Jak upéct žebra

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak upéct žebra

    Jak upéct žebra

    Upéct žebra můžeme jak v troubě, tak na grilu. V obou případech můžeme péct žebra syrová, žebra uzená nebo žebra předvařená, případně i žebra naložená, což je v případě žeber opravdovou lahůdkou. Podívejte se, jak se dají naložit žebra. A hned se podíváme na pečení různých typů žeber.

  2. Jak upéct vepřová žebra

    Vepřová žebra jsou poměrně měkká, takže se dají bez problému péct i bez předchozího naložení. Pokud byste je však chtěli péct na grilu, bude přece jen lepší je předem naložit. Na pečení žeber na grilu se podíváme v posledním boxíku, teď si projděme, jak upéct vepřová žebra klasicky, tedy v troubě.

    Základní recept na pečená vepřová žebra

    Vepřová žebra se tradičně snoubí se základními ingrediencemi, které běžně používáme při pečení vepřového masa, tedy cibule, česnek, kmín, sůl, případně paprika. Není na škodu přidat rozmarýn, který pohltí vepřové pachy, tolik typické pro toto maso.

    Žebra nasolíme, pokmínujeme a vložíme do pekáčku, ve kterém je trocha vody. Přisypeme cibuli a česnek a přiklopené dáme péct do trouby na teplotu dle vlastních preferencí. Doba pečení a teplota není striktně dána.

    Lze péct jak pomalinku při teplotě okolo 100 stupňů, tak i na prudko při 220 stupních. Žebra si při pomalém pečení ponechají vláčnost, ale pečou se dlouho. Při prudkém pečení jsou vysušenější, ale mají dokonalou křupavost. Je tedy na vás, čemu dáte přednost.

    Při pečení okolo 160 stupňů se pečou cirka dvě hodiny přikrytá, pak se víko sundá a dopékají se na 220 stupních, aby byla svrchní vrstvička křupavá a vytvořila se připečená vrstva, tolik typická právě pro vepřová žebra.

    Během pečení při zavřeném pekáči je také důležité dohlédnout na to, aby žebra byla ponořena ve výpeku. Nikoliv celá, ale co největší plochou. To totiž dodá masu chuť. Proto i každých cirka 20 minut obracíme, poléváme. To ovšem platí u každého pečení.

    Vepřová žebra na sladko a na kyselo

    Ochucení vepřových žeber je vždy jen otázkou preferencí strávníků. Někdo raději žebra na medu, jiný spíše s kyselou chutí jablek, podpořenou saturejkou, která také dodá na kyselosti. Specialitou naší kuchyně jsou pak samozřejmě i žebra pečená na pivu a nic nepokazíte ani sladkou cibulkou a vínem, pokud jej máte v kombinaci s masem rádi. Žebra lze připravit opravdu na spoustu způsobů.

  3. Jak upéct hovězí žebra

    O tom jak upéct hovězí žebra už jsme psali, podívejte se.

  4. Jak upéct jehněčí žebra

    S jehněčími žebry se může při pečení zacházet v podstatě stejně jako s žebry vepřovými. Mnohem víc tu platí i podmínka kontaktu s vypečenou šťávou, jehněčí žebra opravdu potřebují poctivě natáhnout chuť koření. Role rozmarýnu je v tomto případě velká.

    A pokud nemáte rozmarýn, který rozloží jehněčí aroma, pak použijte alespoň česnek nebo jalovec. Obecně se jalovec doporučuje k divočině, což je u jehněčího téměř splněno. Podobný postup platí i například na žebra srnčí.

    Je vhodné před pečením a před naložením (které je u jehněčího vhodným postupem) žebra obrat o maximum loje. Ale nikoliv o vazivo, jen o lůj. Je to trochu na trpělivost náročnější činnost, nicméně ji jistě zvládnete.

    Jakmile jsou žebra zhruba očištěna o lůj, je potřeba je buď rovnou nakořenit a dát péct v přiklopeném pekáči, nebo je naložit. Jak naložit jehněčí, to si jistě projděte, najdete v návodu i podrobnosti o naložení jehněčích žeber.

