Jak naložit olomoucké tvarůžky

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit olomoucké tvarůžky | Olgierd Rudak

    Jak naložit olomoucké tvarůžky

    V případě nakládání olomouckých tvarůžků máme v podstatě dvě možnosti. Lze je naložit do oleje, nebo i do piva. Tak jako tak, fajnšmekři si pochutnají pokaždé. Zvlášť v kombinací naložených tvarůžků s chlebem a vychlazeným pivem.

    Takže jak naložit olomoucké tvarůžky s olejem?Jde o podobný postup, jako když chcete naložit hermelín.

    Stačí pár ingrediencí. Dalo by se říci, že každý může nakládat dle svých chutí. Osvědčenými surovinami jsou potom tvarůžky, cibule (na kolečka), olej, mletá paprika, česnek (na plátky), celý pepř, nové koření, bobkový list a kupříkladu kapie (pokrájená na menší kousky) či sušená rajčata (naložená v oleji).

    Lze postupovat tak, že kromě tvarůžků smícháme všechny ostatní suroviny v misce bokem. Důkladně zamícháme a teprve teď přidáme pokrájené (ale můžeme ponechat i celé) olomoucké tvarůžky. Opět zamícháme. Směs plníme do připravených sklenic, které se dají uzavřít.

    Také můžeme do sklenice jednotlivé suroviny postupně vrstvit. Na závěr pouze zalijeme olejem, uvolníme maximum vzduchových bublinek a pak dobře uzavřeme.

    Po naplnění necháme sklenice uležet v chladu 5 – 7 dní, při pokojové teplotě 2 – 3 dny. Pepř, nové koření a bobkový list samozřejmě nekonzumujeme.

    Pro větší pikantnost lze k olomouckým tvarůžkům přidat chilli či feferonku.

    Aby vynikla vůně a chuť koření, můžeme směs s olejem tepelně upravit. Do hrnce nalijeme olej, přidáme zvolené koření a zahřejeme na teplotu asi 80 – 90 stupňů Celsia. Nesmíme obsah hrnce nechat dojít k bodu varu.

    Teplotu udržujeme 5 – 10 minut, poté odstavíme ze zdroje tepla. Necháme vychladnout. Mezitím si pokrájíme tvarůžky na menší kousky. Ty promícháme s vychladlou směsí a vše plníme do připravených sklenic. Opět si dáme záležet, abychom minimalizovali obsah vzduchu ve směsi s olejem.

    O tom, jak naložit tvarůžky do piva, pojednává následující boxík.

  2. Jak naložit tvarůžky do piva

    Vzhledem k tomu, že tvarůžky do piva nakládáme téměř stejným způsobem, jakým postupujeme při nakládání tvarůžků do oleje, můžeme se inspirovat v prvním boxíku. Rozdíl bude samozřejmě v tom, že místo oleje použijeme námi zvolené pivo.

    Pokud si koupíme tvarůžky obyčejné, můžeme ještě jejich chuť vylepšit přidáním kmínu. Do piva se také výborně hodí česnek utřít s trochou soli.

    Je v podstatě jedno, jaké při přípravě použijeme pivo (desítku či dvanáctku). Ale mělo by se jednat o pivo světlé. Tmavé pivo více využijeme v kuchyni při vaření.

    Sklenici neplníme až po okraj. Tvarůžkům naloženým v pivu necháme pod víčkem trochu prostoru.

  3. Jak naložit syrečky

    Syrečky se nakládají úplně stejně jako tvarůžky. Jedná se totiž o jednu a tu a samou věc, jenom s jiným názvem.

    Ať už si ale zvolíme návod na naložení syrečků s olejem, nebo sáhneme po naložení s pivem, je to jedno. Milovník olomouckých tvarůžků či jiných syrečků si totiž pochutná vždy.

    Jen pozor, pokud máte citlivější trácení, po konzumaci naležených tvarůžků můžete zjistit, že vás bolí žlučník.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.