Jak připravit 24 různých kávových nápojů

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak připravit 24 různých kávových nápojů

    Jak připravit americano

    Jak připravit americanoKávový nápoj s názvem americano je v podstatě espresso doplněné vodou. Připravíte ho tak, že do šálku s espressem dolijete horkou vodu. Díky tomu má káva větší objem a „slabší“. Kávová pěna na ní však stále zůstává. Je určena lidem, kteří si kávu rádi vychutnávají déle, protože espresso je určeno na vypití dvěma až třemi doušky. Americano přitom není lungo, příprava obou nápojů se liší.

  2. Jak připravit latte

    Jak připravit latteKávový nápoj latte má tři základní složky, kterými jsou espresso, horké mléko a mléčná pěna. A má také dvě podoby: latte a latte macchiato.

    Nejdříve si popišme latte, které je složeno většinou jen s espressa a horkého mléka, málokdy se přidává i mléčná pěna. Mléko se připravuje jako první a pod tryskou se jen ohřeje, případně si jej ohřejte jakýmkoliv jiným způsobem. Espresso připravte do většího a vyššího šálku, většinou se použije 250 ml šálek, sklenička. Do espressa se přidává horké mléko. Výsledná chuť je výrazně mléčná, espresso ji spíše jen doplňuje.

    Druhým typem je latte macchiato. Slovo macchiato znamená skvrnitý. A o onu skvrnu se postará espresso v mléčné pěně. Latte macchiato tedy připravíme tak, že do vyššího šálku o objemu 250 ml nejdříve nalijeme mléčnou pěnu. Pak horké mléko. A nakonec espresso. To se do připravené mléčné pěny nalije pomalu, aby vznikla ona typická kávová skvrna (macchia). No a vzhledem k tomu, že voda má nižší hustotu než mléko, zůstane káva mezi mlékem a mléčnou pěnou.

  3. Jak připravit breve

    Jak připravit breveBreve patří k plným kávovým nápůjům, jejichž základem je samozřejmě espresso, ale pak přidáme i kaloricky vydatnější složku. V případě breve je to smetana, která se dává napůl s mlékem.

    Breve je tedy složeno z espressa, mléka se smetanou a nakonec z mléčné pěny. Chuť je mléčná, smetanová, poměrně tučná. Výborně se ale doplní třtinovým cukrem.

  4. Jak připravit cafe au lait

    Jak připravit cafe au laitV případě tohoto nápoje jde vlastně o kávu s mlékem.

    Ale pozor, nejde o latte, kam se použije espresso, jedná se totiž o kávový nápoj připravený z kávy filtrované, nejlépe pomocí french press. Nicméně dnes se i pro au lait využívá espresso, je snazší ho připravit. Rozdíl pak zůstává jen v servírování, kdy au lait by mělo jít do silnostěnné keramické misky bez ouška, kdežto latte do keramického hrníčku s ouškem.

  5. Jak připravit vídeňskou kávu

    Jak připravit vídeňskou kávuVídeňská káva bývá označována i jako melange nebo einspänner. Jde o espresso lungo nebo klidně i doppio (dvojitý objem, dvě dávky kávy, tedy až 50 až 60 ml a 16 – 20 g kávy).

    A na něj je naložena dotuha vyšlehaná šlehačka. To „dotuha“ je podmínkou vídeňské kávy. Tím se odlišuje například od smetany na kávě irské nebo corretto.

  6. Jak připravit ristretto

    Jak připravit ristrettoRistretto je káva s nejmenším objemem. V kávovaru se doba filtrace oproti espressu zkracuje o 5 – 10 vteřin. A objem přetlačené vody je o cca 10 ml menší. Takže zatímco espresso podáváme v objemu cca 25 ml, ristretto jen okolo 15 ml, maximálně však 22 ml. Díky krátké filtraci je v šálku vlastně jen to nejlepší, co lze z kávy získat. Chuť i aroma jsou velmi silné a výrazné. Někdy bývá ristretto nazýváno i nízkou kávou, tedy caffé basso, případně small shot.

  7. Jak připravit irskou kávu

    Jak připravit irskou kávuIrská kávy, to je úkol pro mistra. Jejím smyslem je poskytnout nám kontrast mezi chladnou vyšlehanou, ale stále ještě tekutou smetana a k tomu horkou, oslazenou a destilátem ochucenou kávou. Jde o jeden z nejlepších kávových nápojů, a tak se má připravovat z kávy filtrované. Doba však velí spěchat, proto se i k přípravě irské kávy volí jako základ espreso.

    Do většího šálku s objemem 250 ml dáme 3 až 4 cl pravé irské whiskey doplněné filtrovanou kávou (espressem) a nejlépe s třtinovým cukrem. Na povrch pak dáme šlehačku, která ale bude vyšlehaná jen tak, aby zůstala ještě tekutá.

