Jak upéct králíka

Marie Janáčová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct králíka

    Jak upéct králíka se zelím

    Nejprve budeme potřebovat králičí maso, 5 stroužků česneku, sůl, několik větviček rozmarýnu a olej. Připravíme si naporcovaného králíka, omyjeme jej a osušíme. Porce králíka osolíme, potřeme prolisovaným česnekem a posypeme rozmarýnem. Pokapeme olejem a necháme odležet v uzavíratelné nádobě v lednici do dalšího dne.

    Mezitím si připravíme další suroviny – máslo, uzený špek (100 g), malou hlávku červeného zelí, 2 malé cibule, 1 brambor, 4 lžíce cukr krystal a 2 lžíce octa. Přichystáme si pekáč, do kterého položíme plátky másla a špeku, cibuli nakrájenou na měsíčky a navrch porce králíka. Troubu předehřejeme na 200 °C, pekáč přiklopíme a vložíme do trouby. Po půl hodině podlijeme horkou vodou.

    Králíka pečeme zhruba 2 hodiny, chvíli před koncem pečení poklici odklopíme, aby maso získalo zlatavou barvu. Výpek dle potřeby zahustíme nebo necháme na sporáku zredukovat.

    Zelí pokrájíme na nudličky. V hrnci osmažíme na kostičky nakrájený špek, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a necháme zesklovatět. Přidáme červené zelí, zalijeme sklenicí vody, ochutíme cukrem, octem a solí dle preferencí. Někdo rád zelí sladší, jiný zas kyselejší. Následně dusíme zelí do měkka. Ke konci ještě přidáme nastrouhaný brambor a provaříme. Pokud si nejste přípravou zelí jistí, podívejte se na náš návod Jak dlouho dusit zelí.

    Králíka podáváme se zelím a knedlíkem. Pokud vlastníte domácí pekárnu, zkuste knedlík připravit podle našeho návodu Houskový knedlík z domácí pekárny.

  2. Jak upéct králíka se zeleninou

    Králík se zelím je klasikou, vyzkoušejte i jiný typ úpravy, třeba s horou zeleniny. Budete potřebovat naporcovaného králíka, 2 mrkve, 2 žluté mrkve, 4 stonky řapíkatého celeru, 2 kořenové petržele, olej, drcený i celý jalovec, drcený bobkový list a drcený pepř. Dále sůl, snítku tymiánu a petržele, 100 g drcených rajčat, 0,5 l bílého vína a 0,5 l masového vývaru.

    Králíka osolíme a ochutíme jalovcem, bobkovým listem a pepřem. Poté kousky králíka opečeme na pánvi na oleji do zlatova. Oba druhy mrkve, řapíkatý celer a kořenovou petržel nakrájíme na kostky, orestujeme na oleji s celým jalovcem, tymiánem, petrželovou natí a následně zalijeme drcenými rajčaty, vínem a masovým vývarem. S přípravou vývaru vám pomůže návod Jak uvařit vývar.

    Směs přivedeme k varu a přemístíme ji do pekáče. Na zeleninu vložíme porce králíka a pečeme 1 až 1,5 hodiny v troubě, kterou jsme si předehřáli na 160 °C. Pekáč nepřikrýváme, králíka během pečení přeléváme výpekem, pokud by se příliš zredukoval, přilijeme horkou vodu.

    Podávat můžeme s hotovou zeleninou, přidat můžete ale i pečený brambor, vařený ve slupce nebo třeba bramborovou kaši. S bramborovou kaší vám pomůže návod Jak uvařit bramborovou kaši.

  3. Jak upéct králíka na divoko

    Divoké koření se ke králičímu masu výborně hodí, proto se s ním velmi často pojí. Vyzkoušejte králíka na divoko s trochou borovičky. Nejprve si přichystáme marinádu – smícháme prolisovaný česnek (stroužky z jedné hlavičky), olej, 1 dcl borovičky, 3 bobkové listy, mleté nové koření a mletý pepř. Touto směsí potřeme kousky masa.

    Následně si na kolečka nakrájíme cibuli, kterou poklademe na dno pekáčku. Na cibuli položíme kousky okořeněného králíka a navrch poklademe plátky uzeného bůčku. Pekáč přiklopíme poklicí (pokud poklici nemáte, tak alobalem nebo potravinovou fólií) a necháme odležet do dalšího dne.

    Další den pekáč s králíkem odkryjeme, předehřejeme troubu na 170 °C, pekáč vložíme dovnitř a pečeme asi 70 minut. Během pečení maso dle potřeby podléváme horkou vodou a přeléváme výpekem. Na konec dáme plátky bůčku na stranu, aby se maso upeklo dozlatova.

    Takto upravený králík podáváme s bagetkou, chlebem nebo třeba pečenými bramborami.

  4. Jak upéct králíka s rýží

    Králík je univerzální maso, které se hodí k zelí, k bramborám i k rýži. Teď si vyzkoušíme další recept, u kterého je vhodnou přílohou právě rýže. Troubu předehřejeme na 200 °C. Naporcované maso osolíme, do pekáče nasypeme cibuli nakrájenou na kolečka a maso na ni vložíme.

    Nyní si připravíme zálivku, ve které králíka budeme péct. Budeme potřebovat 3 lžíce rozpuštěného másla, 150 ml kečupu, 150 ml vody, lžíci citronové šťávy, lžíci octa, lžíci worcesteru, půl lžičky pepře, půl lžičky chilli, 2 prolisované stroužky česneku. Všechny tyto ingredience smícháme a směsí přelijeme králíka v pekáčku.

    Pekáč přikryjte a 20 minut duste v předehřáté troubě na 200 °C. Poté pečte odkryté, dokud maso nezezlátne. Před koncem přidejte snítky tymiánu. Podávejte s rýží. S přípravou rýže vám pomůže náš návod Jak uvařit rýži.

  5. Jak upéct králíka na cibuli

    Po prostudování předešlých boxíků si můžete všimnout, že při většině úprav králičího masa se používá cibule jako základ pod maso. Ve většině receptů tedy na cibuli natrefíte. Přikládáme tedy ještě jeden, který cibuli obsahuje taktéž.

    Smícháme olej, lžíci hořčice, lžíci octu, lžičku soli, lžičku pepře a 3 prolisované stroužky česneku. Do marinády vložíme maso, přikryjeme a necháme do dalšího dne uležet.

    Příští den nakrájíme cibuli na kolečka, poklademe do pekáče, na cibuli vložíme králičí kousky a navrch dáme opět cibuli. Troubu předehřejeme na 170 °C, odkrytý pekáč vložíme dovnitř a pečeme asi 70 minut. Během pečení maso dle potřeby podléváme horkou vodou a přeléváme výpekem. Podáváme s bramborem nebo se zelím.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.