Jak naložit vepřovou panenku

Michaela Paukertová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit vepřovou panenku

    Jak naložit vepřovou panenku

    Nikdy nic nezkazíte, když maso před jeho tepelnou úpravou naložíte. A vepřová panenka je toho jasným důkazem.

    Maso rozhodně nakládejte vcelku. Nejvhodnější je vepřovou panenku nakrájet na požadované kousky, či plátky až po jejím konečném upečení. Jen tak si zachová svou chuť a nevysuší se.

    Použijte kvalitní olej, nejlépe olivový. Dále pak koření, například rozmarýn, tymián, provensálské koření nebo česnek. Nesmí chybět také sůl a pepř.

    U vepřové panenky se doporučuje to s kořením příliš nepřehánět, jelikož její samotná chuť poté může značně zaniknout. Klidně se přesvědčte, že ji lze velice chutně připravit pouze se špetkou soli.

    Naloženou nechte vepřovou panenku pár hodin před tepelnou úpravou, ideálně přes noc.

    Více informací se dozvíte v článku Jak naložit panenku.

  2. Marináda na vepřovou panenku

    Marináda na vepřovou panenku může mít mnoho podob, přesně podle vašich představ. Skoro s žádnou variantou to nezkazíte.

    Na naši marinádu pro cca půlkilovou vepřovou panenku si připravte 2 dcl oleje, 5 stroužků česneku, 2 lžíce grilovacího koření, 6 kuliček černého pepře, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce medu, 1 lžíci kečupu, 1 lžíci hořčice a sůl.

    Vepřovou panenku nenaklepávejte klasickou paličkou, pouze jemně proklepejte klouby prstů a ponořte do připravené marinády.

    V lednici takto marinujte třeba i dva dny.

  3. Vepřová panenka zapečená se smetanou

    Vepřová panenka zapečená se smetanou je velmi jednoduchý recept, který zvládne i úplný začátečník.

    Připravíme si cca 500 g vepřové panenky, 2 větší cibule, 6 stroužků česneku, 500 ml smetany na vaření, cca 1 lžíci olivového oleje, mletý kmín, pepř a sůl.

    U tohoto receptu je vhodné vepřovou panenku nakrájet na plátky cca 2 cm tlusté ještě před tepelnou úpravou. Jelikož ji nebudeme poté připravovat na grilu, či pánvi, nemusíme se bát vysušení.

    Cibuli a česnek si nakrájíme na menší stroužky a vložíme do hlubšího pekáče s kapkou olivového oleje.

    Maso osolíme, opepříme a okmínujeme. Na pánvi s troškou olivového oleje zprudka z obou stran panenku orestujeme a vložíme do pekáče mezi cibuli s česnek. Zalijeme smetanou a překryjeme alobalem.

    Takto pečeme v troubě předehřáté na 190 °C cca 50 minut. Poté odejmeme alobal a zhruba 15 minut necháme dopéct při teplotě 160 °C.

    Jako přílohu můžeme použít doma upečené hranolky či brambory, které lze případně péct v pekáči rovnou s masem.

  4. Vepřová panenka po studenu

    U nás zrovna ne tak známá forma podávání vepřové panenky, avšak v Bělorusku oblíbená specialita.

    Vepřová panenka za studena může být podávána například jako předkrm nebo jednohubka. S její přípravou začněte cca týden dopředu.

    Připravme si 1 ks vepřové panenky, sůl, pepř, 6 stroužků česneku, 2 bobkové listy a vámi vybrané koření. Mezi to může patřit grilovací koření, provensálské koření sladká nebo pálivá paprika, kmín, koriandr a další.

    Maso pořádně opláchneme a osolíme. V uzavřené krabičce poté necháme v lednici odležet zhruba 3 dny.

    Po třech dnech vepřovou panenku vyjmeme a obalíme ve směsi veškerého připraveného koření a prolisovaného česneku. Zabalíme ji do čisté utěrky a pevně obmotáme provázkem. Takto necháme další 4 dny odpočívat v lednici.

    Po vyjmutí lze rovnou podávat například ve formě tenkých plátků.
    Buďte si jisti, že výsledkem vaše hosty ohromíte.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.