Jak upéct ovocný dort

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct ovocný dort

    Jaké jsou druhy ovocných dortů

    Ovocné dorty lze rozdělit na nepečené dorty a pečené dort s piškotovým korpusem nebo například cheescaky s ovocem, které mají základ z nadrcených sušenek.

    Ovocné dorty se neproslavily natolik, aby dostali speciální název jako například Sachrův dort, ale i některé známé dorty jako Schwarzwaldský dort nebo dort Pavlova obsahuje ovoce a bez ovoce by to nebyl ten typický dort.

  2. Jaká je příprava před pečením ovocného dortu

    Před samotným tvořením dortu je vhodné připravit si všechny ingredience a potřebné nástroje a další doplňky. U ovocných dortů je nezbytně nutné připravit si vhodné ovoce, které by mělo být čerstvé, dobře omyté a usušené, aby z něj nekapala voda. V současné době lze ovoce jakéhokoliv druhu sehnat v hypermarketech celoročně.

    Na pečený i nepečený dort je základem kulatá dortová forma (samozřejmě může být i dort čtvercový, oválný apod.), kterou je vhodné vyložit pečícím papírem. Ten nejprve dáme na dno a po zacvaknutí okraje zvenku obstřihneme potřebovaný tvar. Dále dáme dva pruhy na okraje.

    Samozřejmě existují i dorty, které lze vytvořit bez formy, ty jsou v poslední době velmi populární.

  3. Základní recept na ovocný dort

    Většina pečených dortů se skládá z piškotového korpusu, krému a ozdob. Základní korpus na dort můžete využít například tento velmi oblíbený, který je nadýchaný a vláčný.

    Vanilkový nebo kakaový korpus na dort

    Ingredience

    • 6 ks vajec pokojové teploty (oddělené bílky a žloutky)
    • 240 g hladké mouky
    • 250 g krupicového cukru
    • 3 lžíce oleje
    • 1 lžička vanilkového extraktu – v případě kakaové varianty několik lžic kakaa
    • ½ lžičky kypřícího prášku
    • špetka soli

    Postup

    1. Nejprve ušleháme bílky se špetkou soli a postupně do polotuhého sněhu přišleháváme cukr, dokud nebude tuhý sníh tvořit pevné špičky.
    2. V jiné míse ušleháme žloutky s olejem a přidáme opatrně stěrkou do sněhu.
    3. Na závěr jemně vmícháme mouku s práškem do pečiva a extraktem.
    4. Nalijeme do formy a dáme péct na 45 minut.
    5. Hotový korpus rozřízneme strunou nebo nožem obvykle na tři díly a promažeme krémem a proložíme ovocem podle vlastního uvážení.
    6. Ovoce do krému můžeme nechat celé v případě drobného ovoce nebo rozkrájené či rozdrcené na kousky.

    Oblíbený mascarpone krém

    Ingredience

    • 500 g mascarpone
    • 250 ml smetany na šlehání (min 30%)
    • 2-4 lžíce moučkového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • podle uvážení tvaroh

    Postup

    1. Mascarpone jemně promícháme s cukrem a extraktem vanilky a poté přidáme smetanu, kterou jsme v jiné míse vyšlehali dotuha.
    2. Na závěr můžeme přimíchat tvaroh, případně kakao podle chuti.
  4. Jak na zdobení ovocného dortu

    Ke zdobení dortů můžeme použít čerstvé ovoce, cukrářské posypy, polevy, jednotlivé drobné zdobení, které lze koupit ve specializovaných obchodech.

    V případě ovocných dortů většinou nepoužíváme potahování dortu marcipánovou hmotou, ale poměrně často používáme polití želatinou či gelem, který po vychladnutí ztuhne.

  5. Nepečený ovocný dort

    Nejjednodušší forma nepečeného dortu, kterou zvládne udělat i malé dítě, je podoba nepečeného dortu s piškoty.

    Nejprve si připravíme krém nejčastěji ze zakysané smetany, případně do ní vmícháme cukr nebo tvaroh. Poté do formy naskládáme dětské piškoty a na ně dáme krém s ovocem ( borůvky, maliny, jahody – můžeme jednodruhově nebo nakombinovat), dále opět vrstvu piškotů a opět ovoce s krémem. Nakonec dáme vrstvu krému a nahoře ovocem dozdobíme.

    Dort dáme na několik hodin, ideálně do druhého dne do lednice chladit a poté ozdobený vyšlehanou smetanou podáváme.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.