Jak naložit hermelín

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit hermelín

    Jak naložit hermelín

    Milujete nakládaný hermelín, ale do hospody, kde nejčastěji tento pokrm bývá nabízen jako chuťovka, nechodíte? Nemusíte zoufat! Naložit hermelín zvládnete totiž hravě i doma během chvilky. Pro ty, kdo mléčné výrobky nemusejí, jsme připravili návod jak připravit tempeh, který je též z kategorie potravin s ušlechtilou plísní.

    Receptů na nakládaný hermelín je spousta. Toť se ví, každý má jiné chutě. Nejčastěji se ale hermelín nakládá s cibulí, kořením, olejem a paprikou.

    K výrobě domácího naloženého hermelínu budeme potřebovat i vhodnou nádobu. Ideální bude veliká sklenice, která se dá uzavřít víčkem.

    Před samotným naskládáním všech ingrediencí do sklenice si je, včetně sklenice, připravíme k ruce, ušetří nám to čas. Připravíme si tedy dostatečný počet hermelínů a oloupeme 2 cibule, které pokrájíme na kolečka.

    Výborně se do nakládaného hermelínu hodí i paprika. Použít lze feferonku či kozí rohy. Taktéž si ji vhodně připravíme (třebas ponecháme vcelku nebo pokrájíme na proužky, dle druhu). Z koření využijeme mletou papriku, celý pepř, popřípadě i nové koření a bobkový list.

    Dobrou službu nám také prokáže česnek, který je potřeba rozmačkat a smíchat s trochou soli. Kdo ale není jeho milovníkem, do nakládaného hermelínu ho dávat nemusí. V neposlední řadě budeme potřebovat olej.

    Každý hermelín podélně rozkrojíme a vnitřky potřeme rozetřeným česnekem se solí a zasypeme mletou paprikou (kdo vynechá česnek, použije pouze mletou papriku). Na jednu polovinu hermelínu položíme asi 2 kolečka cibule (zbylou cibuli upotřebíme do sklenice volně) a přiklopíme druhou částí. Takto připravíme všechny hermelíny.

    Do sklenice nalijeme na dno olej. Přidáme trochu cibule, 1 plněný hermelín, papriku a 1 kousek od každého koření. Postupujeme pořád stejně, dokud suroviny nespotřebujeme.

    Jakmile máme sklenici naplněnou, zalijeme obsah olejem. Nutností je, aby všechny ingredience byly ponořené. Sklenici uzavřeme a necháme nakládaný hermelín odležet.

    Výborně chutná nakládaný hermelín s chlebem.

  2. Jak dlouho dopředu naložit hermelín

    Po naložení potřebuje hermelín pár dní na uležení. Pokud se tedy chystáme podávat ho na oslavě jako chuťovku, nebo s ním obdarujeme oslavence, přichystáme si hermelín s předstihem. Necháme-li ho v pokojové teplotě, bude uležený a připravený ke konzumaci rozhodně dříve, než kdyby odpočíval v lednici.

    Při pokojové teplotě stačí hermelínu odpočívat asi 3 dny. V chladu potom 5 – 7 dní.

    Naložený hermelín, již odleželý a vhodný k samotné konzumaci, následně skladujeme v lednici.

  3. Jak naložit hermelín na gril

    Na gril dáváme hermelín vždy důkladně zabalený v alobalu, neboť budeme mít jistotu, že nám nevyteče tam, kam nechceme. Není ani vhodné ho plnit či propichovat.

    V podstatě je základním receptem hermelín, olej a koření (nejčastěji koření na grilovaný sýr či grilovací koření). Do trošky oleje zamícháme zvolené koření a hermelín ve směsi obalíme ze všech stran. Položíme ho na kousek alobalu a pečlivě ho zabalíme.

    Pokud nás netlačí čas, můžeme takto připravený hermelín v alobalu nechat chvíli odpočívat.

    Na rozpáleném grilu grilujeme 5 – 10 minut z každé strany (je tedy nutné v průběhu hermelín otočit). Podrobnější postup jak grilovat u nás najdete také.

    Rozhodně je možné do alobalu k hermelínu přidat např. cibuli či žampiony. Suroviny pokrájíme na menší kousky. Fantazii a chuti se meze rozhodně nekladou.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.