až 15 minut.

  2. Hrníčkový recept na čokoládové sušenky

    Hrníčkové recepty mají velkou oblibu hlavně díky své jednoduchosti. Nemusíte nic vážit a odměřovat. Zcela jednoduše Vám jako odměrka poslouží hrnek. Je jedno jakou velikost hrnku použijete, důležité je zachovat poměr jednotlivých surovin, tedy jedno pečení rovná se jeden hrnek.
    Postup je naprosto stejný jako u předchozího receptu.

    • 2 hrnky mouky
    • 2/3 másla
    • 2 vejce nebo 1 celé a 1 žloutek
    • 1 hrnek třtinového cukru
    • 1 hrnek nakrájené hořké čokolády (může být i víc)
    • ½ hrnku nakrájených ořechů
    • Lžička jedlé sody
    • Vanilka nebo vanilkový cukr
    • Špetka soli
  3. Jak upéct zdravé čokoládové sušenky

    I mlsat se dá zdravěji. Stačí ubrat bílou mouku a hromadu cukru a nahradit tyto suroviny zdravější variantou. Zdravé čokoládové sušenky si můžete udělat přesně podle svých chutí. Určitě se do nich hodí ovesné vločky, spousta různých oříšků, nastrouhaný kokos i chia semínka, mohou být samozřejmě i lněná.

    Mouku můžete použít špaldovou, která je v poslední době velice oblíbená pro svou jemnou chuť. Není problém použít i jiné druhy mouky nebo jejich různé kombinace. Na pečení se hodí rýžová, jáhlová i kukuřičná, jejich směsí tak můžete vytvořit bezlepkovou variantu čokoládových sušenek.

    Místo bílého cukru je možné použít rozmixované sušené ovoce. Ne každému však sušené ovoce chutná. Další možnost slazení nabízí březový cukr, stévie, různé druhy sladových sirupů, med, javorový sirup nebo zralý banán. Pokud však raději zůstáváte u cukru, použijte tmavý třtinový, který neprochází rafinací a při pečení dodává příjemně karamelovou příchuť.

    Pro ukázku uvádíme recept na zdravé čokoládové sušenky, které jsou zcela bez mouky a cukru, jsou krásně vláčné a výborné jako zdravá svačinka do práce i do školy.

    • 2 banány
    • 1 hrnek ovesných vloček
    • 1 lžíce kakaa
    • ½ lžičky sody
    • Kousky vysokoprocentní hořké čokolády

    Rozmačkáme zralé banány a přimícháme zbývající ingredience. Dle vlastní chuti můžete přidat kokos, skořici nebo semínka. Těsto necháme chvíli uležet a poté tvarujeme na plechu přibližně stejně velké placky. Pečeme 15 minut na 170 stupňů.

  4. Jak upéct brownies sušenky

    Brownies sušenky je sice často používaný, ale ne zcela přesný název. Pokud znáte klasický brownies dezert, tak určitě víte, že tento zákusek je uvnitř krásně vláčný. To stejné platí i o brownies sušenkách, i ty jsou suché pouze na povrchu. Na brownies sušenky budeme potřebovat tyto suroviny:

    • 100 g mouky
    • 210 g vysokoprocentní čokolády (minimálně 60 %)
    • 2 celá vejce nebo 1 celé a 2 žloutky
    • 80 g másla
    • 80 až 120 g cukru krupice
    • Špetka pravé vanilky nebo vanilkový cukr
    • 30 g kakaa holandského typu
    • Špetka soli
    • Půl lžičky sody

    Ve vodní lázni necháme rozpustit na kousky nalámanou hořkou čokoládu. Přidáme do ní máslo, vejce a cukr a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. V druhé misce smícháme zbývající sypké suroviny. Vyjmeme mísu z vodní lázně a do tekutého těsta postupně přimícháváme sypkou směs. Výsledné hmota by měla být hustší konzistence.

    Těsto necháme v lednici ztuhnout alespoň půl hodiny. Z tuhého těsta odkrajujeme stejně velké kousky, nejlépe lžící a rukama vytvaruje kuličky nebo oválky. Kuličky můžete navíc obalit v moučkovém cukru, díky němuž budou mít na povrchu sladkou krustičku. Mezi kuličkami nechejte na plechu rozestupy, jelikož se při pečení roztečou do stran.

    Pečte při 190 stupních 8 až 11 minut podle velikosti kuliček. Po upečení nechte brownies sušenky chvíli vychladnout, aby se nerozpadly. Po pár minutách je můžete opatrně sloupnout z pečícího papíru.
    Sušenky brownies jsou vytvoří výborný dezert i pro nečekanou návštěvu. Stačí na menší talířek přidat čerstvé maliny nebo borůvky a kopeček šlehačky nebo zmrzliny.

    Pokud jste také milovníky čokolády, ale sušenky Vás moc neberou, zkuste se podívat na návod Jak upéct čokoládový dort?


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma čokoláda


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás