Jak využít domácí rajčata

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít domácí rajčata

    Jak využít domácí rajčata syrová

    Využití syrových rajčat je celkem jasné. Děláme salát buď přímo z rajčat (s cibulkou, pepřem a sladkokyselým nálevem), nebo rajčata přidáváme do jakéhokoliv zeleninového – ale pozor, i ovocného salátu.

    Rajče je sice a priori zelenina, protože roste na bylině, ale mnoho biologů jej řadí mezi ovoce, protože se jedná o plod. A díky tomu, že je příjemně sladké, se hodí i k ovoci. Takže až budete dělat ovocný salát, vzpomeňte si i na rajčata.

    Skvělá jsou rajčata jen tak na zakousnutí, když se procházíte po zahradě, anebo prostě na svačinku ke chlebu s máslem. Někdo rajčata před podáváním solí a pepří, ale to je potřeba většinou jen u těch kupovaných, která jsou bez vůně i chuti.

    Naopak rajčata ze zahrady mají dokonalou výraznou chuť, kterou netřeba čímkoliv doplňovat.

    Rajčata v sobě mají hodně vody, ale ta je jen v oblasti semínek, která jsou rosolem chráněná. Takže pokud rajčata zbavíte semínek, zůstane poměrně pevná dužnina, kterou můžete nakrájet třeba do sendviče nebo ji využít ve tvaru misky pro naplnění čímkoliv.

  2. Jak využít domácí rajčata na sladko

    O sladkém využití rajčat se moc často nepíše, ale je možné, ba přímo žádoucí. Marmeláda z rajčat připomíná meruňkovou marmeládu – a tak vám může nahradit chybějící meruňky, pokud je chcete třeba na dort, na řezy apod.

    Jak udělat marmeládu z rajčat?

    Je to velmi snadné, v podstatě postupujete, jako byste dělali protlak. Rajčata omyjete, nakrájíte a dáte dusit. Jakmile jsou dost měkká, rozmixujete je a přepasírujete přes síto. Ze vzniklé rajčatové šťávy pak uvaříte marmeládu úplně stejně, jako jste zvyklí u jiného ovoce.

    Podrobný postup přípravy marmelády najdete v našem dalším článku s názvem Jak uvařit marmeládu.

    Rozdíl oproti běžné přípravě marmelády je jen v tom, že použijete vanilkový cukr, kyselinu citronovou a trošku rumu. Poměry by měly být asi následující:

    • litr rajčatové šťávy
    • 2 balíčky vanilkového nebo vanilinového cukru
    • 1 lžíce kyseliny citronové
    • 0,5 kg cukru
    • želírovací prostředek v množství na 1,3 – 1,5 kg ovoce, šťáva z rajčat je poměrně řídká, ale hlavně nehoustne přirozeně sama od sebe (konkrétní dávka je podle zvoleného želírovacího prostředku)

    Až máte svařeno vše do kupy, ještě horké naplníte do sklenic a zavíčkujete. Není nutné otáčet dnem vzhůru, podtlak se postará o zavaření sám o sobě (pokud jsou víčka kvalitní a správně nasazená). Marmeládu pak využijete všude, kam byste jinak dávali meruňkovou, či jakoukoliv jinou.

    Marmeládou ale sladké recepty z rajčat nekončí. Vždyť i samotná rajská omáčka je převážně sladká. Vytvořit můžete sladké rajčatové čatní, rajčatové smoothie nebo třeba kečup – i ten je totiž převážně sladký, přestože se pak používá spíše ke slaným jídlům.

    Ale už jste si někdy zkusili dát domácí kečup na chléb s žervé sýrem nebo s pomazánkovým máslem? Kombinace je to přímo dokonalá! Pokud ke kečupu přidáte i další omáčky, získáte směsi, které byste jinak kupovali v obchodě.

    Třeba jeden ze známých tipů farmářských omáček vyrobíte smícháním kečupu s tatarkou – i tu si můžete udělat domácí. Kečup z hořčicí a česnek zase vykouzlí francouzský dressing. Fantazii pro spájení omáček se meze nekladou, stačí jen se nebát propojovat zajímavé chutě.

