Jak uvařit vepřové koleno

Eva Naihaiplová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit vepřové koleno

    Vařené vepřové koleno

    Ingridience

    • 1,5 kg vepřového kolena
    • 2 ks střední cibule
    • 3 ks oloupané stroužky česneku
    • 6 kuliček nového koření
    • 6 kuliček celého pepře
    • 2 ks bobkového listu
    • sůl (dle chuti)

    Příprava

    Maso nejprve omyjeme, zbavíme chlupů, nařežeme od kosti a vložíme do hrnce s vodou. Koleno zalijeme tak, aby bylo celé ponořené. Do vroucí vody přidáme cibuli nakrájenou na čtvrtky, česnek a veškeré koření. Ztlumíme oheň a vaříme doměkka cca 2 – 3 hodiny.

    Vepřové koleno lze vařit i v tlakovém hrnci, známého pod názvem papiňák. Tím zkrátíme dobu přípravy. Uvařené maso vytáhneme z hrnce a necháme okapat. Vepřové koleno můžeme podávat vcelku nebo nakrájené na plátky. Podáváme s hořčicí, křenem a čerstvým pečivem.

    Vývar z vepřového kolena můžeme použít na výbornou česnekovou polévku.

  2. Pečené vepřové koleno na pivě

    Ingridience

    • 1,5 kg – 2 kg vepřového kolena
    • 2 ks velká cibule
    • 7 ks stroužků česneku
    • ½ l černého piva
    • 5 kuliček nového koření
    • 5 kuliček černého pepře
    • 3 ks bobkového listu
    • 1 lžička drceného kmínu
    • 4 lžíce plnotučné hořčice
    • sůl (dle chuti)

    Příprava

    Očištěné koleno potřené česnekem utřeným se solí, hořčicí, kmínem vložíme do tukem vymazaného pekáče. Posypeme nakrájenou cibulí, přidáme nové koření, celý pepř, bobkové listy. Vše zalijeme pivem s trochou vody, kterou při pečení občas maso podléváme.

    Pekáč přikryjeme alobalem a vložíme do předem předehřáté trouby na 180 – 200 stupňů. Koleno pečeme cca 1,5 – 2 hodiny. Na posledních 30 minut odkryjeme alobal a upečeme kůži na kolínku dozlatova. Takto hotové pečené vepřové koleno podáváme se zelím, knedlíkem nebo různě upravenými bramborami.

  3. Jak uvařit vepřové koleno

    Grilované vepřové koleno s marinádou

    Ingridience

    • 1 ks vepřové koleno
    • sůl (dle chuti)
    • pepř (dle chuti)
    • Marináda
    • sůl
    • kmín
    • 2 lžíce medu
    • 2 lžíce kečupu
    • chilli koření
    • 2 lžíce plnotučné hořčice
    • ½ l světlého piva

    Příprava

    Vepřové koleno omyjeme a nařežeme na čtverce. Všechny přísady do marinády smícháme a připravenou směsí potřeme osolené a opepřené maso. Takto naložené vepřové maso vložíme do igelitového pytlíku a necháme 24 hod v lednici.

    Druhý den maso obalíme alobalem a podlijeme pivem. Gril roztopíme na 200 – 250 stupňů po dobu 2 – 2,5 hodiny. Podle potřeby podléváme pivem. Podáváme s křenem, hořčicí a čerstvým pečivem.


p
pampeliška 18.09.2021 – 13:44

pochutnali jsme si. Návod na vaření jaký jsme ještě nezkusili, díky za recept

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.