Jak připravit zázvorový čaj

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak připravit zázvorový čaj

    Jak udělat zázvorový čaj

    Na pravý zázvorový čaj potřebujeme kořen zázvoru. Můžeme mít čerstvý, mražený i sušený, případně ten kandovaný. Ten mražený či sušený máme pravděpodobně předem oloupaný a naporcovaný, tak jen dáme trochu do hrníčku nebo větší množství do konvice a zalijeme horkou vodou. Stačí při teplotě okolo 90 – 95 stupňů.

    Jak připravit zázvorový čajPokud máme zázvor čerstvý, tak ho omyjeme, oloupeme a buď nastrouháme (výluh bude silnější), nebo nakrájíme na tenké plátky. A opět zalijeme horkou vodou. A opět stačí při teplotě okolo 90 – 95 stupňů. Zázvor můžeme celou dobu ponechat v čaji, ale můžeme ho i přecedit – to bude potřeba zejména u strouhaného zázvoru. Vylouhovaný zázvor už není určen ke konzumaci. A hlavně: pokud se zázvor louhuje déle než cirka 10 minut, může mít projímavé účinky. Takže s ním nakládejme i podle potřeby v téhle oblasti.

    V zimě pijeme co nejteplejší, spálí mikroorganismy v krku a zklidní zánět, prohřeje celé tělo. V létě ho dáme vychladit, případně ho pijeme při pokojové teplotě. Tím si zajistíme dokonalé osvěžení. Kdo má rád, čaj si osladí. A pokud chcete přidat med, nechte čaj nejdříve zchladnout.

    K zázvoru můžeme před zalitím horkou vodou přidat ještě i skořici, hřebíček, anýz, fenykl nebo třeba i badyán. Výsledný nápoj bude mít pestřejší, kořeněnější chuť.

  2. Jak často pít zázvorový čaj

    Zázvorový čaj lze pít v podstatě denně. Ale pozor, denní dávka sušeného zázvoru by neměla přesáhnout 1 gram, v případě čerstvého zázvoru jsou to 4 gramy. Přece jen jde o léčivý kořen, který je plná biologických látek, co v menším množství umějí pomoci, ale ve velkém množství může i uškodit.

    Zejména opatrní musejí být lidé s citlivějším trávením (zázvor může vyvolat bolesti žaludku) nebo diabetici. Velký pozor si na zázvorový čaj musejí dát těhotné ženy, kojící maminky. A malým dětem tento čaj také není určen.

  3. Jak vyrobit zázvorový sirup

    Zázvorový sirup můžeme použít na přípravu sycených i nesycených nápojů, ale i k velmi rychlé přípravě horkého nápoje. Využijeme ho i v kuchyni při vaření nebo třeba do svařeného vína. Dá se jíst i po lžičkách jako prevence proti nachlazení. A jak na přípravu zázvorového sirupu?

    Budeme potřebovat:

    • 100 – 150 g očištěného zázvoru (podle požadované chuti sirupu)
    • 0,5 l vody
    • 1 kg cukru
    • 2 citrony
    • vanilkový lusk (není nutný)

    Zázvor nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme. Cukr, vanilku, vodu a zázvor dáme do hrnce a povaříme, asi 15 minut. Během toho vymačkáme šťávu z citronů. Pokud máme bio citrony, můžeme nejdříve ostrouhat jejich kůru a dát ji svařit zároveň se zázvorem.

    Pak směs odstavíme a po mírném vychladnutí přimícháme citronovou šťávu. Pak už jen přecedíme, nalijeme do lahví. Výsledkem bude přibližně litr sirupu. Uchovávat bychom měli lahve v chladu. Sirup je lehce štiplavý, voňavý a opravdu vynikající. Používá se zejména jako klasický sirup. Jen pozor u dětí, ty by konzumaci zázvorového sirupu neměly přehánět.

