Jak využít tvaroh

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít tvaroh

    Čím je přínosný tvaroh pro lidské tělo

    Význam tvarohu je nezpochybnitelný, a to i pro ty, kdo odmítají mléčné výrobky jako součást stravy, protože se dá použít i pro léčení nebo v kosmetice, v obou případech jej aplikujeme zvenčí, na kůži. Podívejme se ale nejdříve na výživové vlastnosti.

    Tvaroh je pro nás zdrojem veledůležitých látek, které se z něj do těla vstřebávají snadněji než z rostlinné stravy, protože tvaroh obsahuje i mléčný cukr, který vstřebávání živin podporuje.

    Tvaroh obsahuje doslova kvanta vápníku, dále draslík, hořčík, mangan, zinek, měď, selen. Vedle toho jsou tu i aminokyseliny lysin a methioni, neboli základ pro správnou tvorbu bílkovin v těle, podporuje například růst svalů.

    Z vitamínů si za tvarohem můžeme dojít pro B6, B12, A, C, D, E, riboflavin, thiamin, kyselinu listovou nebo dokonce i pro beta karoten. Vedle bohatého obsahu prospěšných látek také tvaroh dobře sytí, což je jeho další výhoda zejména pro racionální stravování.

  2. Jak využít tvaroh na sladko

    Sladká podoba tvarohu je nám asi nejmilejší. A nejen nám, i jiné kuchyně umějí dezerty z tvarohu. Navíc je sladký tvaroh hlavně pro děti přijatelnou úpravou, jak jej dokáží pozřít, pokud nepatří mezi jeho milovníky.

    Nejjednodušší příprava tvarohu na sladko je jeho smíchání s cukrem a se smetanou nebo třeba s jogurtem, zakyskou. Vzniknou různé podoby tvarohového krému, ke kterým pak už přidáte jen piškoty a kakao, ovoce, ovesné vločky, prostě cokoliv.

    Do pohárků nebo i do větší dortové formy můžete tvaroh proložit pudinkem nebo právě třeba dortovými korpusem (několika pláty).

    Všechny ostatní varianty sladkého tvarohu v syrové podobě už se odvíjejí od tohoto základu. Pokud chcete sladký tvaroh dostat do hlavního obědového nebo večerního pokrmu, tak jím naplňte knedlíky či pirožky, palačinky, udělejte žemlovku nebo strouhaným tvarohem posypejte sladké knedle s ovocem, upečte buchtu s tvarohem. Možností je nepočítaně.

    S tvarohem se skvěle kombinují například i jahody.

  3. Jak využít tvaroh na slano

    Slaná podoba tvarohu se nejčastěji uplatní v pomazánkách. Jenže ty každému nechutnají, a tak je potřeba občas tvaroh trochu vylepšit, resp. ho zamaskovat. Jenže čím?

    Pokud nemáte dietní omezení, zvládne to skvěle třeba majonéza, která tvaroh dokonale zjemní, a tím jej chuťově zpřístupní i těm, kdo by jinak po tvarohové pomazánce nesáhnul. Skvělý je tvaroh například ještě s vejci, sýrem, česnekem, cibulkou, paprikou apod.

    Možností, jaké umíchat pomazánky, jsou opravdu spousty, často hospodyňky vezmou to, co právě potřebují spotřebovat, protože k tvarohu se hodí snad všechno. Někdo kombinuje tvaroh například i s olejovkami na rybičkovou pomazánku, ale kombinace rybiček s kyselkavou chutí tvarohu nemusí vyhovovat každému.

    Zaujmout by mohla pomazánka z vaječných bílků.

  4. Jak využít tvaroh ve studené kuchyni

    Studená kuchyně, to jsou nepečené dezerty a různé pomazánky v nepočítaně formách a chutích. Některé už jsme nastínili, například počeštěné tiramisu nebo sladké tvarohové krémy. Do tvarohu se hodí v podstatě všechno, nenajdete snad surovinu, která by tvarohu nelahodila.

    Takže když vám zbyde šunkový salám a sýr, které v toustech už nikdo nechce, nakrájejte je nadrobno, smíchejte s tvarohem, trochou zakysky a s cibulkou, okořeňte solí, pepřem, paprikou. Pomazánka bude skvělou změnou plnou výživných bílkovin a vitamínů.

