Jak upéct korpus

Markéta Dyjaková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct korpus | © Carwyn Lloyd Jones - Dylunio Creadigol / Flickr.com

    Jak upéct korpus

    Návodů, jak upéct perfektní a nadýchaný korpus je mnoho. Nejméně náročným na přípravu je světlý piškotový korpus. Základní piškotové těsto vyrobíme z těchto surovin:

    • 6 vajec
    • 180 g cukru krupice
    • 150 g hladké mouky
    • 50 g oleje
    • citronová kůra
    • vanilka

    Celá vejce a cukr šleháme asi 20 minut do husté pěny. Je opravdu důležité šlehat takto dlouho, aby z vajec vznikla pevná pěna a všechny ingredience se pevně spojily. V závěru šlehání přidáme olej, citronovou kůru a vanilku.

    Olej můžeme nahradit i rozpuštěným máslem nebo tuk nepoužívat vůbec. S tukem však bude těsto více vláčnější. Do hotové husté a pevné pěny jemně vmícháme prosátou mouku. Formu na korpus si vymažeme olejem a vysypeme moukou. Nebo můžeme vyložit pečícím papírem.

    Hotové těsto vylijeme do formy a uhladíme do roviny. Formu vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme 45 minut při teplotě 180°C.

  2. Jak upéct piškotový korpus na plech

    Pokud chceme upéct několikapatrový dort, je dobré si předem upéct korpus. Na velký dort potřebujeme několik vrstev korpusu. A tak si můžeme upéct korpus na plech. A pak ho nakrájet na potřebné části. Ušetříme tím hodně času a práce. Na piškotový korpus na plech můžeme použít například tento recept:

    • 150 g hrubé mouky
    • 140 g moučkového cukru
    • 6 ks vajec
    • 30 g másla
    • máslo nebo jiný tuk na vymazání plechu

    Nejprve si rozdělíme vejce na žloutky a bílky. Z bílků pomalým přisypáváním části moučkového cukru vyšleháme tuhý sníh. Zbylý moučkový cukr utřeme se žloutky do pěny. Utřené žloutky velmi pomalu přimícháme do sněhu z bílků. Nakonec do směsi vmícháme prosátou hrubou mouku a rozehřáté máslo. Pokud vejce správně ušleháme, není nutné do těsta přidávat kypřící prášek do pečiva. Korpus bude i tak krásně nadýchaný.

    Připravíme si plech na pečení. Pečlivě ho vymažeme máslem nebo jiným tukem a vysypeme moukou. Tím předejdeme připálení korpusu. Do takto připraveného plechu vylijeme těsto a jemně rozprostřeme.

    Troubu si předehřejeme na 160 až 170°C. Vložíme připravený plech a pečeme 45 minut. Doporučuje se prvních 30 minut troubu vůbec neotevírat. Korpus by se mohl uprostřed propadnout. Určitě se vyplatí takto pomalé pečení. Můžeme se tak těšit na křehký a nadýchaný korpus.

    Pokud si nejsme jistí, zda je korpus upečený, můžeme použít špejli. Zapíchneme ji do korpusu. Pokud ji vytáhneme suchou bez přilepeného těsta, máme upečeno.

  3. Jak upéct korpus ze sušenek

    Korpus, jehož základní surovinou jsou sušenky, se používá většinou na výrobu nepečených dortů. Oblíbeným nepečeným dortem je cheesecake. Korpus na výrobu různých druhů cheesecaků vyrobíme pouze z drcených sušenek a másla nebo jiného tuku. Často se používá i rostlinný, například kokosový. Takto vyrobená směs na korpus se poté namačká do formy a nechá se odpočinout v ledničce.

    Pokud chceme mlsat zdravě, ale nedokážeme odolat sladkým dezertům, cheesecake je tou správnou volbou. Kromě sušenek můžeme na výrobu korpusu použít i drcené oříšky nebo sušené ovoce. Můžeme si připravit i zdravou variantu z dýně.

    Dýňový cheesecake bez mléka a bez lepku

    Ingredience na přípravu korpusu:

    • 100 g mandlí
    • 200 g sušených datlí
    • 30 g kvalitního kakaa
    • 100 g pohankové mouky

    Ingredience na přípravu náplně:

    • 400 g tofu, sójového dezertu nebo nízkotučného krémového sýru
    • 400 g dýňového pyré
    • 150 ml javorového sirupu
    • 50 g kukuřičného škrobu
    • 2 lžíce pumpkin spices (dýňového) koření
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • špetka soli

    Nejdříve si připravíme korpus. Mandle a sušené datle rozmixujeme v mixéru. Do rozmixované hmoty přimícháme kakao a mouku a vše spojíme dohromady. Připravíme si kulatou formu na pečení. Doporučuje se použít pečící papír, aby se nám korpus nepřichytil k formě. Připravenou směs na korpus rovnoměrně rozprostřeme a uhladíme do formy. Korpus pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut při teplotě 180°C.

    Dýňové pyré připravujeme pečením. Nakrájíme asi 500 g dýně na měsíčky a jemně zakápneme olejem. Dáme péct na plech do trouby asi na 30 minut při teplotě 180°C. Po upečení změklou dužinu odřízneme od šlupek a rozmixujeme tyčovým mixérem.

    Všechny ingredience na náplň postupně smícháme dohromady v jedné míse. Vytvoříme si středně tuhý krém. Připravený krém vylijeme do formy na upečený korpus a pěkně uhladíme. Opět pečeme při teplotě 150°C asi 60 minut.

    Jakmile krém na povrchu ztmavne a jemně nabobtná, je cheesecake upečený. Hotový dýňový cheesecake necháme vychladnout při pokojové teplotě. Můžeme ho ozdobit nastrouhanou kvalitní čokoládou nebo kokosem a máme hotovo.

  4. Jak dlouho dopředu upéct korpus

    Hotový upečený korpus necháme trochu zchladnout a poté ho otočíme a překlopíme na pečící papír. Není dobré ho přikrývat utěrkou, aby pak nevoněl po aviváži. Stačí ho trochu posypat hladkou moukou nebo moučkovým cukrem a nechat vychladnout.

    Poté korpus zabalíme do potravinářské folie, dáme do chladu a necháme uležet. Určitě je lepší pracovat s korpusem až na druhý den po upečení, tolik se nedrobí. Takto uchovaný korpus nám vydrží 3 až 4 dny.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.