    Jak na výborný kečup z domácích rajčat?

    Výroba kečupu je snadná, co se dovedností týká, ale je zdlouhavá, počítejte s půldnem práce. Kečup se totiž musí nechat dostatečně vyvařit, aby byl hustý a běžně použitelný. Když se budete chtít vyhnout dlouhému vaření, lze použít běžně dostupná zahušťovadla, ale smířit se musíte s méně výraznou chutí kečupu.

    Na výrobu domácího kečupu si připravte následující ingredience (jde o léty prověřený recept, který ještě nikdy nezklamal):

    • 5 kg rajčat
    • 5 paprikových lusků
    • 10 jablek
    • 0,5 kg cibule
    • feferonky podle toho, jak pálivý má kečup být
    • 1 lžíci celého pepře
    • 15 zrnek nového koření
    • 2 polévkové lžíce soli
    • 1 dcl octa
    • 300 g cukru (lze i méně nebo více, podle toho, jak sladký má kečup být)
    • kyselinu sorbovou (není nutná)

    Postup je snadný. Všechny ingredience nakrájíte a nasypete, nalijete do jednoho co nejširšího hrnce. Čím bude širší, tím rychleji se bude směs na kečup odpařovat. Vynechejte pouze cukr, abyste zbytečně nepřipalovali, doplníte jej těsně před koncem vaření. A koření dejte do pytlíčku nebo do sítka na koření, které se používá například do vývarů.

    Jakmile je odpařeno natolik, že zůstane kompaktní směs bez přebytku vody, vmíchejte cukr, pak rozmixujte a přepasírujte. Jestli jste použili feferonky, promyslete, zda je rozmixujete také, nebo raději vyndáte – v závislosti na tom, jak moc má kečup pálit.

    Já ještě pro jistotu přidávám i drobet kyseliny sorbové, protože rajčata se ráda kazí, i když je zavaříte. No a posledním krokem je zavaření do sklenic, nejlépe na 25 minut při 90 stupních. Nezavařený v lednici vydrží kečup cirka měsíc, proto několik sklenic odložím do lednice bez zavaření, chuť je totiž výraznější, mně milejší.

  3. Jak využít domácí rajčata v teplé kuchyni

    Využití rajčat v teplé kuchyni je natolik pestré, že nemá smysl se snažit sem přinést nějaké recepty, pouze základní shrnutí, které vám může sloužit jako inspirace.

    Rajčata můžete přidat k masu, které vaříte, dusíte, pečete, vynikající jsou například i v karbanátcích, v sekané apod. Neméně dobrá jsou v zeleninové polévce, v zeleninových dušených a pečených směsích, samozřejmě též zapečená, například jak plněná, tak třeba s cuketou a další zeleninou, se smetanou a s vejci, klidně i s těstovinou.

    Rajčaty oživíte chuť většiny slaných jídel. Skvělá jsou na omáčky, na šťávy k masu a zelenině, na slané koláče, zejména na pizzu, ale i na stále oblíbenější quiche. Vynikající budou zapečené chleby ve vajíčku a s rajčaty nebo prostě jen rajská jablíčka na topince, na bruschettě.

    Pokud máte rádi vařené luštěny, vždy se k nim budou hodit rajčata jak syrová, tak třeba i chvilku podušená. Chvilku podušená rajčata s česnekem využijete na špagety nebo na jiné těstoviny, ale také klidně na rýži, bulgur, kuskus.

    Díky rajčatům připravíte extra rychlé a extra chutné omáčky nebo dušené směsi, co se hodí úplně ke všemu… Stačí být připraveni. Jak? No přece tím, že si rajčata přes léto zavaříte.

    Ale i ze syrových rajčat se dá vyrobit omáčka poměrně rychle, protože je můžete nechat péci v troubě a pak z nich jedním tahem sloupnout slupku, rajčata jen rozmačkat vidličkou – a je hotovo. V podstatě už máte rajskou polévku na čistě přírodní bázi, velmi dietní. Anebo základ pro další vaření z rajčat.

    Už jste někdy grilovali rajčata? Rozhodně byste to měli zkusit!

