Jak upéct divočáka

Michaela Paukertová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct divočáka

    Jak a kde pořídit divočáka

    Pokud se rozhodnete si pořídit a upéct divočáka na vlastní pěst a preferujete kvalitní kus, není jeho pořízení tak jednoduché, jako pořídit například maso kuřecí.

    V obvyklých supermarketech málokdy seženete maso čerstvé. Proto, pokud nemáte mezi svými známými myslivce, raději rovnou navštivte své řeznictví, kde lze nákup divočáka i objednat.

    Důležité také je k masu poté obdržet doklad s informacemi o povinném veterinárním rozboru divočáka.
    Tak budete mít jistotu, že maso nepochází od pytláka.

  2. Jak upravit divočáka

    Jak už bylo zmíněno výše, divočák a jiná zvěřina, není tak běžný jako ostatní druhy masa. A stejně tak i jeho příprava je náročnější.

    V případě, že divočáka kupujete od samotného myslivce, před samotným tepelným zpracováním masa je třeba jej na několik dní nechat uležet, a to v chladné, dobře větrané místnosti.

    Kdybyste se rozhodli divočáka upéct například den po jeho skolení myslivcem, bylo by maso opravdu hodně tuhé, až nepoživatelné.

    Pokud však divočáka koupíte v řeznictví, či jiném specializovaném obchodě, zpracovat jej můžete ihned, jelikož máte jistotu, že maso bylo několik dní odleželé, a to s ohledem na již zmíněný povinný veterinární rozbor.

  3. Jak upéct žebro z divočáka

    Také si rádi vychutnáte od kosti odpadající šťavnaté maso? Pečená žebra z divočáka jsou tedy to pravé pro vás.

    K přípravě budeme potřebovat půlkilové žebro, 300 dkg slaniny, 3 cibule, 1 česnek, 1 celer, 1 mrkev, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček černého pepře, sůl a kmín.

    Očistíme si veškerou zeleninu, pokrájíme jí na menší kostičky a vložíme do pekáče.
    Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a navrch položíme žebro. Posypeme jej kmínem, pepřem, novým kořením, řádně osolíme a vše ručně promícháme.

    Nakonec podlijeme trochou vody a celý pekáč přikryjeme alobalem.

    Žebro z divočáka pečeme v předem zahřáté troubě na 160 °C zhruba hodinu a půl a občas podléváme.

    Po uplynutí doby by již maso mělo jít pěkně od kosti a tedy pekáč odkryjeme a dopečeme při 200 °C dozlatova.
    K lahodnému žebru z divočáka podáváme nejlépe domácí chléb.

  4. Jak upéct divočáka na víně

    Nemusíte se účastnit zvěřinových hodů, abyste si královsky pochutnali. Příprava tohoto pokrmu je sice trochu náročnější, ale výsledek určitě stojí za to.

    Zakoupíme tedy cca 800 g kýty z divočáka.

    Aby maso pořádně změklo a mělo ten správný šmak, je třeba jej 3 dny v chladu marinovat. Na marinádu si tedy nejdříve připravíme 200 ml červeného vína, 100 ml oleje, 4 cibule, 4 stroužky česneku, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 3 bobkové listy a sůl.

    Po 3 dnech maso z marinády vyndáme a osušíme.

    K dalšímu postupu si nachystáme cca 300 ml červeného vína, 1 lžíci rybízové marmelády, 2 lžíce sádla, 50 g hladké mouky, 2 cibule, 4 mrkve, 2 řapíkaté celery, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy a sůl.

    Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na větší kusy a na sádle orestujeme. Přidáme maso a podlijeme cca 200 ml červeného vína. Přidáme sůl a další koření a přikryjeme pokličkou. Dusíme zhruba 1,5 hodiny, dokud se většina vína neodpaří.

    Následně maso a koření vyjmeme a výpek zaprášíme moukou. Přidáme marmeládu a krátce povaříme. Pro případné zředění přidáme ještě trochu vína.
    Podáváme nejlépe s rýží, či knedlíkem.

    Druhů masa je k nakládání spousta. Podívejte se na další tipy k naložení masa!


T
Tera 16.12.2020 – 16:01

víno chutné moc xdddd

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.