Proč je olivový olej hořký

Markéta Dyjaková
Publikováno 9. března 2021
  1. Proč je olivový olej hořký

    Proč je olivový olej hořký

    Příjemnou hořkou chuť olivovému oleji dodávají olivy, ze kterých je za studena lisovaný. Olivy jsou nejvíce hořké těsně před jejich zralostí, když jsou ještě zelené a v té době se zpravidla sbírají pro další zpracování.

  2. Jak vybrat olivový olej

    Při výběru a degustaci panenského olivového oleje vnímáme jeho jemnou hořkost, která značí vysokou kvalitu, přítomnost zdraví prospěšných látek a vitamínů. Dále je důležitá jasná světle zelená nebo zlatavá barva. Pozor na šedé či velmi žluté odstíny. Ty značí nízkou kvalitu produktu.

    Vůně olivového oleje by měla připomínat vůni oliv a dalších vůní, které jsou charakteristické pro oblast, kde byl olivový olej vyroben. Můžeme cítit vůni květů, trávy či ovoce. V případě, že cítíme zkažené ovoce či zatuchlost, olej je špatný a není vhodné jej konzumovat.

  3. Proč je olivový olej zdravý

    Olivový olej je jednou z důležitých položek ve zdravém jídelníčku. Dále se používá také při výrobě kosmetiky nebo v tradiční medicíně. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek jako jsou polynenasycené mastné kyseliny, antioxidanty a dále vitamíny A, E, D a K. Právě díky těmto vitamínům máme zdravější pleť, vlasy i nehty.

    Konzumace panenského olivového oleje v rozumné míře nám může pomoci zlepšit zdravotní stav. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi či dokonce napomáhá při léčbě srdečních onemocnění.

  4. Jak se vyrábí olivový olej

    Olivový olej se vyrábí mechanicky bez použití jakýchkoliv dalších látek či vody. Olivy se očistí, rozemelou, a poté se lisují. Vše se děje studenou cestou, tedy bez použití příliš vysokých teplot. Teplota při výrobě by se měla pohybovat od 21° do 38°C.

    V případě, že by se olivy lisovaly nad tuto teplotu, znehodnotily by se v nich všechny zdravé látky. Na výrobu jednoho litru panenského olivového oleje je potřeba 5 až 7 kilogramů oliv. Při zpracování se samozřejmě nepoužívá žádná chemie.

  5. Jak poznat kvalitní olivový olej

    Ukazatelem kvality olivového oleje je parametr kyselosti. Ten nesmí překročit maximální povolenou hranici 0,8 %. Na trhu můžeme zakoupit mnoho druhů panenských olivových olejů. Tyto dva druhy jsou však nejkvalitnější:

    • Extra panenský olivový olej – nejvyšší kvalita, nejnižší kyselost, lisován z čerstvých oliv bez vad, známe odrůdu a původ oliv, použití oleje pouze za studena
    • Panenský olivový olej – vyšší kyselost, velmi kvalitní, použití za studena

    Proč je olivový olej hořkýPři výběru v obchodě se můžeme opřít i o cenu. Je pravidlem, že kvalitní panenský olivový olej není levnější než 100 Kč za balení. Rozhodně bychom neměli kupovat levný olivový olej v plastové láhvi.

    Vhodné obaly jsou tmavé skleněné láhve nebo plechovky.

    Kromě panenských olivových olejů můžeme narazit i na rafinované olivové oleje. U těchto olejů je hlavním rozdílem to, že se vyrábějí teplou cestou. Častokrát při druhotném zpracovávání oliv, tedy pokrutin.

    Ztrácí tím svou charakteristickou hořkou chuť oliv i vitamíny. V naší kuchyni je vhodný spíše na vaření či pečení a dalších tepelných úpravách pokrmů.


I
Ivan 17.03.2021 – 17:55

Od teraz už ten olivový olej viac nekúpim, mame svoje kvalitné a lacné oleje, slnečnicový, repkový. Vyrástli sme na nich ani nevedeli o nejakom olivovom, 5 krat drahšom. Chraňme svoje, nemáme predsa hrécke dôchodky.

Odpovědět

L
Lenka 11.04.2022 – 08:27

@Ivan: To je škoda, protože jste asi nikdy nestudoval složení olejů. Naše jak říkáte kvalitní oleje jsou v první řadě rafinované, tím pádem tam nic kvalitního po tomto zpracování nezbyde, poté mají přemíru omega 6 a nikoli omega 3 a zrovna toto způsobuje velkou galibu v našem krevním oběhu a nejen v něm. Nenutím nikoho jíst olivový olej, ale je lepší si přečíst proč je zdravý a prospěšný.. A už jen to že jsou laciné svědčí o tom že jsou zpracované nejjednodužší strojovou formou za vysokých teplot a nikdo se s nima moc nemazal:-). Po slunečnicovém a řepkovém rafinovaném oleji se nikdo vysokého věku určitě nedožívá...

Odpovědět

A
Anna 10.10.2022 – 12:50

Hořká chuť olivového oleja mi nesmierne vadí ☹️. Pre mňa je to nejedlé a pokazí to celé jedlo. Existuje kvalitný nehořký olivový olej? Napr. niektorá sorta alebo olej z dozretých olív? Ďakujem za odpoveď. Anna

Odpovědět

N
Natalie 07.11.2022 – 12:08

@Anna: Ptám se na to samé.Také je pro mě hořký olej nepoživatelný.Např.značka Monini,original.Ten jsem otevřela,ochutnala a než šel do koše zjusila jsem na nich usmažit hranolky.No nechutnali mi.A. olej z kauflandu který neni zas tak kvalitní, je výborný a vůbec není hořký.Ale chtěla jsem kvalitnější,jenže bez te odporné hořké chuti se asi neobejde.

Odpovědět

Napsat komentář

Další návody na téma olivy


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás