Jak využít ostružiny

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít ostružiny

    Co jsou ostružiny

    Ostružník(Rubus fruticosus) je hodně rozšířený popínavý keř, jehož plodem jsou tmavě fialové až černé plody zvané ostružiny. Kvete drobnými bílými květy v červnu a červenci. Velice ceněný je list, který sbíráme v době květu rostliny.

  2. Jak využít ostružiny jako léčivou rostlinu

    List ostružník lze užívat vně i vnitřně. Vně se nejčastěji využívá u špatně hojících ran a na kloktání při zánětech dutiny ústní nebo problémech s dásněmi.

    Vnitřně ve formě čaje má široké použití při akutních i chronických žaludečních problémech, proti průjmu, působí močopudně a lze jej použít při problémech s močovými cestami.

    Samotné ostružiny obsahují velké množství vitamínů B a C, dále karotenoidy, minerální látky a pektin. Z minerálních látek obsahují, fosfor, železo, hořčík. Konzumace ostružin zlepšuje imunitu, stav pokožky, vlasů, zpomaluje stárnutí, ulevuje od křečových žil a hemoroidů a urychluje hojení ran.

  3. Jak využít ostružiny ve sladkých pokrmech

    Ostružiny lze použít na všechny koláče či dezerty, kde s oblibou používáte borůvky, jahody nebo maliny.

    Nejčastější je použití do bublanin, drobenkových koláčů , dále cheeskeků. Svařením ostružin s cukrem a vodou nám vzniknou horké ostružiny, kterými můžeme přelívat pudingy, palačinky, lívance a podobné dezerty.

    Dále lze ostružiny využít na sorbety i smetanové zmrzliny a nanuky nebo ovocné koktejly a smoothie.

    Ostružiny lze využít i na omáčku z ostružin neboli horké ostružiny, které připravíme svařením ostružin s cukrem.

    Ostružinový sorbet

    Ingredience

    • 500 g ostružin
    • 150 g cukru
    • 2 lžíce citrónové šťávy
    • 3 lžíce ostružinového likéru

    Postup

    1. Ve 150 ml vody svaříme cukr a necháme vychladnout.
    2. Mezitím ostružiny rozmixujeme s likérem a zamícháme do rozvařeného cukru.
    3. Vzniklou hmotu dáme zamrazit do mrazáku na minimálně 6 hodin.
    4. Během prvních 2 hodin promícháme 1x, poté 1x za hodinu.
    5. Poté můžeme sorbet podávat do pohárů.
  4. Jak využít ostružiny k přípravě sirupu

    Při nadbytku ostružin je lze zpracovat do formy sirupu.

    Ingredience

    • 800 g ostružin
    • 1 000 g cukru
    • 600 ml vody
    • 20 lžiček citrónové šťávy

    Postup

    1. Ostružiny rozmačkejte či rozmixujte, přidejte vodu s cukrem a pět minut povařte.
    2. Propasírujte vše přes cedník a přidejte citrónovou šťávu.
    3. Poté horké naplňte do čistých lahví.
    4. Pokud chcete sirup uchovat na delší dobu zavařte jej při teplotě 85 stupňů po dobu 15 minut.
  5. Jak využít ostružiny na pečený čaj

    Velice oblíbená forma zpracování ostružin je pečený čaj.

    Ingredience

    • 1 000 g ostružin
    • 1 000g cukru
    • 1 citrón nakrájený na kousky
    • 2 dcl rumu
    • několik hřebíčků
    • lžička skořice

    Postup

    1. Ovoce omyjeme a promícháme s cukrem, kořením a rumem a dáme péct na 220°C do trouby.
    2. Pečeme 45 min, občas musíme promíchat.
    3. Při přípravě čaje dáme 2-3 lžičky hotové směsi do hrnečku a zalijeme vroucí vodou.
  6. Jak využít ostružiny na džem

    Ingredience

    • 500 g ostružin
    • 250 g želírovacího cukru
    • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
    • 1 lžička mletého hřebíčku
    • 1 lžička skořice

    Postup

    1. Ovoce omyjeme, necháme okapat a rozdrtíme. Vložíme ho do hrnce a přidáme lžičku drceného hře­bíčku a skořice, cuk­r a citrónovou šťávu.
    2. Za stálého míchání uvedeme do varu, a poté jenom probubláváme cca 15 minut.
    3. Horký džem plníme do sklenic, které ihned uzavřeme.
    4. Sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.

Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.