Jak využít ořechy z ořechovky

Lenka Rutteová
Publikováno 10. listopadu 2021
  1. Jak využít ořechy z ořechovky

    Jak využít ořechy z ořechovky na kompot, kandované ovoce nebo džem

    Ořechy, které scedíte z ořechovky, jsou sice již poměrně vylouhované do alkoholu, ve kterém jste je macerovali, ale to vůbec nebrání jejich další přeměně na kompot či dokonce džem. Díky maceraci v alkoholu bude výsledný produkt chutnat o to zajímavěji!

    Jestli vám to připadá jako nesmysl, připomeňme, že do ořechovky nakládáme zelené ořechy otrhané v červnu, tedy v době, kdy ještě nemají ani náznak dřevěné skořápky, vevnitř jsou tzv. mléčné, tedy extrémně měkké, podobně jako středně zralý angrešt.

    Jestli jste termín přece jen trochu nestihli a ořechy nejsou po louhování dostatečně měkké, svařte je se sladkou vodou, aby ještě změkly.

    Připomeňme, že zelené ořechy se často využívají v léčitelství, ale i v kuchyni východních slovanských a neslovanských národů, zejména v Rusku, Bělorusku, na Ukrajině anebo v Gruzii. Recepty se zelenými ořechy však najdete třeba i v Řecku nebo v Anglii.

    Jak na kompot z ořechů z ořechovky?

    Je to velmi snadné. Ořechy z ořechovky prostě jen vložíte do sklenic, zalijete vodou s rozpuštěným cukrem a sterilujete cirka 25 minut na 80 – 85 stupních. Přidat můžete i bylinky a koření, pokud budete chtít chuť ořechů louhovaných v alkoholu ještě doplnit.

    Ořechy je nutné dokonale prosladit, a tak se ve sklenici zalévají cukernatým roztokem v poměru jeden díl vody a dva díly cukru. V této vodě je můžete tedy i povařit, pokud byste se obávali jejich přílišné tuhosti. Pak je nutné doplnit vyvařenou vodu, případně lze svařit jen ve vodě bez přidaného cukru.

    Co se týká koření, přidat se dá hřebíček, skořice, vanilka, kardamom, muškátový oříšek, citronová či jiná citrusová kůra a tomuto všemu podobná kompotová koření. Někteří lidé přidávají ještě i mandle, typická je tato kombinace pro řeckou kuchyni.

    Skvělý je ořechový kompot třeba na zmrzlinové poháry, k moučníkům, ale i jako dezert třeba po masovém jídle. Můžete jej přidat do buchty hned při pečení atd.

    Shrňme tedy potřebné ingredience na kompot:

    • dva díly ořechů z ořechovky
    • dva díly cukru
    • jeden díl vody
    • vanilka, skořice, hřebíček, kompotové koření, muškátový oříšek, kardamom, citronová kůra atd.
    • možno přidat ještě i mandle

    Jak na džem z ořechů z ořechovky?

    I výroba džemu z ořechů z ořechovky je poměrně snadná a i tady využijeme toho, že ořechy mají již svou zajímavou chuť získanou macerací v alkoholu. Někteří lidé využívají na džem jen vnitřní část ořechů (slupku oloupou), jiní je používají celé.

    Můžete je namlet nebo v robotu nasekat, abyste pak dokázali svařit džem s většími i menšími kousky ořechů. Postupujte podle návodu na obalu toho želírovacího prostředku, který jste si koupili, dobře uděláte, když pro džem využijete i trochu samotného likéru s vodou, aby bylo z čeho želírovat.

    Horké pak naplňte do skleniček, můžete zalít vrstvičkou alkoholu, uzavřete a nechte pomalu vychladnout.

    Připomeňme potřebné ingredience na kompot:

    • rozemleté ořechy z ořechovky
    • ořechovka cca čtvrtina objemu ořechů
    • voda dle potřeby
    • želírovací prostředek
    • cukr dle návodu na želírovacím prostředku

    Jak na kandované ovoce z ořechů z ořechovky?

    Ořechy z ořechovky se dají skvěle kandovat. Postup je sice trochu zdlouhavý, ale pokud se pro něj rozhodnete, jistě nebudete litovat. Poměr vody a cukru je podobný jako u kompotu, jen se ořechy v tomto sirupu nechají svařit několikrát.

