Jak naložit pstruha

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit pstruha

    Co je pstruh

    Pstruh obecný (Salmo trutta) žije v našich vodách ve dvou formách. Pstruh potoční je zlatavé barvy s černými a červenými tečkami a pstruh jezerní je stříbrný a má černé tečky velice malé. Jedná se o rybu náročnou na čistotu vody a obsah kyslíku v ní obsažené.

    Jedná se o lososovitou dravou rybu a má jemné delikátní maso. Nejčastěji je připravován na grilu nebo jako pečený v troubě či jako osmahnutý filet na másle.

  2. Jak naložit pstruha

    Ve své podstatě by se zjednodušeně dalo říct, že pstruh má tak chutné maso, že veškeré nakládání je téměř zbytečné, ale i přesto jsou kuchaři, kteří doporučují rybu zvláště před grilováním či uzením jemně naložit.

  3. Marinovaný pstruh v troubě

    Jak naložit pstruhaIngredience: 1 citrón, olivový olej, bílý drcený pepř, petržel, kopr, pažitka

    Postup: Marinádu si připravíme z citrónové šťávy, olivového oleje, drceného pepře a sekaných bylinek. Celého pstruha necháme přes nejméně přes noc v lednici marinovat. Druhý den nezapomeneme osolit a společně s marinádou dáme péct do trouby předehřáté troubě na 200 °C cca 10 minut. Lze podávat s brambory.

  4. Jak naložit pstruha na gril

    Před grilováním je vhodné pstruhy okořenit a minimálně dovnitř zašít bylinky a nebo můžete využít tento speciální recept.

    Ingredience: 4 pstruzi, 50 ml metaxy, 2 hrnky cukru krupice, 1 hrnek hrubé soli, tymián, šalvěj, petržel a rozmarýn, citrónová šťáva, sůl, pepř, olej

    Postup: Očištěné ryby dáme do pekáče a zasypeme cukrem a solí a polijeme metaxou. Pod folií necháme minimálně 2h marinovat. Poté břicho naplníme bylinkami a převážeme nití. Grilujeme při střední teplotě a podáváme s pečivem či brambory.

  5. Jak naložit pstruha na uzení

    Jak naložit pstruhaPřed uzením lze pstruhy naložit do láku na min. 10h.

    Ingredience: 2l studené vody, 190 g soli, 2 ks bobkoého listu, 5 kuliček nového koření, 2 větvičky tymiánu, 1 lžičku sušeného rozmarýnu, 10 kuliček pepře

    Postup:Všechny suroviny svaříme 5 minut v hrnci a odkryté necháme vychladnout. Mezitím očistíme ryby a z každé strany na ně uděláme přes kůži několik zářezů, aby se nálev a sůl lépe dostal přes kůži. Do jednotlivých zářezů vetřete mořskou sůl a ryby naložte do studeného nálevu. Před samotným uzením ryby nechte alespoň jednu hodinu oschnout. Poté uďte na 80stupnů 2,5 hodiny.

    K nakládání se hodí i další druhy masa – podívejte se, jak naložit maso, jak naložit hovězí maso nebo jak naložit panenku.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.