Jak upéct jelitový prejt

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct jelitový prejt

    Jak vybrat jelitový prejt

    Jelitový prejt dostaneme v obchodech buď v plastovém střevě a již tepelně upravený, kde je opravdu dobře konzervován a chráněn proti vlivům choroboplodných zárodků a oxidace, nebo může být, prodáván syrový a chlazený, ve vakuovém balení, podobně jako některé druhy uzenin či masa. Můžeme také pořídit přímo jelita, tedy vepřové tlusté střevo naplněné prejtem.

    Jelitový prejt rozhodně nesmí zapáchat nebo jevit jakékoliv jiné známky kažení. Musí mít sytou tmavě červenou barvu. Pokud je syrový, je barva samozřejmě světlejší, než pokud jde o prejt již tepelně upravený. Jestliže si berete prejt od známých, kteří dělali zabíjačku, snažte se jej spotřebovat během jednoho až dvou dní. I syrový prejt lze zamrazit.

  2. Jak upéct jelitový prejt

    Jelitový prejt můžeme péct na pekáči, ale i na pánvi. Vždy jej mírně podlijeme, přičemž nezáleží na tom, zda pečeme přímo jelita nebo jen samotný prejt. Pokaždé bude nutné mírné podlití. Teplotu trouby nastavíme na 180 stupňů a pečeme podle toho, jak jsou velká jelita, nebo podle toho, zda máme prejt syrový nebo již tepelně upravený.

    Zatímco tepelně upravenému prejtu stačí k propečení cirka 20 minut v množství půl kila, prejt syrový je nutné péci při stejném množství cirka 30 -40 minut, v závislosti na tom, co jak silné vrstvy jsme jej rozprostřeli. Jelita pečeme také cirka 30 – 40 minut, v závislosti na velikosti samotných jelit.

  3. Jak jíst jelitový prejt

    Jelitový prejt se snadno kouše, protože vedle krve obsahuje dobře uvařené kroupy, také cibulku, vnitřní sádlo, kůže a mohou v něm být i jiné vnitřnosti, případně zbytek z jitrnicového prejtu – jestliže jste dělali zabíjačku či dostali od sousedů. To z něj dělá jídlo vhodné pro lidi, kteří nějakou dobu nemohou příliš kousat, ovšem nemají problémy s trávením.

    Jelitový prejt skvěle chutná v kombinaci se zelím a s bramborem. Brambory mohou být vařené, pečené ve slupce nebo i šťouchané. Zelí k prejtu není nutné. Mnoho lidí dává prejt i do bramborových knedlíků – místo uzeného masa.

    Mnoho kuchařů také připravuje jelitový prejt na cibulce a na pánvi anebo z něj šikovně udělají pomazánku, do které vmíchají čerstvou cibulku, česnek, hořčici a možná i trochu soli, podle chuti původního tepelně upraveného prejtu.

    Z jelitového prejtu je vynikající i černá zabíjačková polévka, kdy stačí prejt vymačkat do většího množství vepřového vývaru, nejlépe z kolene nebo z vepřových nožiček. Necháme společně přejít varem, aby se chutě propojily, a dochutíme, pokud je to ještě nutné.

  4. Jak připravit domácí jelitový prejt s použitím vepřové krve

    Recept na domácí jelitový prejt, pokud máte k dispozici krev i další suroviny ze zabíjačky, není extrémně složitý. Problém je spíše v sehnání surovin, běžně v obchodě totiž na vepřovou krev nebo vnitřní sádlo běžně nenarazíte, v řeznictví však možná potkáte konzervu s názvem krevní tučnice. Právě ta se k přípravě jelitového prejtu skvěle hodí.

    Potřebovat pro tuto variantu jelitového prejtu budete:

    • 2 lžíce sádla
    • jednu velkou cibuli
    • na hrubo mleté škvarky
    • česnek
    • vepřovou krev – třeba v plechovce, raději čerstvou
    • mletá vepřová játra (lze vynechat)
    • 150 g vepřového masa, tzv. ořez
    • dobře uvařené velké ječné kroupy, cirka 300 g
    • sůl
    • pepř, drcený kmín, nové koření, majoránku

    Na sádle osmažíte cibulku a na ní pak osmahnete i škvarky a jemně mletá játra. Komu chuť jater vadí, nebude je do prejtu dávat. Přidáte česnek a odstavíte. Pak promícháte s krví, kroupami, okořeníte, osolíte a promícháte. Vznikne klasická kašovitá hmota prejtu. Pokud se vám při míchání bude zdát na váš vkus hmota příliš hustá, můžete ředit vepřovým vývarem. Vše pak dáte na pekáč a zapečete, toto množství cirka 20 minut na 180 stupních.

  5. Jak připravit domácí jelitový prejt bez použití vepřové krve

    Jestliže vepřovou krev neseženete, nahradíte kašovitou strukturu prejtu právě jemně mletými vepřovými játry, vepřovým vývarem, pličkami a samozřejmě vepřovým bůčkem, který zjemní konzistenci. Poměry jsou orientačně následující:

    • 500 g bůčku
    • 300 g jater

    Ostatní suroviny a koření zůstávají jako v minulém boxíku. Množství krup nutno doladit podle preferencí strávníků, 300 g by mohlo stačit. V případě nouze lze dodat žemle, když by se hmota zdála příliš masitá. Další postup je stejný jako v předchozím boxíku.

    Nutno ale dodat, že prejt bez krve nikdy nebude odpovídat chuti jelitového prejtu, půjde spíše o prejt jitrnicový, přestože na něj najdete recepty ve skupině mezi jelitovými produkty.

  6. Čím vylepšit kupovaný jelitový prejt

    Když si koupíte jelitový prejt, ne vždy odpovídá představám o jeho kvalitě, chuti, složení. A tak jej lze osmahnout na cibulce, přidat do něj hustý vepřový vývar, případně kroupy, pokud zrovna této složky je v něm na váš vkus málo. Lze dochutit majoránkou, česnekem, pepřem.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.