Jak uvařit sýrovou omáčku

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit sýrovou omáčku

    Jak uvařit sýrovou omáčku

    Přípravu sýrové omáčky zvládne i začátečník, stačí mu k tomu pár ingrediencí a 20 minut času. Na sýrovou omáčku totiž stačí vybraný sýr a smetana (či mléko). Níže v boxících se dočteme recepty na sýrovou omáčku ze surovin, které většinou doma v lednici najdeme při každé příležitosti.

    Sýrovou omáčku můžeme uvařit z taveného sýra, z polotvrdého sýra (i poloměkkého a tvrdého), nebo z jejich vzájemné kombinace. Tavený sýr se dá v podstatě použít jakýkoliv. I ten s příchutí. Z polotvrdých sýrů je vhodný čedar či eidam nebo pak poloměkká niva. Mezi tvrdé sýry, ze kterých je vhodné uvařit sýrovou omáčku, patří parmazán.

    Podle množství strávníků volíme i množství surovin. Obecně můžeme říci, že kolik ml tekutiny použijeme, zhruba tolik gramů sýru do omáčky přidáme. Zvolíme-li tedy 250 ml smetany, připravíme si 250 g sýru (celkové množství, tedy jak tvrdého, tak i taveného).

    K uvaření sýrové omáčky si připravíme námi zvolené sýry, smetanu (ideálně zvolíme tu ke šlehání), hrnec, metličku a dle chuti koření (výborným doplňkem sýrové omáčky je potom čenek).

    Všechny sýry vyjma taveného nastrouháme na struhadle. Jestliže zvolíme hrubší stranu struhadla, sýr se bude rozpouštět o chlup déle. Do hrnce nalijeme smetanu, opatrně přivedeme až téměř k bodu varu a přidáme tavený sýr (pokud ho máme k dispozici a v omáčce ho chceme, pokud ne, vložíme sýr natrouhaný). Zamícháme a po chvilce do hrnce přidáme v této chvíli i sýry nastrouhané. Plotnu již můžeme v podstatě vypnout, vařečkou ale mícháme a kontrolujeme úplné rozpuštění vložených sýrů. Případně ochutíme zvoleným kořením. Jenom pozor na sůl, všechny sýry zpravidla obsahují soli dostatek.

    Bude-li se nám zdát omáčka příliš hustá, zředíme ji přidáním smetany (mléka). Bude-li naopak příliš řídká, zahustíme ji ještě přidáním trocha sýru, nebo můžeme v malém hrnečku v trošce smetany dobře rozkvedlat lžíci hladké mouky. Vytvořenou směsí potom zahustíme sýrovou omáčku (vzhledem k mouce je sýrovou omáčku nutné ještě chvíli za stálého míchání na mírném plameni povařit).

  2. Sýrová omáčka k těstovinám

    Sýrovou omáčku k těstovinám uvaříme podle receptu, který si přečteme v prvním boxíku. Stačí nám tak pouze sýr, smetana a pokud chceme přidat, tak i námi zvolené koření. Z bylinek můžeme doporučit bazalku. A rozhodně nic nrzkazíte pepřem.

    Vhodný druh těstovin k podání se sýrovou omáčkou je takový, který do sebe omáčku takzvaně natáhne i zevnitř. Jedná se např. o penne (roury). Nejsme-li až takoví požitkáři, uvaříme jakékoliv těstoviny dle naší chuti. Pokud si nejsme jisti jejich přípravou, poradí nám návod Jak uvařit těstoviny.

  3. Sýrová omáčka k masu

    Pokud budeme vařit sýrovou omáčku k masu, uvaříme samostatně maso i omáčku. Výborné jsou např. steaky lehce zalité sýrovou omáčkou. Budeme-li ovšem podávat sýrovou omáčku s masem, pak uvaříme vše v jednom hrnci (pánvi). Pojďme se podívat, jak na to.

    Nejdříve na tuku osmahneme lehce osolené a opepřené maso. Můžeme ho nakrájet na menší kostičky (bude dříve hotové). Až bude maso hotové (zjistíme ochutnáním), zalijeme ho smetanou, zamícháme a po krátké chvíli přidáme sýr (nastrouhaný či tavený). Mícháme, dokud se sýr nerozpustí a nevznikne nám tak sýrová omáčka. Konzistenci doladíme přidáním sýra, nebo naopak smetany.

  4. Sýrová omáčka bez smetany

    Se smetanou získá sýrová omáčka sice jemnější konzistenci, ale také více kalorií. Pokud se nebráníme mléku, je možné uvařit sýrovou omáčku z másla, sýra a mléka.

    Sýr (použijeme třeba nivu) nastrouháme. Na pánvi rozehřejeme dvě až tři lžíce másla, přidáme nastrouhanou nivu (asi 250 g) a zamícháme. Niva se krásně začne rozpouštět. Po chvíli přilijeme mléko (množství dle potřeby, zpočátku přidáme ale méně), zase zamícháme a očima zhodnotíme výslednou konzistenci. Hustší omáčku zředíme trochou mléka, do řidší potom přidáme ještě natrouhaný sýr. Jsme-li následně s omáčkou spokojeni, můžeme servírovat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak uvařit


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás