Jak uvařit rizoto

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak uvařit rizoto

    Jak uvařit rizoto

    U typicky českého rizota se vaří rýže zvlášť, oddělená od všech ostatních surovin.
    V tomto návodu, jak uvařit rizoto, se dozvíte recept na rizoto bez masa (zeleninové rizoto).

    Uvaříme si tedy rýži dle návodu. Než se uvaří, připravíme si dušenou zeleninu. Cibuli pokrájíme najemno a vložíme do hrnce, kde jsme nechali rozpálit tuk. Chvíli restujeme a přidáme zeleninu. Tu volíme dle chuti. Lze použít zeleninu čerstvou, jenom ji omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Variantou je i zelenina mražená. Ať tak nebo tak, chvilku zeleninu restujeme na cibuli, a poté podlijeme trochou vody. Přiklopíme pokličkou a dusíme zeleninu doměkka.

    Až bude zelenina měkká, ochutíme ji (nejčastěji volíme sůl a pepř). Smícháme s uvařenou rýží a můžeme servírovat na talíře. Rizoto nezapomeneme posypat nastrouhaným sýrem. Výborně chutná i s kyselou okurkou nebo naloženou červenou řepou.

    Pokud si chceme udělat rizoto nejen zeleninové, ale i s kuřecím masem nebo houbami, recept je nutné trochu poupravit. Více se dozvíte v následujících boxících.

  2. Rizoto s kuřecím masem

    V zásadě se rizoto s kuřecím masem připravuje stejně, jako se vaří zeleninové rizoto. Jde pouze o to, kdy do rizota s kuřecím masem samotné kuřecí maso přidáme. Tak tedy kuřecí maso (očištěné a nakrájené na menší kousky) přidáme do hrnce hned, co lehce orestujeme cibuli.

    Nejprve dáme vařit rýži (stejně jako výše). Na rozpáleném tuku orestujeme cibuli, přidáme na kousky pokrájené kuřecí maso, osolíme, opepříme a chvíli budeme opékat. Až se maso zatáhne, přidáme zeleninu, opět krátce orestujeme a podlijeme trochou vody. Dusíme doměkka.

    Až budeme mít maso se zeleninou měkké, smícháme směs s uvařenou rýží a podáváme.

  3. Jak uvařit houbové rizoto

    Jak uvařit rizotoJestliže budeme dělat rizoto houbové, houby přidáme do rizota obdobně jako kuřecí maso. Tedy nejprve dáme vařit rýži a osmahneme na tuku cibulku. Dále přidáme zmíněné houby, které také krátce orestujeme. Osolíme, opepříme, lze přidat drcený kmín, a také můžeme přidat i sladkou papriku.

    Pokud chceme čistě houbové rizoto, bez zeleniny, orestované houby na cibuli podlijeme a dusíme doměkka. Můžeme ale přidat pár kousků zeleniny. Do hrnce patří zelenina spolu s houbami, dusí se společně. Následně smícháme s uvařenou rýží a můžeme servírovat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak uvařit


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás