Proč je olivový olej hořký

Markéta Dyjaková
Publikováno 9. března 2021
  1. Proč je olivový olej hořký

    Proč je olivový olej hořký

    Příjemnou hořkou chuť olivovému oleji dodávají olivy, ze kterých je za studena lisovaný. Olivy jsou nejvíce hořké těsně před jejich zralostí, když jsou ještě zelené a v té době se zpravidla sbírají pro další zpracování.

  2. Jak vybrat olivový olej

    Při výběru a degustaci panenského olivového oleje vnímáme jeho jemnou hořkost, která značí vysokou kvalitu, přítomnost zdraví prospěšných látek a vitamínů. Dále je důležitá jasná světle zelená nebo zlatavá barva. Pozor na šedé či velmi žluté odstíny. Ty značí nízkou kvalitu produktu.

    Vůně olivového oleje by měla připomínat vůni oliv a dalších vůní, které jsou charakteristické pro oblast, kde byl olivový olej vyroben. Můžeme cítit vůni květů, trávy či ovoce. V případě, že cítíme zkažené ovoce či zatuchlost, olej je špatný a není vhodné jej konzumovat.

  3. Proč je olivový olej zdravý

    Olivový olej je jednou z důležitých položek ve zdravém jídelníčku. Dále se používá také při výrobě kosmetiky nebo v tradiční medicíně. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek jako jsou polynenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a dále vitamíny A, E, D a K. Právě díky těmto vitamínům máme zdravější pleť, vlasy i nehty.

    Konzumace panenského olivového oleje v rozumné míře nám může pomoci zlepšit zdravotní stav. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi či dokonce napomáhá při léčbě srdečních onemocnění.

  4. Jak se vyrábí olivový olej

    Olivový olej se vyrábí mechanicky bez použití jakýchkoliv dalších látek či vody. Olivy se očistí, rozemelou, a poté se lisují. Vše se děje studenou cestou, tedy bez použití příliš vysokých teplot. Teplota při výrobě by se měla pohybovat od 21° do 38°C.

    V případě, že by se olivy lisovaly nad tuto teplotu, znehodnotily by se v nich všechny zdravé látky. Na výrobu jednoho litru panenského olivového oleje je potřeba 5 až 7 kilogramů oliv. Při zpracování se samozřejmě nepoužívá žádná chemie.

  5. Jak poznat kvalitní olivový olej

    Ukazatelem kvality olivového oleje je parametr kyselosti. Ten nesmí překročit maximální povolenou hranici 0,8 %. Na trhu můžeme zakoupit mnoho druhů panenských olivových olejů. Tyto dva druhy jsou však nejkvalitnější:

    • Extra panenský olivový olej – nejvyšší kvalita, nejnižší kyselost, lisován z čerstvých oliv bez vad, známe odrůdu a původ oliv, použití oleje pouze za studena
    • Panenský olivový olej – vyšší kyselost, velmi kvalitní, použití za studena

    Proč je olivový olej hořkýPři výběru v obchodě se můžeme opřít i o cenu. Je pravidlem, že kvalitní panenský olivový olej není levnější než 100 Kč za balení. Rozhodně bychom neměli kupovat levný olivový olej v plastové láhvi.

    Vhodné obaly jsou tmavé skleněné láhve nebo plechovky.

    Kromě panenských olivových olejů můžeme narazit i na rafinované olivové oleje. U těchto olejů je hlavním rozdílem to, že se vyrábějí teplou cestou. Častokrát při druhotném zpracovávání oliv, tedy pokrutin.

    Ztrácí tím svou charakteristickou hořkou chuť oliv i vitamíny. V naší kuchyni je vhodný spíše na vaření či pečení a dalších tepelných úpravách pokrmů.


I
Ivan 17.03.2021 – 17:55

Od teraz už ten olivový olej viac nekúpim, mame svoje kvalitné a lacné oleje, slnečnicový, repkový. Vyrástli sme na nich ani nevedeli o nejakom olivovom, 5 krat drahšom. Chraňme svoje, nemáme predsa hrécke dôchodky.

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.