    Zde jsou doplňky v podobě koření přímo nutností, svařujte koření zároveň s ořechy a cukrem. Svaření je potřeba opakovat, vždy jednou za den. Počet svaření není nijak omezen receptem, ale doporučují se tři cykly.

    Výsledný sirup s ořechy a kořením pak dejte zase do sklenic a zavařte cirka 25 minut na 80 – 85 stupních. Kandované ořechy nejsou ve výsledku tyčinkou, tak jak to známe z kandovaného ovoce z obchodů, jde o ořechy ve velmi hustém a sladkém sirupu.

    Potřebné ingredience na kandované ořechy jsou podobné jako u kompotu, rozdíl je až v postupu přípravy:

    • dva díly ořechů z ořechovky
    • dva díly cukru
    • jeden díl vody
    • koření typu hřebíček, skořice, vanilka, kompotové koření, muškátový oříšek, kardamom, citronová kůra atd.
    • možno přidat ještě i mandle
  2. Jak využít ořechy z ořechovky s medem

    Kombinace ořechů z ořechovky s medem je také velmi lákavá, hlavně ze zdravotního hlediska. Zastánci přírodní medicíny doporučují zelené ořechy v jakékoliv podobě, ale pozor, v malém množství.

    Kdo má rád med a ořechy, této kombinaci by neměl odolat. Poměr, ve kterém se pochoutka připravuje, je:

    • 1 díl ořechů z ořechovky
    • 1 díl medu

    Ořechy z ořechovky je v tomto případě také potřeba namlet a hned smíchat se syrovým, tepelně neopracovaným medem, který obsahuje přirozené mikroorganismy a hlavně enzymy, ty vše pomáhají konzervovat.

    Po smíchání nechte stát alespoň dva měsíce v teple, ale můžete i déle. Procesem uležení celá směs zřídne, takže se dá scedit a pak používat jako léčivý sirup. Je však možné konzumovat i s dužninou ořechů, ovšem v obou případech vždy jen po malých lžičkách.

    Scezenou dužninu můžete zkompostovat, ale jen v případě, že jste připravovali medovou směs z ořechů z ořechovky. Jestliže jste ji dělali z ořechů čerstvých, pak nekompostujte – obsahuje antibakteriální látky, které zpomalují kompostování.

    Do medu můžeze naložit i zralé ořechy.

  3. Jak využít ořechy z ořechovky na obalení v těstíčku jako čurčchelu

    Speciálním gruzínským receptem je čurčchela. Připravuje se z mladých ořechů, a proto můžete využít i ty z ořechovky. Navléknou se na nit za sebou jako náhrdelník a budou se obalovat (resp. opakovaně máčet) v těstíčku.

    V kotlíku, kam je budete namáčet, se svaří hroznová šťáva s kukuřičnou moukou do řídkého těstíčka. Do něj se ořechy na niti střídavě namáčejí a nechávají zaschnout. Kolik vrstev si připravíte, je na vás. Můžete je nakonec třeba i osmažit nebo zapéct.

  4. Jak využít ořechy z ořechovky na sladkokyselo jako pochoutku k masu i vínu

    Sladké využití ořechů z ořechovky je sice častější, ale to nebrání tomu, abyste je využili i na slako – slano – kyselo a udělali z nich skvělou pochoutku k vínu, sýrům, masu, pivu apod. Pokud jich budete mít více, můžete je přidávat do kečupů, paštik, čatní, fantazii se meze zkrátka nekladou.

    Na nakládání do sklenic budete potřebovat následující ingredience:

    • zelené ořechy tak, aby naplnily sklenici do cirka tří čtvrtin
    • 1 litr vinného octa
    • 300 g cukru
    • 2 lžíce soli
    • koření k nakládání zeleniny, případně vlastní směs koření, na kterou jste zvyklí
    • podle chuti lze přidat další koření, jmenujme například: chilli, celerové semínko, zázvor, bobkový list, křen, hřebíček, skořici, koriandr, estragon, citronovou kůru, muškátový květ, badyán, fenykl

    Postup je velmi snadný, podobně jako při nakládání okurků. Naplníte ořechy do sklenice a zalijete svařeným nálevem z ostatních ingrediencí. Pak sterilujete, cirka hodinu na asi 85 stupních. Po zavaření je nutné nechat ořechy dobře naležet, minimálně několik měsíců. Tradičně se otevírají až na Vánoce.

    Jestli řešíte, co se zralými ořechy, podívejte se, jak je nejlépe louskat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.