    Tvaroh se snoubí též s každým ovocem a se všemi druhy zeleniny. Proto cokoliv máte rádi, můžete promíchat s trochou tvarohu, který každému jídlu dodá spoustu bílkovin a vitamínů. Možná může nastat mírná komplikace s kyselejší chutí tvarohu, ale tu zmírníte přidáním tuku a samozřejmě ochucením. Čím tučnější tvaroh, tím méně kysele chutná.

    Nechte ho zestárnout

    Skvělé jsou i takzvané staré tvarohy. Jsou tedy jen pro otrlé, kteří mají rádi tvarůžky a jim podobné sýry, ale nabídnou neopakovatelný chuťový zážitek. Jen pozor, musíte koupit tvaroh bez konzervantů, protože konzervanty nedovolí tvarohu onu kouzelnou přeměnu ve starý sýr.

    Využít k tomu můžete i doma vyrobený tvaroh. Jak vyrobit tvaroh?

    A jak na přípravu této dobroty? Tvaroh smícháte s dalšími ingrediencemi na slano, tedy se solí, přidáte ještě nejlépe drcený kmín a papriku, promícháte a necháte v teple stát, přikryté utěrkou. Když ještě přidáte i pivo, bude zrání rychlejší. Během několika dní se začne místnosti linout typický smrádek, který ukazuje, že bakterie už dělají svou práci.

    Nechte tvaroh zrát týden a více, občas jej promíchejte, držte pod utěrkou, tu můžete občas navlhčit. Až se vůně dostane do podobného stádia, jaké nabízejí tvarůžky, začněte konzumovat, nejlépe s čerstvým chlebem a s máslem, k tomu ideálně kvašáky (kvašené okurky) nebo pickles.

  5. Jak využít tvaroh na pečení a vaření

    Pečení na slako i na slano, k tomu se tvaroh také skvěle hodí. Díky vysokému obsahu bílkovin ztuhne pečením, což se dá skvěle využít v buchtách, žemlovce nebo zapékaných palačinkách, ale třeba i v zapečených těstovinách, ve slaných tvarohových koláčích anebo prostě v pečeném tvarohu.

    Nedaří se vám dostat do dětí tvaroh jako hlavní složku pokrmu? Při vaření ho můžete dokonale zamaskovat. Například jej přidejte do těsta na bábovku, na buchtu (bude to pak chtít více tuku a prášku do pečiva).

    A do slaného jídla jej také dostanete bez toho, aby byl odhalen – stačí udělat tvarohové nočky a podávat je třeba s opečenou šunkou a se zelím. Tady tvaroh opravdu nikdo nepozná. Nočky jsou vynikající i ve sladké úpravě, těsto se dá dokonce naplnit, a to jak pirožky, tak klasické ovocné knedlíky. Jen je malinko hutnější.

    Skvělé jsou tvarohové tyčinky, které upečete z domácího těsta. Má jen tři základní ingredience: kolik tvarohu, tolik hladké mouky a tolik tuku. Z rozváleného těsta se rádýlkem vykrájí tyčinky, potřou vejcem, osolí a okmínují, ale můžete použít i mák nebo drcené ořechy, jiná semínka apod.

    Zajímavostí je třeba tvrdý nastrouhaný tvaroh přelitý rozvařenými tvarůžky v mléce. K takovému tvarohu se podávají vařené či ve slupce pečené brambory a vězte, že tento pokrm zajistí tělu mnoho důležitých stavebních prvků. Tvarůžky se v mléce povaří jen chviličku, ještě horkým se tvaroh přelije a nechá chvíli odstát.

  6. Jak využít tvaroh v kosmetice

    Zatímco vaření s tvarohem využíváme asi nejčastěji, kosmetické využití není v domácnostech tolik zaužívané. A je to přitom škoda, protože díky vápníku a vitamínu D dodává tvaroh pokožce mladší vzhled, vyšší pružnost, což platí i u pleti na obličeji. Nemusíte utrácet stovky korun za masky, stačí si pořídit trochu kvalitního tvarohu.

