Jak využít rakytník

Jana Olašinová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít rakytník

    Jaké má rakytník účinky

    Rakytník obsahuje vysoký obsah antioxidantů, vitamínu a minerálů. Jeho působení na organismus je hlavně preventivní, ale i již probíhající onemocnění dokáže zkrátit a zmírnit příznaky. Z tohoto důvodů se nejčastěji užívá na podzim v období viróz. Jeho účinky však mají vliv i na trávicí soustavu a oběhovou soustavu, proto je vhodné rakytníkovou kůru opakovat několikrát do roka.

    Účinky rakytníku

    • Podpora imunity
    • Zkrácení doby již probíhající virózy
    • Detoxikace těla
    • Pomáhá při zahlenění a kašli
    • Snižuje riziko srdečních onemocnění
    • Podporuje trávení
    • Zlepšuje náladu
    • Odbourává únavu
    • Posiluje cévy
  2. Kdy je období sklizně rakytníku

    Rakytník sklízíme od srpna do října, záleží na podnebí a jak slunečné bylo léto. Pozdější sklizeň je také možná, ale musíme počítat s tím, že přezrále plody rakytníku rychle ztrácí obsah vitamínů.

    Při sklizni by měly mít plody sytě červenooranžovou barvu a sladkokyselou chuť. Neměla by být cítit trpkost. Při sklizni rakytníku musíte být velice opatrní, plody se nachází těsně u větve, která je chrání ostrými trny. Pěstovat ale můžeme i beztrnné odrůdy.

    Raději je lepší použít hrubé rukavice. Některé větvičky můžete odstřihnout a vložit i s plody do mrazáku. Plody poté samy odpadnou a rovnou je můžete nechat v mrazáku uskladněné. Tímto způsobem nesmíte ostříhat více než jednu třetinu větví.

  3. Jak nasušit rakytník

    Určitě nejjednodušší a nejkratší sušení je v sušičce ovoce. Pokud sušičku nevlastníme, můžeme ji nahradit troubou. Teplota při sušení nesmí přesáhnout 40 stupňů. Další možností je rozložit plody na suchém místě. Takové sušení zabere hodně času i prostoru, navíc se plody musí pravidelně promísit.

    Nasušené plody rakytníku lze skladovat buď celé, nebo rozmixované na jemný prášek. Rakytníkový prášek můžete jednoduše přidávat do hotových pokrmů, kompotů, smoothie nebo do míchaných nápojů. Využití rakytníku má mnoho možností.

  4. Jak vyrobit rakytníkový likér

    Rakytníkový likér můžeme připravit z plodů čerstvých i sušených. Příprava plodů závisí na tom, za jak dlouho chceme likér užívat. Nejkratší doba pro louhování rakytníku je jeden měsíc, v tomto případě je lepší plody nakrájet nebo rozmixovat, aby se účinné látky rychleji dostaly do alkoholu.

    Plody rakytníku však můžeme ponechat v lihu celý rok, takové plody není třeba mixovat. Můžete je naložit celé hned po sběru.

    Na rakytníkový likér budeme potřebovat silný alkohol nebo potravinářský líh. V lihu nebo v alkoholu necháme plody macerovat na tmavém místě. Občas sklenici protřepeme. Nejdříve po jednom měsíci rakytník přecedíme a likér můžeme užívat. Pokud nám jeho chuť není příjemná, dochutíme rakytníkový likér domácím medem.

    Rakytníkový likér užíváme buď ráno na lačno jednu lžíci. Denní dávku likéru můžeme smíchat s půl litrem vody nebo čaje a postupně popíjíme. Tak máme zaručený postupný přísun vitamínů v průběhu dne. Obzvlášť u vitamínu C je doporučeno postupné dávkování.

  5. Jak vyrobit rakytníkový olej

    Olej obsažený v plodech rakytníku lze získat tak, že nasušené plody podrtíme a zalejeme olivovým olejem. Necháme asi měsíc na tmavém místě a po měsíci přecedíme přes plátno. Olej z plodů se i se svými prospěšnými látkami smísil s olivovým olejem, ten můžete užívat vnitřně i zevně. Pro vnitřní užívání postačí jedna lžička denně.

    Rakytníkový olej je ale prospěšný i na vnější použití. Pomáhá na rychlejší regeneraci při popáleninách, redukuje vznik jizev a podporuje hojení pokožky, kterou zároveň vyživuje a hydratuje.

  6. Jak vyrobit rakytníkový med

    Výroba rakytníkového medu taky není složitá. Rakytníkové plody můžeme sami odšťavnit nebo již zakoupit čistou rakytníkovou šťávu, která není přislazena. Jeden díl rakytníkové šťávy smísíme se třemi díly kvalitního medu. Užíváme jednu lžičku za den rozpuštěné v čaji nebo vodě. Pozor, aby čaj nebyl příliš horký, vysoká teplota ničí vitamíny.

    Některé rakytníkové šťávy jsou ředěné nebo doslazované, ve výsledku tam rakytníku moc není. I medy jsou často jen rozpuštěné cukry, proto nezapomínejte na kvalitu zakoupených ingrediencí.

    Dalším důležitým přínosem rakytníku řešetlákového je jeho estetický efekt. Tento keř roste až do výšky 9 metrů a od léta jsou jeho větve obsypány krásnými oranžovými plody. Tento krásný keř můžete pěstovat i v našich podmínkách, co je k tomu potřeba se dozvíte v návodu Jak pěstovat rakytník?


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.