Jak uvařit jahodový džem

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit jahodový džem

    Jak uvařit jahodový džem

    Stejně jako při výrobě domácí marmelády (návod Jak uvařit marmeládu), tak je i při vaření jahodového džemu samotným základem ovoce, v tomto případě jahody, naprosto čisté sklenice a víčka.

    Všechny skleničky a víčka nejdříve umyjeme v horké vodě s kapkou mycího prostředku. Důkladně opláchneme. Nikdy ale sklenice po umytí nevysušujeme utěrkou (ani víčka). Mnohem lepším způsobem je naskládat umyté sklenice do pekáčku a vložit ho do trouby. Tu zapneme na 90 – 100 stupňů Celsia a necháme tak 10 – 15 minut. Poté ji vypneme, ale pekáček se sklenicemi necháme uvnitř. Trouba nám v tomto případě poslouží hned dvakrát. Jednak nám teplem sklenice oschnou, a také navíc ještě budou předehřáté pro uvařený džem.

    Jahody zbavíme zelených stopek a důkladně je omyjeme čistou vodou. Nahnilé či plesnivé plody nekompromisně vyhodíme, neboť by nám způsobily nemalé škody naší výsledné práce. Jahody necháme osušit. V tomto případě lze zvolit i čistou utěrku, na kterou jahody volně položíme.

    Pro uvaření jahodového džemu si ještě připravíme cukr, želírovací přípravek, vhodný hrnec, malý talířek do mrazáku (želírovací test) a případně i klasické šťouchadlo na brambory. Nemáme-li šťouchadlo, jahody pokrájíme na menší kousky nožem.

    V následujícím boxíku se dočteme samotný recept, tedy jak uvařit jahodový džem.

  2. Jahodový džem – recept

    Doporučovaným základním receptem je 1 kg jahod, zhruba 1 kg cukru krystal a 1 sáček želírovacího přípravku (u želírovacího přípravku si přečteme návod na jeho použití). S cukrem to ale nepřeháníme, pokud budou jahody hodně sladké, bude nám stačit třeba jenom půl kg cukru. Přidat ho při vaření jahodového džemu totiž můžeme, odebrat nikoliv. Jeho množství volíme i v závislosti na tom, jak sladké a vyzrálé použijeme jahody. Samozřejmě čím sladší plody, tím budeme potřebovat méně cukru. Jahodový džem v průběhu vaření ochutnáváme, je-li dostatečně sladký.

    Malý talířek vložíme do mrazáku. Až ho budeme téměř na samotném konci vaření jahodového džemu potřebovat, bude studený, což je pro nás žádoucí, neboť nebudeme muset déle čekat na ztuhnutí horkého džemu na teplém talířku. Dále si odměříme potřebné množství cukru (v podstatě bude záležet na naší chuti) a z odměřeného množství odebereme do malé mističky dvě lžíce cukru (podle návodu). V mističce smícháme cukr s želírovacím přípravkem.

    Omyté a již suché jahody vložíme do hrnce, kde je lehce šťouchadlem na brambory zpracujeme (kousky musí zůstat, tedy nezpracujeme je úplně). Zapneme plotnu na nejvyšší výkon a kousky jahod přivedeme k varu. Jakmile začnou bublat, plotnu stáhneme na nižší výkon a necháme jahody chvíli provařit. Nutností je stále jahodami míchat.

    Do hrnce dále přidáme želírovací přípravek smíchaný s cukrem a asi 1 minutu budeme míchat. Nyní si vezmeme zbytek cukru a přisypeme ho k ovocné směsi. Za stálého míchání povaříme zhruba 5 minut. Pěnu, která se nám bude tvořit na povrchu džemu, sbíráme lžící či naběračkou (prodloužíme tím životnost uvařeného jahodového džemu).

