Jak naložit amura

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit amura | © Photo by Ryan Hagerty/USFWS

    Amur bílý

    Amur bílý (Ctenopharyngodon idella)není původně česká ryba. Původem pochází z jihovýchodní Asie ( podél řeky amur) a v Československu byl vysazen v roce 1961 hlavně z důvodu,že díky své býložravosti (požírá rostliny) se bude hodit k melioraci rybníků, které zarůstají rákosem. Má podlouhlé válcovité tělo a bílé břicho.

    Amur má velmi chutné maso, netučné, s menším obsahem malých kostí. Má vynikající složení po nutriční stránce a je bohatým zdrojem minerálů, hlavně vápníku, draslíku a jódu.

  2. Nakládaný opečený amur

    Amura lze podávat i za studena. Tento netradiční způsob úpravy této ceněné ryby doporučujeme vyzkoušet. V podstatě se jedná o opečené filety amura, který je dán do nálevu a po odležení servírován vychlazený. Často se této úpravě ryby říká pečenáče.

    Ingredience na přípravu ryby: 1 kg amura, 50 g hladké mouky, mletý černý pepř a sůl

    Ingredience na nálev:2-3 stroužky česneku překrojené napůl, 1 ks bobkového listu, 1 větší cibule nakrájená na kolečka, 1l vody, 0,5l octa, několik kuliček černého pepře a sůl

    Postup: Rybí filety osolíme, opepříme, necháme 30 minut odležet a poté zaprášíme moukou. Filety následně opečeme na oleji. Mezitím si připravíme nálev tak, že všechny ingredience smícháme a 5 minut zahříváme na zdroji tepla. Poté rybu zalijeme teplým nálevem a necháme 24 uležet. Servírujeme chlazené.

  3. Amur na grilu v marinádě

    Jedná se o výborný recept pro přípravu na gril, ale je nutno počítat s časem na odležení.

    Ingredience: amur, olivový olej, směs čerstvých bylinek (majoránka, petrželka a libeček), tlučený kmín a sůl, 1 citrón

    Postup:Porce ryby osolíme, okmínujeme, zakapeme citrónovou šťávou a posypeme sekanými bylinkami. Dále zalijeme olivovým olejem a necháme v chladnu zakryté alespoň 5 h odležet. Nakonec grilujeme za občasného potírání marinádou, kterou můžeme využít i při konečném servírování.

  4. Uzený zavařený amur

    Jedná se o recept, který využijeme, pokud máme větší množství ryby a nemůžeme jí zpracovat za čerstva.

    Ingredience: amur, sůl, drcený kmín, česnek, olivový nebo slunečnicový olej

    Postup: Očištěné porce ryby potřete rozmačkaným česnekem se solí a dobře pokmínujeme. Takto nachystané ryby necháme v chladnu 24 h uležet a poté vyudíme 3h na 60 stupňů a potom 2h na 50 stupňů. Vychladlé ryby obereme a vykostěné maso dáme do sklenic, zalijeme olejem a zavaříme.

    Dále uchováváme v chladnu a konzumujeme za 14 dní.

    Recepty na přípravu amura v klasické teplé kuchyni najdete v našem návodu Jak uvařit amura.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.