Jak uvařit noky

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit noky

    Jak uvařit noky

    Jak uvařit noky? První otázka by samozřejmě měla znít, jaké noky vlastně chceme uvařit, do jakého konkrétního receptu se je chystáme zakombinovat. Neboť nejsou noky jako noky. Bramborové noky používáme jako přílohu (lze je i zapékat). Noky bez brambor také můžeme využít jako doplněk hlavního jídla (jedná se o noky, které jsou menší než bramborové). Uvařit lze třeba i krupicové noky do polévky. Takže co teď?

    Recept na bramborové i krupicové noky si můžeme přečíst níže v boxících, proto si popíšeme, jak uvařit noky klasické, bez brambor. Zkrátka malé přílohové nočky.

    Tyto noky, jak je zmíněno již výše, se připravují bez brambor. Potřebujeme 250 g polohrubé mouky, sůl, 1 vejce, 1 čajovou lžičku prášku do pečiva a trochu vody (lze použít mléko), maximálně ale 150 ml. Všechny uvedené suroviny smícháme – vody nedáváme hned celé uvedené množství, pro začátek použijeme 100 ml a v případě potřeby zbytek. Mezitím si do hrnce dáme na plotnu vařit vodu, kterou nezapomeneme osolit. Vypracujeme těsto, které přesuneme do cedníku na halušky (s většími otvory, ne klasický cedník) a tvoříme noky přímo do osolené vroucí vody (těsto pasírujeme velkou lžící). Lehce v hrnci zamícháme a vaříme 4 – 5 minut. Uvařené noky lovíme děrovanou naběračkou a vkládáme do mísy, kde je můžeme trochu omastit sádlem.

    Pokud doma nemáme cedník na halušky, lze si vypomoci obyčejným malým talířkem. Těsto dáme na talířek a z něho ukrajujeme pomocí vidličky malé kousky, které vaříme v osolené vroucí vodě (maximálně 5 minut).

  2. Jak uvařit bramborové noky

    U nás bramborové noky, v Itálii gnocchi. Nejčastěji bramborové noky volíme jako přílohu k masu s omačkou či si je dopřejeme s parmazánem, kuřecím masem, špenátem a smetanou. Chceme-li si bramborové noky uvařit doma, není to žádná věda. Zvládne to i začátečník. Přesný návod, jak uvařit bramborové noky, si můžeme přečíst ve Skrblíkově návodu Jak uvařit gnocchi. Recept je naprosto totožný.

  3. Krupicové noky

    Krupicové noky jsou výborným doplňkem snad každého vývaru. Jejich příprava je velice jednoduchá a zvládneme ji během chvilky. Krupicové noky začínáme připravovat až ke konci doby vaření polévky, stačí jim totiž málo.

    Zatímco se nám vaří polévka, do misky si vyklepneme 1 vajíčko, které lehce osolíme a rozšleháme. Přidáme 2 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla, zamícháme. Vezmeme si čajovou lžičku a postupně přidáváme do rozšlehaného vejce se solí a máslem dětskou krupičku. Mícháme a mícháme. Cílová konzistence je akorát tak hustá kaše (ani řídká, ale ani hustá). Opět přichází na řadu lžička, kterou budeme máčet ve studené vodě a nabírat noky z misky. Noky vkládáme pomocí lžičky do vroucí polévky. Necháme je chvilku provařit, maximálně 5 minut, a polévku s krupicovými noky můžeme podávat.

    Krupicové noky nemusí být pouze obyčejně barevné. Stačí do těsta při přípravě přidat např. nasekanou petrželku a noky, lahodící i našim očím, vykouzlíme téměř bez práce navíc.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.