    Po uvedených 5 minutách provedeme želírovací test. Vyndáme si talířek z mrazáku a lžičkou na něj kápneme džem. Džem díky studenému talířku ihned ztuhne a my budeme vědět, jakou hustotu má (a bude mít) uvařený jahodový džem. Nejsme-li s hustotou spokojeni, ještě chvíli vaříme a opět provedeme test.

    Uvařený jahodový džem plníme do nahřátých sklenic z trouby. Džem nelijeme až po okraj, vždy mu necháme trochu místa. Dbáme na čistotu, proto je dobré mít po ruce speciální nálevku, která nám usnadní práci. Naplněné sklenice zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme je tak až do úplného vychladnutí.
    Pokud si chceme být stoprocentně jisti výsledkem, uvařený jahodový džem ještě zavaříme.

  3. Jahodový džem bez chemie

    Naše praprababičky kdysi neměly k dispozici žádné želírovací přípravky. Při vaření jahodového džemu (tedy nejen jahodového) tak používaly prostředky jim dostupné. A o co přesně šlo? Kouzlem byla pouze citrónová šťáva a cukr, protože i ten vlastně funguje jako konzervant.

    Výsledné množství jahodového džemu bez chemie bude menší, než množství podle popsaného receptu na jahodový džem s želírovacím přípravkem uvedeným výše. Netřeba se ale znepokojovat.

    Jak uvařit jahodový džemJahody očistíme a omyjeme úplně stejně, jako je psáno v prvním boxíku. Připravíme si jich 1 kg. Dále budeme potřebovat asi čtvrt kg cukru a šťávu z 1 citrónu. Samozřejmě také čisté sklenice, víčka, hrnec a šťouchadlo na brambory (nebo nůž na pokrájení). Sklenice a víčka si také připravíme dle návodu z prvního boxíku.

    Omyté a suché jahody vložíme do hrnce a rozmačkáme šťouchadlem (nebo je před vložením do hrnce pokrájíme na menší kousky). Za stálého míchání vařečkou jahody přivedeme k varu a vaříme. Mícháme ale neustále. U džemu bez chemie nám jde především o to, aby se odpařilo z jahod co nejvíce vody. Pár minut proto pouze mícháme a necháme odpařovat vodu.

    Až se obsah hrnce trochu zredukuje, přidáme citrónovou šťávu a asi polovinu množství cukru. Pečlivě zamícháme a ochutnáme. Je-li džem málo sladký, přisypeme zbytek cukru (je ale možné přidat cukru i více, dle naší chuti). Opět se pustíme do nepřetržitého míchání, které nám zabere pár minut. Pěnu z povrchu opět sbíráme pryč. Po pár minutách vyzkoušíme želírovací test s talířkem (návod ve druhém boxíku). Je-li vše v pořádku, džem plníme do teplých sklenic z trouby. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. V případě potřeby můžeme ještě sklenice s džemem zavařit.

    K uvaření jahodového džemu bez chemie můžeme použít i trochu jiný postup. Je totiž všeobecně známo, že čím déle vaříme ovoce nebo zeleninu, tím více přicházíme o cenné látky v nich obsažené.

    K připraveným jahodám tedy přidáme zhruba polovinu množství cukru a rozmačkáme šťouchadlem. Přes cedník potom slijeme šťávu do hrnce, jahodovou směs ponecháme stranou, a pouze šťávu dáme na plotnu vařit. Po krátkém varu (maximálně 5 minut) přisypeme zbylý cukr a za stálého míchání vaříme dalších zhruba 10 – 12 minut za občasného sbírání pěny z povrchu.

    Nyní příjde na řadu želírovací test s použitím talířku. Pokud je hustota správná, přidáme do hrnce odloženou jahodovou směs a krátce ještě povaříme. Posledním krokem bude přidání citrónové šťávy. Zamícháme, ochutnáme a jsme-li s chutí spokojeni, můžeme plnit do sklenic. I tady platí, že uvařený džem v uzavřených sklenicích můžeme ještě zavařit.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.