Jak využít raclette gril

Lapetka
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít raclette gril

    Co je to raclette

    S pojmem raclette se můžete setkat v několika významech. V tom původním slova smyslu se jedná o sýr, a také název pokrmu, který se za pomoci tohoto sýru vyrábí.

    Sýr

    Raclette je kravský sýr, plnotučný a polotvrdý a pochází ze Švýcarska. Má jemnou chuť, ve které můžete cítit oříškové tóny. Nejčastěji se vyrábí ve velkých, kulatých bochnících o váze zhruba 6 kg a průměru 30 – 35 cm, ale k dostání je v obchodech i běžně k domácímu užití – v tom případě jsou to buď bločky, nebo v zatavené vaničce, kde je již připravený v plátcích.

    Raclette sýr můžete sehnat jak v různých chuťových provedeních, tak i v různé intenzitě chuti – ostatně stejně, jako ostatní sýry, se i raclette zráním chuťově mění. Aby raclette dozrál a vy jste si mohli vychutnat jeho specifickou chuť, měl by zrát minimálně 3 měsíce.

    Jídlo

    Pokud je pojmem raclette myšlen pokrm, pak se jedná o tradiční švýcarské jídlo, kdy nejdůležitější složkou je právě roztavený raclette sýr. Ten se pak podává spolu s dalšími surovinami, velmi často s brambory, na které se rozpuštěný sýr položí.

    Tradice tohoto jídla je velmi stará – pochází zřejmě od alpských pastýřů, kteří si připravovali tento horký pokrm za studených alpských nocí – u ohniště nechali rozpustit horní vrstvu sýra, kterou pak seškrábli na pečené brambory nebo chleba. Ostatně, slovo raclette pochází z francouzského slovesa racler, tedy seškrabávat.

    V dnešní době se raclette již běžně připravuje jinak, než u ohně. Existují speciální přístroje, kam se umístí polovina sýrového bochníku a gril sýr postupně rozehřívá. V domácích podmínkách je velmi oblíben raclette gril.

  2. Co je to raclette gril

    Raclette gril je velmi podobný jakémukoliv jinému grilu na elektřinu, který třeba doma máte. Horní část tvoří grilovací deska z nepřilnavého materiálu – může být z teflonu, nebo grilovacího kamene. Některé jsou dokonce kombinované.

    Grilovací deska leží na topných spirálách, pod kterými je ale ještě prostor – a zde spočívá rozdíl mezi raclette a „obyčejným“ grilem – v tom raclettovém naleznete právě v této části lopatičky, kde se rozpéká sýr. Lopatičky mají ouško, za které je držíte, když je vkládáte pod gril a zase z něj berete, a prostor, kam vkládáte sýr. Lopatiček bývá u grilu 6 nebo 8, raclette je tak ideální na večerní posezení s přáteli, kdysi každý své jídlo připravuje zábavnou formou sám.

  3. Jak využít raclette gril

    Na každou lopatičku si dáte raclette sýr, vložíte do spodní části grilu a sýr se začne rozpouštět. Jakmile je podle vašich přestav, lopatičku nakloníte nad brambory, nebo kamkoliv jej chcete mít, a sýr většinou sám sklouzne. Pokud to nejde, použijte dřevěnou lopatičku, která bývá ke grilu přiložená, abyste nepoškodili její povrch.

    Na horní části Raclette ugrilujete maso, dole rozpečete sýr. Brambory si předvařte dopředu, a pokud chcete, můžete je dát na chvilku prohřát na lopatku a sýr pak vložit přímo na ně. Brambory v tom případě po uvaření nakrájejte na kolečka (plátky). Podle chutí můžete okořenit – oreganem, italskými bylinkami, nebo třeba chilli. Stylově bude raclette vypadat, když budete mít koření v krásném dřevěném stojanu z Lidlu.

    Hned, jakmile vyložíte obsah první lopatičky, naložte ji znova sýrem a dejte zapékat – než sníte první várku, bude již připravená další! Toto platí zejména, pokud je vás u stolu více, ve dvou můžete každý využít třeba 3 nebo 4 lopatičky.

  4. Jaký použít sýr na raclette

    V dnešní době už je raclette sýr běžně k sehnání. Pokud jej však nenajdete, nebo budete chtít nějakou levnější variantou, nemusíte zoufat, raclette sýr se dá nahradit, i když alespoň jednou byste jej měli ochutnat v jeho pravé „verzi“.

    Na raclette je potřeba, aby použitý sýr byl co nejtučnější – bude lépe chutnat. Sýr by měl být polotvrdý a dobře vyzrálý, pokud chcete, můžete klidně zkusit nějaký kořeněný. My jsme vyzkoušeli kromě raclette sýru taky Blaťácké zlato a bylo to moc chutné.

  5. Jaké potraviny jsou vhodné na raclette

    V podstatě cokoliv, co máte rádi a co se hodí na gril. Čerstvou zeleninu můžete napřed na horní části ogrilovat, pak vložit do lopatičky, položit na ni sýr a dát zapéct dohromady. Sýr můžete zapékat také s nějakým suchým salámem, nebo třeba pršutem. Dobře může chutnat i ovoce, které se k sýrům hodí – fíky, nebo hroznové víno a doporučuje se také zelenina nakládaná nebo kysaná. No a samozřejmě maso – krkovici, panenku, nebo jakékoliv jiné dle libosti.

    Fantazii se meze nekladou a hranice jsou dány jen vaší chutí.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak využít


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás