Jak naložit tofu

Markéta Dyjaková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit tofu

    Co je tofu

    Tofu je průmyslově zpracovaná sója, což je luštěnina s vysokým obsahem proteinů. Vyrábí se ze sójového mléka a vysráží se siřidly.

    Výroba je tedy podobná jako u sýru nebo tvarohu. Jedná se o sójové vysrážené bílkoviny. Neobsahuje laktózu ani lepek. Tudíž je vhodné i při intoleranci laktózy nebo celiakii, tedy nesnášenlivosti lepku.

  2. Je tofu zdravé

    Tofu je čistě rostlinný produkt. Je vhodné pro vegetariány, vegany a makrobiotiky. Výhodou je, že při tepelné úpravě přejímá chuť ostatních surovin.

    Obsahuje vlákninu a nenasycené mastné kyseliny potřebné pro naše zdraví. Také je bohaté na vápník, který potřebujeme pro naše kosti.

    Výhodou je i velmi nízká energetická hodnota, tudíž je to vhodná surovina do dietního jídelníčku. Energetická hodnota 100 g tofu je 471 kJ / 112 kcal a dále obsahuje:

    • Bílkoviny: 15,5 g
    • Tuky: 2,4 g
    • Sacharidy: 6,9 g

    Obsahuje také vitamíny A, C, železo a hořčík.

  3. Jaké jsou druhy tofu

    V obchodech najdeme tyto druhy tofu: natural, uzené, marinované, bylinkové, zeleninové, česnekové, s chilli a mnoho dalších. Tofu zakoupíme ve tvaru kostky, většinou o hmotnosti 250g.

    Kromě klasické kostky tofu můžeme zakoupit také výrobky z něj. Velice oblíbené jsou paštiky z tofu v mnoha příchutích, klobásky nebo karbanátky.

  4. Jak naložit tofu

    Pokud si koupíme již upravené tofu, například bylinkové či uzené, už jej není třeba marinovat.

    Tofu natural můžeme nakládat v různých nálevech. Výborná je například marináda ze sójové omáčky, na kterou budeme potřebovat:

    • 2 lžíce sójové omáčky
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 3 rozetřené stroužky česneku
    • 1 lžíce oleje
    • 1 lžíce hořčice

    Tofu nakrájíme na tenké plátky nebo kostičky. Marinujeme 15 minut. Dále můžeme upravovat na pánvi nebo grilu.

  5. Jak naložit tofu do sklenice

    Tofu natural můžeme naložit i do sklenice. Budeme potřebovat tyto ingredience:

    • 1 kostka tofu natural
    • koření (kuličky barevného pepře, bobkový list, mletá paprika, špetka soli)
    • sušená rajčata a malé feferonky
    • 3 celé stroužky česneku
    • půl cibule
    • olivový nebo jiný rostlinný olej

    Tofu nakrájíme na kostičky a obalíme v mleté paprice. Trošku osolíme. Cibuli nakrájíme na jemná kolečka. Do čisté sterilizované sklenice vrstvíme tofu s cibulí, prokládáme stroužky česneku s rajčaty a kořením. Naplněnou sklenici zalijeme olejem a dobře uzavřeme. Necháme uležet na 3 dny v lednici. Trvanlivost naloženého tofu je 14 dní.

  6. Jak upravit marinované tofu

    Naložené tofu natural můžeme dále upravovat na mnoho způsobů. Oblíbené je jako surovina v asijské kuchyni v kombinaci s kokosovým mlékem. Používá se do polévek, zeleninových směsí, salátů a do sladkých jídel.

    Na grilované tofu s rajčaty a medvědím česnekem budeme potřebovat:

    • 250g tofu natural
    • 2 ks rajčat
    • 10 větších lístků medvědího česneku
    • 6 lžic olivového oleje
    • 1 lžička soli
    • 1 lžička mletého pepře

    Tofu a rajčata nakrájíme na plátky. Medvědí česnek nasekáme nadrobno. Na alobalový tácek na gril prokládáme plátky tofu a rajčat. Osolíme, opepříme a posypeme nasekaným medvědím česnekem. Zakápneme olivovým olejem. Grilujeme 15 až 20 minut.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.