Jak využít aronii

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít aronii

    Co je aronie

    Aronie (Aronia melanocarpa) je někdy nazývána jako temnoplodec nebo černý jeřáb. Jedná se o opadavý keř, který má na podzim krásně zbarvené listy, květy má drobné bílé, uspořádané v chocholcích a plody jsou kulovité černé bobule lehce trpké chuti. Pěstování aronie je velmi snadné.

  2. Jak využít aronii při nemocech

    Plody aronie lze konzumovat syrové nebo vyluhované v podobě čaje, v podobě kompotu či likéru nebo vína. Dále ji lze sušit a pak sušenou přidávat do jogurtů, koláčů apod.

    Plody aronie obsahují velké množství vitamínu C a minerálních látek, především vápníku, fosforu, jódu, draslíku a fosforu.

    Je velmi ceněna i pro antioxidační účinky, zvláště díky antokyanům, kterýcha ronie obsahuje velké množství. Ty působí protizánětlivě a mají zároveň protinádorové účinky.

    Dále velmi dobře vyrovnává krevní tlak a bojuje proti usazování cholesterolu v poškozených cévách.

  3. Jak využít aronii při výrobě alkoholických nápojů

    Z aronie lze vyrobit víno nebo likér. Jejich příprava je stejná jako příprava z jakéhokoliv jiného ovoce.

    Postup je trochu složitější, ale lze jej nalézt kdekoliv na internetu. Pro přípravu je vhodné poradit se s někým, kdo má s přípravou zkušenosti.

  4. Jak využít aronii k přípavě džemu

    Marmeláda nebo džem je velice ostrá, ale má výborné použití například do perníku do piškotových rolád apod.

    Džem či marmeládu připravíme stejně jako z jiného ovoce. V odšťavňovači prolisujeme 1 kg ovoce (můžeme pro hrubší konzistenci pouze pomlít na masovém mlýnku) a do získaného protlaku zamícháme 1 pektogel. Vaříme asi 10 minut a poté přisypeme 600-800g cukru a opět povaříme cca 3 minuty a poté dáme do skleniček a otočíme dnem vzhůru.

  5. Jak využít aronii k přípavě kompotu

    Kompot aronie se skořicí se skvěle hodí například k masu ze zvěřiny nebo svíčkové místo zavařených brusinek.

    1 kg ovoce dáme do hrnce, přidáme 2 dl vody a vaříme 20 minut. Přisypeme 600 g cukru a vaříme ještě 10 minut. Horké dáváme do skleniček. Do každé sklenice dáme kousek celé skořice a otočíme dnem vzhůru.

  6. Jak využít aronii k přípavě sirupu

    Ingredience

    • 2 l plodů aronie
    • 2kg cukru
    • voda
    • 80 g kyseliny citrónové

    Postup

    1. Převaříme vodu a necháme vychladnout.
    2. Plody omyjeme a dáme do 4 l zavařovací sklenice společně s kyselinou citrónovou, přidáme vychladnutou vodu a necháme 48h louhovat.
    3. Poté plody vymačkáme a přeceďte přes plátýnko.
    4. Nakonec rozpustíme 2kg cukru, což trvá asi 2h a slijeme do připravených lahví.
    5. Sirup nám v lednici vydrží i několik měsíců.

Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.