Jak naložit řepu
-
Jak naložit řepu?
Vyjma pár receptů, kdy použijeme při nakládání řepy řepu syrovou, je potřeba červenou řepu nejprve uvařit. Vaříme ji vždy vcelku, neoloupanou (před samotným vařením ji akorát omyjeme).
Pokud si nejsme jisti postupem, poradí Skrblíkův návod Jak uvařit řepu.
Vhodné je ale vybírat k jednomu vaření vždy stejně velké kousky. Menší kousky budou uvařené zhruba za půl až hodinu, větší potom i za hodinu a půl až dvě. Zda je řepa již měkká zkoušíme vidličkou či nožem.
Po uvaření řepy ji oloupeme a pokrájíme na kousky. Můžeme zvolit kostičky, kolečka či hranolky.
Připravíme si i sklenice a víčka. Důkladně vše omyjeme a necháme volně uschnout. Pokud nás tlačí čas, necháme sklenice i víčka vyschnout v pekáči ve vyhřáté troubě (stačí 80 – 90 stupňů Celsia).
Řepu naskládáme do sklenic a zalijeme nálevem. I ten je potřeba si připravit předem. Na závěr sklenice uzavřeme víčkem a zavaříme. Bude stačit 30 minut na 80 stupňů Celsia.
-
Sterilovaná červená řepa
Řepu uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme a pokrájíme na kousky.
Na nálev budeme potřebovat:
- vodu
- ocet
- sůl
- cukr krystal
- dle chuti i koření (pepř, bobkový list, nové koření, fenykl,…)
Na 1 l vody použijeme 250 – 300 ml octa, 1 – 2 lžičky soli a dle toho, jak sladký chceme nálev, cukr. Zhruba 2 – 4 lžíce (možno i více samozřejmě).
Ingredience dáme do hrnce a přivedeme k varu. Jakmile se začnout tvořit bublinky, plotnu vypneme. Hrnec na ní ponecháme.
Připravené kousky řepy naskládáme do sklenic, zalijeme horkým nálevem a zavíčkujeme. Naloženou červenou řepu zavařujeme na 80 stupňů Celsia půl hodinky.
Sterilovaná červená řepa je báječným doplňkem třeba k rizotu (Jak uvařit rizoto).
-
Nakládaná červená řepa s česnekem
Uvařenou řepu oloupeme a nahrubo nastrouháme do větší mísy. Přidáme prolisovaný česnek a sůl (s česnekem šetřit nemusíme, ovšem solíme s rozvahou!). Důkladně promícháme.
Směs plníme do připravených sklenic, uzavřeme a sterilujeme dle výše uvedených informací.
-
Červená řepa s křenem a fenyklem
Při nakládání červené řepy můžeme, samozřejmě dle chuti, použít i křen a fenykl. Tyto dvě suroviny jsou výraznější a naložené řepě dodají úžasný šmrnc.
Postupujeme dle receptu uvedeného ve druhém boxíku (včetně nálevu na naloženou řepu). Rozdíl bude při skládání do sklenic.
Kousky řepy v každé sklenici proložíme čerstvým křenem. Fenykl je možné přidat již do nálevu a svařit ho spolu s vodou, octem, solí a cukrem. Pokud tak neučiníme, špetku fenyklu přidáme do každé sklenice k řepě a křenu.
Sterilujeme dle návodu z boxíku č. 2.
Zatím žádné komentáře