SKRBLOG

5 rad, jak upéct dokonalý chleba

Sobota, 27. leden 2018, Lenka Rutteová

Klasický český chleba snese kombinaci s čímkoliv – s masem, s marmeládou, s polévkou, se sýrem a klidně i s medem. Je prostě univerzální, a i proto ho máme tolik v oblibě. Chléb pečený průmyslově však není to pravé ořechové, a tak se často snažíme o domácí variantu.

Pokud máte domácí pekárnu, můžete si v ní celý nechat chleba upéct. Anebo třeba alespoň namíchat těsto. Pokud pekárnu nevlastníte, nic se nedějete. Vystačíte si s vařečkou, mísou, válem, škrabkami (velkými stěrkami) na těsto a nádobou na pečení – s víkem či poklicí. Výsledek bude více než vynikající. I když třeba až napotřetí. Jak upéct chleba, to se musíte totiž chvíli učit.

1Ingredience na domácí chleba

5 rad, jak upéct dokonalý chleba

  • 400 ml vody;
  • lžička octa;
  • špetka cukru;
  • třetina kostky čerstvého droždí (cca 15 g);
  • 250 g hladké mouky (možno použít pšeničnou chlebovou);
  • 150 g žitné mouky;
  • 100 g polohrubé mouky;
  • 2 lžičky soli (jen zarovnané, ne na kopec);
  • lžíce drceného kmínu.

2Jak postupovat s mícháním těsta?

Pokud používáte domácí pekárnu k celému pečení, mrkněte na podrobný postup sem.

Jestliže pečete v troubě, můžete si těchto namíchat sami anebo pomocí domácí pekárny (ta totiž nepeče tak dokonale jako elektrická nebo plynová trouba – míchá však dokonale).  Těsto vám může se stejným úspěchem namíchat i kuchyňský robot.

Namíchat těsto na chléb ale dokážete i sami. Stačí trocha fortelu. Do nádoby na těsto dejte všechny ingredience. Pozor, soli dvě zarovnané lžičky, nikoliv lžičky na kopec. Přesolili byste! A pak všechno důkladně promíchejte. Stačí jen 2 – 3 minuty míchání, aby se obsah celý promíchal. Mísu pak překryjte víkem nebo jinou mísou a nechte stát.

3Jak dlouho nechat těsto na chleba odstát a nakynout?

Tady záleží jen na vašich preferencích. Pokud máte raději chléb bez výraznější kváskové chuti, nechte těsto kynout jen cca hodinu, maximálně dvě. Pokud je však kvásková chuť vaší oblíbenou, nechte stát několik hodin, nejlépe přes noc. Případně umíchejte ráno a pečte večer. Do dalšího rána vydrží chléb čerstvý a křupavý.

4Jak upéct chleba

Odstáté a vykynuté těsto přemístěte na pomoučený vál (dobře poslouží silikonový)a vytvarujte do bochníku. Poprašte moukou, překryjte utěrkou a nechte znovu kynout.

Mezitím rozpalte troubu na 220 stupňů. A toi s nádobou na pečení, která má víko nebo poklici. Může být skleněná, keramická, klidně i pekáč anebo kastrol – tady ale pozor, aby nebyl okrajový vroubek anebo profilované stěny kastrolu – chleba byste pak nevyklopili.

Do rozpálené nádoby pak pomocí velkých stěrek přendejte těsto, a to bez jakéhokoliv moučení či maštění nádoby. Díky žáru se totiž nic nepřichytí. Přikryjte hned poklicí a dejte péct na 200 stupňů, asi na jednu hodinu. Pokud máte rádi extra vypečenou kůrku, tak po tři čtvrtě hodině sundejte poklici a pečte na dalších 15 minut odkryté.

Těsto můžete po přendání do pečící nádoby seshora naříznout několika směry. Tím zajistíte, že praskne v místech, která jste připravili, tedy zejména nahoře. Jinak kůrka popraská kdekoliv, třeba i na bocích. A záleží jen na vás, zda to vítáte anebo ne.

Po dopečení chléb ihned vyklopte a dejte chladnout na mřížku, aby větral i zespod. Případně jej položte na dřevěné prkénko.

Mouky můžete střídat, přísady do těsta také

Z počátku použijte jen doporučené mouky, později, až poznáte vlastnosti těsta a výsledného chleba, můžete začít experimentovat. Použít můžete mouku celozrnnou žitnou i pšeničnou, dále mouku pohankovou, cizrnovou, sójovou, prostě jakoukoliv. Jen jí vždy dávejte přiměřeně malé množství – jde o mouky se specifickou chutí, na kterou je třeba si zvyknout.

A přidat můžete semínka, ořechy, škvarky, suchý salám, osmaženou cibulku, zeleninu. Cokoliv vás napadne a co vám chutná. Škvarky, salám a další uzeninu, případně sýr však dávejte až do těsta na vále, dřív ne.

Komentáře