    Jehněčí žebra se pečou v podstatě stejně dlouho jako žebra vepřová, samozřejmě vždy také v závislosti na teplotě pečení. Naložená žebra budou měkká o něco rychleji. Během pečení pravidelně obracíme, aby se chuť koření rozprostřela po celém povrchu.

  5. Jak upéct kančí žebra

    Jak upéct žebra z divočáka, to někdy hospodyňky děsí. Ale nejde vcelku o nic složitého, divočák je vepř, jen jinak chovaný, v relativně volné přírodě. Proto se při ochucování řídíme spíše zásadami práce s divokým masem, tedy více používáme jalovec, sladší koření nebo i houby.

    I kančí žebra je vhodné před vlastní úpravou naložit, nutné to samozřejmě není. Podrobný návod jak upéct kančí žebra si můžete projít, dodejme jen, že z počátku pečení je nutné pravidelné obracení a polévání, abychom docílili skvělé chuti masa.

  6. Jak upéct uzená žebra

    Jak upéct uzená žebra? I tímto jsme se již na Skrblíkovi zabývali, tak si návod jistě projděte. Dodejme jen, že hovězí uzená žebra je nutné péci v dostatku marinády nebo polévky či vody, kterou podléváme, aby mohla dobře změknout. Uzená vepřová žebra jsou měkká sama o sobě, ta v podstatě jen dopékáme a dochucujeme.

  7. Jak upéct žebra v troubě

    Pečení žeber v troubě nevyžaduje speciální znalosti a dovednosti. Vždy je nutné vědět, že z počátku pečení je nutné péci pod poklopem. A jestliže nemáte sadu pekáčů takovou, aby se daly na sebe překlopit, nevadí.

    Můžete použít dva plechy, případně pekáč překrýt alobalem, který slouží také jako skvělá poklice. U alobalu jen pozor, jakmile se jej pokusíte sundat, vyhrne se ven spousta páry. Takže pokud máte například brýle s kovovou svrchní úpravou čoček, buďte opatrní, ať si je nepoškodíte.

    Pečení žeber vyžaduje trochu vody nebo vývaru na podlití a pravidelné obracení a polévání, aby se chuť koření dostala do celé struktury masa, nikoliv je do ponořeného kousku. To je zejména u větších žeber poměrně podstatnou podmínkou úspěchu, ne vždy se podaří je mít položená celá na plocho. Právě v tomto případě je důležitost obracení a polévání velká.

    Jakmile jsou žebra vlivem pečení měkká a jdou od kosti, ještě je opečeme v rozpálené troubě na 220 stupních, klidně i pod grilem v troubě na 250 stupních, aby na povrchu získala křupavou a o to chutnější kůrčičku, ale přitom zůstala vláčná a měkoučká.

    Pečení po celou dobu při vyšších teplotách je sice rychlejší, ale nezabráníte vysušení, což zrovna u žeber není žádoucí. Vysušení tedy s výjimkou použití alobalu, ten opravdu nepustí ani trošku páry, když jej dokonale utěsníte okolo okrajů pekáče.

  8. Jak upéct žebra na grilu

    Grilování je umění samo o sobě. Ale jakmile si jej osaháte, není to až tolik složité. Skvělé jsou grily, které mají víka, a tak nedochází k vysoušení masa. Pokud víko chybí, pomoci si můžete alobalem. Jen pozor, ať vnitřní obsah nepřepálíte, alobal perfektně nese teplo, samozřejmě i žár.

    Při grilování je nutné dávat pozor na správně rozhořený oheň (když máte gril na dřevěné uhlí), ale i na správné umístění masa na roštu. Jak správně grilovat, na to se na Skrblíkovi také můžete podívat. Grilování žeber pak odvodíte analogicky.

    Jen je nutné počítat s tím, že maso na kosti se griluje jinou dobu než běžně připravované well done steaky. A že bez marinády není grilování žeber správnou volbou, zkrátka před grilováním je vhodné žebra naložit vždy, jakákoliv.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.