  8. Jak připravit cappuccino

    Jak připravit cappuccinoCappuccino je kávovým nápojem, který kombinuje dvě základní složky: espresso a mléčnou pěnu. Přitom espressa má být klasických 25 ml, mléčné pěny pak 100 ml. Mléčná pěna se připravuje jako první. Pěna by ideálně měla být lesklá, hladká a bez větších bublinek. Použijeme pro ni proto plnotučné mléko.

    Do šálku nejdříve připravíme espresso, pak přilijeme mléčnou pěnu tak, aby e většina pěny promíchala s kávou. Chuť cappuccina by měla být výrazně kávová, proto by mléko mělo pouze zjemňovat chuť samotného espressa, nikoliv ji přebíjet.

    A pozor: do správného cappuccina patří už jen maximálně čokoláda. Vše ostatní totiž přebije chuť kávy. Pokud je do cappuccina přidáno cokoliv dalšího vyjma cukru a čokolády, už to není cappuccino.

  9. Jak připravit espresso

    Jak připravit espressoEspresso je nejtypičtějším nápojem, který se připravuje v kávovaru automatickém nebo pákovém. K přípravě potřebujeme cca 7 g kávy a vodu ohřátou na 90 stupňů celsia. Do šálku teče káva o teplotě okolo 85 stupňů. Celkový objem výsledného espressa by měl být okolo 25 ml.

    Na hladině se přitom vytvoří lesklá hnědě mramorovaná pěna, tzv. créma. Proto se espresso připravuje do šálků s objemem okolo 60 ml. Více cremy získáme z kávy, kde je vyšší podíl robusty. U dobrého espressa je v rovnováze hořká a nakyslá chuť, která v ústech pomalu a příjemně doznívá.

    Espresso je káva určená k rychlé konzumaci, bez zbytečného zdržování se. Kdo si chce kávu vychutnávat déle a relaxovat u ní, připraví si filtrovanou.

  10. Jak připravit flat white

    Jak připravit flat whiteJde v podstatě o druh cappuccina, který se zrodil v Austrálii, ale již se pije po celém světě.

    Jde o základ z více kávy, tedy doppia. K němu se přidá mléko s mléčnou mikropěnou.

    Typicky tvoří nad espressem asi centimetrovou vrstvu.

  11. Jak připravit glace

    Jak připravit glaceKáva á la glace má dvě základní podoby. Jednak tu tradiční s dlouhou dobou přípravy, ale snad nepřekonatelným výsledkem, jednak moderní a rychlou, stále však výbornou. Dnes si pod pojmem espresso glace představíme espresso, na něm strouhanou čokoládu a na tom všem pak zmrzlinu. Nic proti ničemu, jednoduché, dobré.

    Tradičně však káva á la glace byla připravována následovně: Svařila se káva s vodou v poměru 100 g kávy a půl litru vody. Nechalo se odstát. Pak se nápoj scedil a přidal se do něj třtinový cukr, okolo 200 g. Vše se dalo do přístroje na výrobu zmrzliny a chladilo se až do konzistence, kdy nápoj začal vlivem chladu houstnout. V tento moment se přililo půl litru vyšlehané smetany, která je ale stále ještě tekutá (jako na irskou kávu). Pokračuje se v promíchávání, po důkladném promíchání se nechá ustát. Později se nápoj znovu promíchá a pak teprve servíruje.

  12. Jak připravit mocha

    Jak připravit mochaKáva mocha je v podstatě kávou s čokoládou. Často se používá tzv. čokoládový sirup neboli kakao smíchané s vodou a cukrem. Na čokoládový sirup se nalije horké mléko, pak mléčná pěna a nakonec se opatrně vlije espresso. Místo mléčné pěny můžeme použít šlehačku, která se ale na nápoj dává jako poslední.

  13. Jak připravit corretto

    Jak připravit correttoKáva corretto je v podstatě espresso doplněné o panáka likéru nebo koňaku.

    Výběr je na vás.

    Tradiční italské caffé corretto se obvykle podává s grappou, sambucou nebo brandy. Při objednávce v kavárně je obvykle nutné jasně specifikovat, s jakým alkoholickým nápojem se má caffè corretto podávat.

  14. Jak připravit lungo

    Jak připravit lungoEspresso lungo připravíme jako běžné espresso, ale s tím rozdílem, že filtraci prodloužíme o několik vteřin, přičemž výsledný nápoj bude mít objem větší než espresso. Často se doporučuje 30 – 35 ml, dle chuti. Výsledná créma většinou není na lungo nápoji souvislá. Lungo působí jako chuťově slabší, protože silice již nejsou filtrovány ve své plné síle. Výsledné množství kofeinu je však díky prodloužené filtraci větší. Lungo není americano, příprava obou nápojů se liší.

  15. Jak připravit macchiato

    Jak připravit macchiatoKáva se skvrnou, pokud bychom její název přeložili do češtiny. To je macchiato neboli espresso a trocha mléčné pěny.

    Ale opravdu jen troška, která slouží k zjemnění espressa.

