Jak uvařit ovar

Eva Naihaiplová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit ovar

    Jaké maso použít do ovaru

    Ovar lze uvařit z vepřového masa, přičemž nejvíce jsou doporučovány tyto druhy vepřového:

    • vepřová hlava – maso důkladně omyjeme  a oškrábeme od chloupků
    • vepřového koleno – zaručeně uspějeme s předním kolenem od plece
    • vepřový bůček – volíme raději pololibový bůček
    • ramínko – vaříme i s kůží
    • plecko – z tohoto druhu masa je ovar velmi chutný a libový
    • laloky – z nich vytvoříme velmi tučný ovar
  2. Jak uvařit ovar

    K přípravě ovarového masa můžeme využít tlakový hrnec – neboli papiňák. Ale mnohem chutnější bude ovar vařený v klasickém hrnci, přičemž mu dopřejeme více než dvě hodiny varu.

    Podmínkou úspěchu je správný výběr již zmiňovaného druhu masa, dále koření, které uvádíme u konkrétních druhů v boxících níže. Chybět nesmí křen, hořčice a chléb. Někdo si dá i naložené chilli papričky. Do hrnce můžeme použít nejen maso, ale také vnitřnosti, ze kterých lze vytvořit velmi chutnou a nezapomenutelnou pomazánku.

    Následuje otázka, zda maso vložit do studené nebo vařící vody? Pokud máme chuť i na vynikající ovarovou polévku, maso vkládáme do mírně osolené studené vody a při malém stupni přivádíme k varu.

    Vznikne nám čistý vývar, který lze použít na již zmiňovanou ovarovou polévku. Existuje zde však riziko, že maso ztratí svou chuť. Pokud stojíme spíše o ovar chutný, maso vkládáme do vařící vody. Maso se ve vodě zatáhne, a tak neztratí svou typickou chuť i jemnost.

  3. Jak uvařit ovar z vepřové hlavy

    Ingredience

    • ½ vepřové hlavy
    • 1 ks velké cibule
    • dle chuti černý celý pepř
    • dle chuti bobkový list
    • dle chuti sůl

    Postup přípravy

    Vepřovou hlavu necháme přes noc ponořenou ve vodě.

    Druhý den vepřovou hlavu důkladně očistíme, zbavíme chloupků, vložíme do čerstvé osolené vody. Přidáme pepř, přepůlenou cibuli, bobkový list. Maso vaříme doměkka. Uvařenou vepřovou hlavu vyjmeme z vývaru a vykostíme. Podáváme s hořčicí, křenem a chlebem.

  4. Jak uvyřit ovar z vepřového kolena

    Ingredience

    • 2 ks vepřového kolena
    • 1 ks větší cibule
    • dle chuti sůl
    • dle chuti celý černý pepř
    • dle chuti nové koření

    Postup přípravy

    Vepřová kolena důkladně očistíme, zbavíme zbytků krve. Takto připravená kolena vložíme do osolené vody, přidáme pepř, rozpůlenou cibuli a nové koření. Maso vaříme doměkka. Uvařené maso vyjmeme z vývaru, vykostíme a podáváme s hořčicí, křenem a chlebem.

  5. Jak uvařit ovar z bůčku

    Ingredience

    • 1 kg vepřového bůčku
    • 1 ks velké cibule
    • dle chuti sůl
    • dle chuti celý černý pepř

    Postup přípravy

    Bůček omyjeme a vložíme do osolené vody. Přidáme pepř a rozpůlenou cibuli. Vaříme doměkka. Uvařený bůček vyjmeme z hrnce, vykostíme a podáváme s hořčicí, křenem a chlebem.

  6. Jak uvařit ovar z plece

    Ingredience

    • 1 kg vepřové plece s kostí
    • 1 ks větší cibule
    • dle chuti sůl
    • dle chuti černý celý peř
    • dle chuti nové koření
    • dle chuti bobkový list

    Postup přípravy

    Plec omyjeme, očistíme a vložíme do osolené vody. Přidáme koření a rozpůlenou cibuli. Vaříme doměkka. Maso scedíme, vykostíme, nakrájíme na kousky a podáváme s hořčicí, křenem a chlebem.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.