    Tvaroh nechte ohřát na pokojovou teplotu. Na běžné zábaly se používá jeho nízkotučná varianta, avšak tvaroh tučný nabídne pleti dokonalou výživu i po stránce esenciálních kyselin, díky nimž bude pleť pružnější.

    Tvarohovou masku ponechte na obličeji (či kdekoliv jinde na těle pro kosmetické účely) cirka 20 – 30 minut, pak jen smyjte. Není nutné ji jakkoliv překrývat nebo zapařovat, v tomto případě stačí jen přítomnost tvarohu na pokožce.

  7. Jak využít tvaroh pro léčení

    I léčení se u tvarohu provádí pomocí zábalů. Možná víte, že tvaroh zmírňuje spáleniny od sluníčka, ale léčí také štípance od hmyzu nebo popáleniny, když jste byli nešikovní například v kuchyni.

    Umí totiž vytahovat horkost z těla, navíc má protizánětlivé účinky. A toho se dá skvěle využít nejen při popáleninách, ale také při horečce či při zánětech v krku, jako je například angína. Skvělou službu poskytne tvaroh i při zánětu průdušek, pokud jej necháte na těle celou noc.

    Kdy se zábaly dokonale osvědčí?

    Po dlouhá staletí se tvarohové zábaly používají při léčení:

    • horeček všeho druhu
    • chřipkových onemocnění a viróz (horečka)
    • kašle, chrapotu a bolesti na průduškách
    • angíny a bolestí v krku
    • bolesti kloubů (kolene, lokte, ramene)
    • bolesti šlach, svalů
    • bolesti hlavy
    • zánětů prsou při kojení
    • popálenin, spálení kůže od sluníčka
    • štípnutí hmyzem
    • zánětlivých akné, ale i černých teček.

    Jak správně udělat tvarohový zábal?

    Umění zábalů je poměrně důležité, protože zábaly dokáží nahradit spousty léků, které často bereme úplně zbytečně. Není zábal jako zábal.

    Musíme totiž rozlišovat, zda potřebujeme zábal chladivý, který odebere horkost z těla (horečka, popáleniny od sluníčka, angína), nebo zábal hřejivý, který vyživí a zkoriguje zánět, dodá vlhkost na místa, co potřebujeme zavlhčit (zejména při zánětu průdušek nebo při problémech s klouby).

    Chladivý tvarohový zábal

    Chladivý tvarohový zábal dáváme na tělo v teplotě o něco nižší, než je pokojová, ale nikdy přímo z lednice, aby nevznikl tepelný šok. Povrch těla, kde zábal potřebujeme, jen pokryjeme vrstvou tvarohu, ta by měla být alespoň centimetr vysoká.

    A necháme volně, případně překryjeme plátnem, šátkem, aby se vstřebávala tekutina, která se může z tvarohu uvolňovat. Rozhodně nepřikládáme igelit a ani fólii, potřebujeme, aby tvaroh průběžně chladil, tedy odváděl teplo pryč od těla. Jakmile tvaroh příliš vyschne, sundáme ho a přiložíme nový, když je to žádoucí.

    Hřejivý tvarohový zábal

    Hřejivý tvarohový zábal přikládáme při teplotě lidského těla, ale klidně i o něco vyšší. Hlavním rozdílem pak je, aby se tvaroh překryl fólií, igelitem, čímkoliv, co zabrání přístupu vzduchu a odtékání tekutiny z tvarohu. Pak překryjeme ještě několika vrstvami dek, peřinou apod., aby se místo dobře prohřálo a zapařilo. To zintenzivní průnik látek přes kůži.

    Pokud balíte nemocnému průdušky (obrazně řečeno) při dráždivém a suchém kašli, je vhodné dát tvaroh ve vyšší vrstvě nejdříve na bavlněnou plnu a přeložit ji napůl. Pak teprve položit na hrudník a poté zajistit fólií a samozřejmě překrýt teplou peřinou. Takto může zůstat pacient několik hodin, i celou noc, jen musíte počítat s tím, že sebelepší izolace nezabrání tvarohu ve vytékání a plena nezachytí vše. Proto použijte chránič na matrace nebo nemocného podložte dekami povlečením, které pak snadno vyperete.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.