Jak naložit sýr

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit sýr

    Jak naložit sýr?

    Sýr nakládáme s ohledem na to, při jaké příležitosti ho budeme následně podávat. Chystáme se naložit sýr do oleje k neobyčejné chuťovce na dobrou večeři? Či máme v plánu grilovačku a jedním z hlavních chodů bude naložený sýr na grilu?

    Je naložený sýr a naložený sýr. Při grilování totiž nepotřebujeme tolik času s uležením sýru, jako když se ho chystáme naložit do sklenice do oleje. Ve sklenici v oleji bude sýr, než ho budeme moci konzumovat, pár dní zrát.

    V boxících níže naleznete potřebné návody pro oba uvedené způsoby.

  2. Jak naložit sýr do oleje?

    Při nakládání sýru do oleje si stačí připravit námi zvolený sýr, sklenice s víčkem, olej, cibuli a potřebné koření, případně i červenou papriku, kapii či chilli.

    Inspirací rozhodně bude návod Jak naložit olomoucké tvarůžky. Stačí místo tvarůžků použít jiný sýr, nebo dokonce kombinaci vhodných sýrů.

  3. Jak naložit sýr hermelín?

    Co člověk, to pochopitelně jiná chuť. Každý má rád naložený hermelín trochu jinak. Je libo třeba naložený hermelín s česnekem, paprikou, cibulí a kořením v oleji? Není problém. Jak naložit sýr hermelín podle Skrblíka se dočtete v konkrétním návodu Jak naložit hermelín.

    V tomto návodu se dozvíte i to, jak přesně naložit sýr hermelín na gril. Najdete tam totiž boxík, který přímo pojednává o naložení sýru hermelín na gril.

  4. Jak naložit sýr na gril?

    Sýr vždy grilujeme pečlivě zabalený v alobalu (nebo v jiné surovině). Předejdeme tím jeho vytečení, zvlášť na místa grilu, která se špatně čistí.

    Sýr speciálně předem nijak zvlášť nakládat nemusíme. Tak, jak se ho chystáme grilovat, ho stačí připravit až před samotným grilováním. Což znamená, že si ho většinou přichystáme do směsi oleje a koření.

    Vždy volíme koření dle typu sýru a co je hlavnější, dle naší chuti. Naložit lze i třeba olomoucké syrečky, klasický eidam nebo kozí či balkánský sýr (rozhodně se ale nedoporučuje nakládat jakýkoliv sýr – zejména tavený sýr se na gril moc nehodí). Zkusit na grilu lze i tofu. Nevíte-li si rady, určitě si přečtěte návod Jak jíst tofu.

    Dodržovat před grilováním bychom měli to, že chvíli před samotným grilováním naložený sýr vytáhneme z lednice (pokud ho připravujeme dopředu). Pokojová teplota bude pro sýr menším teplotním šokem, než kdybychom ho hned z lednice vložili přímo na rozpálený gril.

    V případě grilování např. eidamu (vlastně nejen jeho) ho nejprve nakrájíme na menší kostky, které obalujeme třeba do plátků anglické slaniny. Pěkně každou jednotlivou kostičku do slaniny zabalíme.

    Abychom měli větší jistotu, že nám sýr nevyteče, využijeme na jednu kostičku sýru dva plátky slaniny (obalíme shora dolu jedním plátkem, druhým zleva doprava).

    Pokud si nevíme rady s grilem, pomůže Skrblíkův návod Jak grilovat.

  5. Jak naložit balkánský sýr?

    I balkánský sýr se výborně hodí k naložení. Zkusit můžeme olej a pokud přidáme i vhodné přísady, zajisté si pochutnáme.

    Výborně se naložený balkánský sýr doplňuje s olivami. Je jedno, zda použijeme zelené nebo černé, případně jejich kombinaci. Výsledek jistě bude výborný.

    Připravíme si tedy vše potřebné (dle naší chuti) a sklenice s víčkem. Balkánský sýr pokrájíme na kostky a jednoduše vrstvíme sýr se všemi ingrediencemi do sklenic (využít můžeme bobkový list, nové koření, celý pepř, česnek, chilli, čerstvou papriku, cibuli, zmíněné olivy, naložená rajčata, tymián, oregano, pepř, apod.).

    Na závěr vše ve sklenici zalijeme olejem, uzavřeme a necháme 3 – 6 dní odležet.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.