  4. Jak využít domácí rajčata na zavařování

    Velkou úrodu rajčat stojí za to zavařit. I v zimě tak budete mít vynikající letní domácí rajčata plná chuti a nebude nutné se spoléhat na nedozrálá a nevýrazná, skoro vosková rajčata z obchodu. Jak se dají rajčata zavařit? Jakkoliv! Mohou být samotná nebo s další zeleninou, dokonce třeba i s masem jako připravená směs na topinky, ke špagetám apod.

    Můžeme zavařit celá loupaná rajčata, rajčatovou šťávu, směs rajčat s jinou zeleninou (například s paprikou a cuketou), dále čatní, samozřejmě kečupy a další omáčky, pesto, drcená rajčata, salsy, možností je zkrátka nepočítaně. Zavařená rajčata vydrží i déle než rok, a hlavně nezabírají místo v mrazáku.

    Jak si zavařit loupaná rajčata na zimu?

    Je to extrémně snadné, protože k tomu potřebujete jen rajčata, trošku vody a výbavu na zavařování. Rajčata spaříte a oloupete, vyndáte „prdelky“, tedy okolí, kde rajče drží na stonku, můžete je místo spaření péci v troubě, prostě musejí přejít teplem, aby se dobře loupala. Extrémně zralá rajčata se loupou sama, zejména druh Tornádo a další šťavnaté druhy.

    Oloupaná rajčata jen dáte do sklenic, do cirka 3/4 výšky sklenice a zalijete trochou šťávy z rajčat, která se uvolnila při loupání, nebo 2 lžícemi vody.  A pak už jen zavíčkujete a zavaříte na 25 minut v 85 stupních.

    Rajčata tak budete mít kdykoliv připravena k vaření takového jídla, které vyžaduje celá rajčata i s dužninou, nikoliv jen rajčatovou šťávu.

    Při zavařování dbáme na čisté sklenice a vyvařená víčka, protože někdy se rajčata ráda kazí. Stačí jim jen trocha nepozornosti a hned začnou ve sklenici kvasit. Pokud ale budete zavařovat v čistém a pokud dodržíte cirka 25 minut na cirka 85 stupňů, bude vše v pořádku.

  5. Jak využít domácí rajčata sušená

    I sušená rajčata mají mnoho cest využití. Jde je zobat jen tak, přidat je do teplých pokrmů, do salátů, naložit do oleje a používat při vaření, dochutit s nimi pomazánky, nakládané sýry, dipy, omáčky, masové směsi a šťávy, prostě cokoliv. Sušená rajčata mají od těch zavařených dost jinou chuť, možná vám nebudou vyhovovat.

    Proto si sušení vyzkoušejte na několika kouscích a zhodnoťte, zda je budete takto chtít, nebo jestli je během sušení třeba nějak okořenit. I to je totiž samozřejmě možné. To samozřejmě vůbec neznamená, že by sušená rajčata nebyla dobrá, naopak, jsou vynikající, jen prostě maní jinou chuť, než na kterou je čeká kuchyně zvyklá.

    Jak si doma nasušit rajčata?

    K sušení rajčat je samozřejmě nejlepší sušička, ta usnadní práci a starosti se sušením, sušená rajčata nezaberou místo v troubě. Ale jestli ji nemáte, nevadí. Sušení zvládne sluníčko, když to stihnete ještě v parném létě, anebo samozřejmě trouba.

    Pokud budete rajčata sušit na sluníčku, raději je zbavte semínek nebo nakrájejte na plátky. K sušení se používají síta na ovoce, vždy musí být dostatek průvanu, když rajčata sušíte. Ale měli byste je přehodit moskytiérou, protože na ně budou mít zálusk mouchy a vosy.

    Pokud budete sušit rajčata v sušičce nebo v troubě, semínek je zbavovat nemusíte (ale samozřejmě můžete). Nejčastěji se suší na poloviny, ta větší třeba i na čtvrtiny, malá rajčete v celku, ale nakrojená, aby se dužnina snadněji vysoušela. Sušte na teplotě okolo 60 stupňů (v sušičce) a těsně pod 100 stupni v troubě, počítejte s cirka 8 hodinami sušení, možná i více, na slunci budou rajčata schnout několik dní.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.