    Kolem bílé mléčné pěny musí zůstat i oříškově hnědá kávová créma.

  16. Jak připravit espresso romano

    Jak připravit espresso romanoEspresso doplněné o citronovou šťávu. Jde o velmi kyselý nápoj, který ale má spoustu příznivců. Někdy se espressu romano říká také Guillermo. Jsou mezi nimi však jemné rozdíly. Většinou je espresso romano servírováno s elegantním odřezkem citronové kůry a s citronovou šťávou. Kdežto Guillermo je zase doplněno o šťávu z limetky. Servírují se obě jak horké, tak studené.

  17. Jak připravit ledovou kávu

    Jak připravit ledovou kávuChladných kávových nápojů známe také spoustu, k nim patří samozřejmě i ledová káva. Skládá se z espressa, zmrzliny, šlehačky a ještě z čokolády. Velmi bohatý nápoj.

    Příprava je snadná. Do většího šálku připravíme espresso. Přidáme zmrzlinu, k tomu šlehačku a nakonec čokoládový sirup z kakaa, cukru a vody. Hotovo.

  18. Jak připravit freddo

    Jak připravit freddoLedové espresso bývá označováno jako freddo. Často se pije například v Řecku. Jde vlastně o dvojité espresso šlehané s ledem, které se nalije na další kostky ledu předem připravené ve vyšší sklenici. Pokud se káva předem osladí, bude kávová pěna lépe držet. Lze přidat karamel, který v mnoha kavárnách bývá automatickou součástí espresso freddo. Freddo a frappé se od sebe mírně liší složením i přípravou.

  19. Jak připravit frappé

    Jak připravit frappéKáva frappé je v podstatě kávovou pěnou servírovanou na kostkách ledu, s přídavkem mléka nebo mléčné pěny. Kávovou pěnu je nutné připravit v shakeru nebo ve šroubovací sklenici, kam dáme espresso a cukr. Ten je zde nutný, aby pěnu pěkně držel.

    Připravíme si led a naplníme jím asi do poloviny šálek – vysoký, o objemu 250 ml nebo větší. Na led vlijeme kávovou pěnu a přidáme mléko nebo i mléčnou pěnu. Můžeme dolít vodou. Servírujeme vždy s brčkem.

  20. Jak připravit marochino

    Jak připravit marochinoJeden z novějších kávových nápojů je určen spíše pro kávové začátečníky, kteří si na výraznou chuť kávy chtějí pomalinku začít zvykat. Espresso je tu totiž doplněno o čokoládu, čokoládový sirup a ještě mléčnou pěnu. Takže v podstatě vznikne kávové kakao.

    Příprava se liší kraj od kraje, ale většinou se začíná kakaovým práškem nebo čokoládou, které se nasypou na dno šálku. Pak se přidá mléčná pěna, později espresso. A navrch ještě strouhaná čokoláda nebo čokoládový sirup z kakaa vody a cukru, který klesne pod mléčnou pěnu. Mnohde se místo čokolády používá Nutella.

  21. Jak připravit espresso con panna

    Jak připravit espresso con pannaEspresso con panna kávový nápoj bychom mohli nazvat vídeňskou kávou, nejčastěji ještě i se skořicí.

    Jde o espresso doplněné dotuha vyšlehanou šlehačkou, většinou se však servíruje do malého šálku. Navrch se často používá skořice.

  22. Jak připravit demi-creme

    Jak připravit demi cremeEspresso demi-creme je vlastně kávovým nápojem, kde polovinu objemu tvoří espresso a polovinu smetana.

    Káva demi-creme je tak velmi tučná a velmi sytá.

    Svým složením se částečně podobá vídeňské kávě.

  23. Jak připravit bicerin

    Jak připravit bicerinTradiční turínskou pochoutkou je espresso bicerin. Též ho mohou ocenit lidé, kteří s kávou teprve začínají a na její výraznou chuť si zvykají. Servíruje se v kulatém skleněném silnostěnném šálku na stopce, slovo bicerin znamená sklenička. K přípravě se používá horká čokoláda, espresso, plnotučné mléko vyšlehané do pěny.

    Sklenička se přibližně jedné čtvrtiny naplní espressem, přidá se horká čokoláda ve stejném množství. A nakonec se dá našlehané plnotučné mléko, ve stejném objemu jako espresso a čokoláda. Před podáváním se nemíchá. Doplnit můžeme ještě i šlehačkou vyšlehanou dotuha.

  24. Jak připravit galao

    Jak připravit galaoGalão, portugalský kávový nápoj, se připravuje z malého množství espressa, tedy z tzv. ristretta, které se doplní větším množstvím mléčné pěny. Pokud servírujete do vyššího a většího šálku, lze použít celé klasické espresso. Poměr espressa a mléčné pěny by měl být přibližně 1:3 až 1:4. Připravuje se tak, že do šálku dáme nejdříve mléčnou pěnu, pak teprve dolejeme espresso či ristretto.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.