
Jak využít aronii
Aronie je přírodní zázrak, který má původ v Severní Americe, kde jej pro léčivé účinky velmi využívali místní domorodé kmeny. Tuto superpotravinu objevil pro Evropu známý biolog Mičurin, který byl velký propagátor jejího pěstování. Plody jsou velice zdravé, ale mají mají velice trpkou chuť, a proto je lepší je konzumovat v podobě marmelád, sirupů apod.
- Co je aronie?
- Jak využít aronii při nemocech?
- Jak využít aronii při výrobě alkoholických nápojů?
- Jak využít aronii k přípavě džemu?
- Jak využít aronii k přípavě kompotu?
- Jak využít aronii k přípavě sirupu?

1 Co je aronie
Aronie (Aronia melanocarpa) je někdy nazývána jako temnoplodec nebo černý jeřáb. Jedná se o opadavý keř, který má na podzim krásně zbarvené listy, květy má drobné bílé, uspořádané v chocholcích a plody jsou kulovité černé bobule lehce trpké chuti. Pěstování aronie je velmi snadné.
2 Jak využít aronii při nemocech
Plody aronie lze konzumovat syrové nebo vyluhované v podobě čaje, v podobě kompotu či likéru nebo vína. Dále ji lze sušit a pak sušenou přidávat do jogurtů, koláčů apod.
Plody aronie obsahují velké množství vitamínu C a minerálních látek, především vápníku, fosforu, jódu, draslíku a fosforu.
Je velmi ceněna i pro antioxidační účinky, zvláště díky antokyanům, kterýcha ronie obsahuje velké množství. Ty působí protizánětlivě a mají zároveň protinádorové účinky.
Dále velmi dobře vyrovnává krevní tlak a bojuje proti usazování cholesterolu v poškozených cévách.
3 Jak využít aronii při výrobě alkoholických nápojů
Z aronie lze vyrobit víno nebo likér. Jejich příprava je stejná jako příprava z jakéhokoliv jiného ovoce.
Postup je trochu složitější, ale lze jej nalézt kdekoliv na internetu. Pro přípravu je vhodné poradit se s někým, kdo má s přípravou zkušenosti.
4 Jak využít aronii k přípavě džemu
Marmeláda nebo džem je velice ostrá, ale má výborné použití například do perníku do piškotových rolád apod.
Džem či marmeládu připravíme stejně jako z jiného ovoce. V odšťavňovači prolisujeme 1 kg ovoce (můžeme pro hrubší konzistenci pouze pomlít na masovém mlýnku) a do získaného protlaku zamícháme 1 pektogel. Vaříme asi 10 minut a poté přisypeme 600-800g cukru a opět povaříme cca 3 minuty a poté dáme do skleniček a otočíme dnem vzhůru.
5 Jak využít aronii k přípavě kompotu
Kompot aronie se skořicí se skvěle hodí například k masu ze zvěřiny nebo svíčkové místo zavařených brusinek.
1 kg ovoce dáme do hrnce, přidáme 2 dl vody a vaříme 20 minut. Přisypeme 600 g cukru a vaříme ještě 10 minut. Horké dáváme do skleniček. Do každé sklenice dáme kousek celé skořice a otočíme dnem vzhůru.
6 Jak využít aronii k přípavě sirupu
Ingredience: 2 l plodů aronie, 2kg cukru, voda, 80 g kyseliny citrónové
Postup: Převaříme vodu a necháme vychladnout. Plody omyjeme a dáme do 4 l zavařovací sklenice společně s kyselinou citrónovou, přidáme vychladnutou vodu a necháme 48h louhovat. Poté plody vymačkáme a přeceďte přes plátýnko. Nakonec rozpustíme 2kg cukru, což trvá asi 2h a slijeme do připravených lahví. Sirup nám v lednici vydrží i několik měsíců.
Diskuze Jak využít aronii
Komentáře