  4. Jak udělat zázvorový zábal

    Zázvorový zábal je vynikajícím prostředkem proti kašli vlhkému i suchému kašli. Usnadní vykašlávání, zklidní zánět a urychlí léčbu. Stačí ho dvakrát denně ponechat hodinu na hrudi nebo na zádech (dospělým a puberťákům) nebo alespoň půl hodiny před spaním (dětem mezi 6 – 12 lety). Zázvorový zábal není vhodný pro mladší šesti let, pro lidi s citlivou kůží. Je potřeba ho aplikovat na průdušky, takže nad oblast srdce. Přes srdce by vůbec neměl přijít. A jak zábal připravit?

    Jak připravit zázvorový čajBudeme potřebovat pouze nastrouhaný zázvor, horkou vodu, kapesník či gázu a něco většího na upevnění zábalu okolo hrudníku.

    Nejdříve přelijeme nastrouhaný zázvor (asi dvě lžičky) horkou vodou, ale ne vroucí. Necháme vylouhovat, pak scedíme. Do odvaru pak namočíme utěrku, plátno, cokoliv většího, co pokryje velkou část hrudníku. Přiložíme na tělo nad oblast srdce, omotáme velkou šálou, prostěradlem nebo něčím podobným, aby zábal držel.

    Pokud je po sundání zábalu kůže podrážděná, bude lepší příště před aplikací zábalu nejdříve kůži promastit, nejlépe slunečnicovým olejem nebo sádlem. Ochrání se tak svrchní pokožka, ale účinné látky se dovnitř stejně dostanou.

  5. Jak dlouho louhovat zázvor

    Zázvor pro účely přípravy čaje by se měl louhovat 5 – 10 minut. Jestliže ho necháme v čaji déle, může mít nápoj projímavé účinky (neplatí ale pro každého, reakce je individuální). Pokud louhujeme zázvor na zábal pro léčení kašle, můžeme ponechat ve vodě třeba i půl hodiny.

  6. Jak pěstovat zázvor

    Zázvor je oddenek, takže se pěstuje velmi snadno. Ale velkou nevýhodou pěstování zázvoru je náročnost na čas. Pokud tedy nespěcháte, můžete po asi půl roce začít sklízet malé oddenky vlastního zázvoru. A po asi roce už narostou oddenky velké, jak je známe z obchodů. Co je pro to potřeba udělat?

    Nejdříve je potřeba mít široký květináč nebo truhlík, oddenky totiž rostou do stran. Průměr zvolte raději větší, klidně i květník s průměrem okolo 40 – 50 cm. Do nádoby na pěstování pak dejte drenáž, tedy kamínky, keramzit, štěrk. Pak položte vrstvu substrátu a pořádně vše prolijte. Další postup bude záviset na tom, z čeho chcete zázvor pěstovat.

    Možnosti jsou v podstatě tři. Můžete zasít semínka, zasadit sazeničku anebo zasadit kousek oddenku, který jste koupili v obchodě původně ke konzumaci. Pokud budete sadit oddenek, nejdříve ho nechte přes noc namočený ve vodě, aby se vyplavily blokátory růstu, kterými je kořen nastříkaný (zabraňují klíčení a zlepšují prodeje).

    Pokud jdete sadit oddenek nebo sazeničku, tak je jen šoupněte do prolitého a nasáklého substrátu, mírně přihrňte a v případě potřeby ještě zase zalijte. Pokud sejete semínka, nasypte je na mokrý substrát a zasypte tenkou vrstvou dalšího substrátu. Tu pak už jen přitiskněte a případně navlhčete střičkou.

    Během času je nutné kontrolovat vlhkost substrátu. Nesmí být ani přeschlý, ale ani přemokřený – a to i přes fakt, že zázvor vyžaduje vyšší vlhkost. Zalívejte radši častěji. Závor dělá i poměrně velké zelené výhony, as tím musíte předem počítat. Přes léto můžete vystěhovat nádobu se zázvorem ven. Ale zase ji včas vraťte dovnitř, nesmí totiž zmrznout.

    Jestliže jste sadili oddenek, po minimálně čtyřech měsících odhrňte zeminu a můžete si oříznout kousek oddenku. Po necelém roce lze sklidit hlavní oddenek. Nechte ale v zemi ty malé a jen prostě pěstujte dál. Jednou za rok kompletně vyměňte substrát. Během pěstování jednou za měsíc přihnojte tekutým hnojivem, ale pozor na dávkování.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.