Jak naložit divočinu

Zdeňka Kolářová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit divočinu

    Co je divočina

    Za divočinu se nejčastěji považuje maso divoce žijících zvířat, nejčastěji v lese či na polích.

    Divočina je synonymem pro zvěřinu a lze mezi ní počítat maso jelení, srnčí, dančí, kančí a mufloní, dále pak maso bažantů, koroptví, divokých kachen a hus, zajíců apod.

    Jedná se o maso, které je velmi ceněné, nutričně vyvážené a obsahuje malé množství tuku. Přípravou i vzhledem připomíná hovězí maso, ale má nezaměnitelnou chuť rozdílnou od běžného hovězího masa. Obsahuje velké množství bílkovin, vitamínů skupiny B, železo, zinek a vápník.

  2. Jak připravit divočinu na nakládání

    První problém při přípravě divočiny se vyskytne již při samotném nákupu. Problém je nakoupit kvalitní a uzrálou divočiny. Také je dobré kupovat divočinu z ověřených zdrojů a ne od náhodných pytláků.

    U staršího masa se doporučuje naložit maso do mořidla obsahující ocet, a proto maso pak typicky octově voní.

    U mladšího stačí maso na několik dnů naložit do marinády či alespoň koření.

  3. Základní mořidlo na naložení divočiny

    Ingredience:1/2 celeru, 1 petržel, 2 mrkve a 1 cibule, 3/4l svařené vody, 2 lžíce 8%octa, 10 kuliček nového koření, 2 snítky tymiánu, 2 bobkové listy, 3 kuličky jalovce, 10 kuliček pepře

    Postup:Nejprve nakrájíme zeleninu, kterou smícháme s vychladlým mořidlem , které mezitím připravíme svařením vody, octa a koření. Vše nalijeme na maso do vhodné nádoby, nejlépe kamenné- v žádném případě nepoužívejte kovovou. Maso zatížíme a necháme 2-4 dny odležet. Maso během naložení každý den překládáme.

  4. Jak naložit divočinu na guláš

    Před samotnou přípravou guláše z divočiny (nejčastěji srnčího nebo kančího) je potřeba alespoň na minimálně 24 h maso naložit do marinády.

    Marináda na guláš z divočiny

    Ingredience:150ml oleje, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky jalovce, 2 stroužky česneku, sůl a pepř

    Postup: Z výše jmenovaných ingrediencí vytvoříme marinádu, do které dáme očištěné a na kostky o nakrájené maso a necháme v chladnu uležet.

  5. Jak naložit divočinu na svíčkovou

    Před přípravou svíčkové ze zvěřiny (nejčastěji ze srnčího či dančího masa) je potřebné maso alespoň na minimálně 24 h hodin naložit.

    Marináda na svíčkovou z divočiny

    Ingredience: 500g masa, kousek špeku, sůl, pepř, ½ citrónu, višňový kompot, 3 mrkve, 1 celer, 2 petržele, 2 cibule, jalovec, bobkový list, nové koření

    Postup: Maso odblaníme, osolíme, opepříme a prošpikujeme špekem. Kořeninovou zeleniny a cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme koření, cca 20 višní a šťávu z citrónu. Maso promíchané s touto směsí vložíme do chladna uležet.


M
Miroslav 16.06.2021 – 22:43

Nechci rýpat, ale svíčková je druh masa a omáčka která se k tomu podává je smetanová. Pak tedy vaříme zvěřinu na smetaně a ne svíčkouvou!!!!!!! Známe jedinou pravou svíčkovou a vše ostatní by se mělo nazývat pravým jménem. Pletete si hodinky a holinky, ale asi je vám to všem jedno. No mě není jedno co jím. Dobrou chuť u talíře na kterém je vítečné dančí či srnčí na smetaně.

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.