Jak naložit ořechy do medu

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit ořechy do medu

    Jak naložit ořechy do medu

    Předně je třeba zdůraznit, že při nakládání jakýchkoliv ořechů do medu postupujeme stylem nejdříve ořechy, potom med. Opačný postup rozhodně fungovat nebude. Je totiž daleko snadnější ořechy ve sklenici zalít medem, než do medu zkoušet ořechy pěchovat.

    Při nakládání ořechů do medu můžeme použít jeden druh ořechů, nebo i směs různých ořechů (třeba vlašské, pistácie, mandle). Je vhodnější používat ořechy nesolené.

    Ořechy nakládáme do medu vždy bez skořápky. U některých druhů ořechů je vhodné zbavit se i slupky, která může být hořká. Rozhodně před nakládáním loupáme třeba mandle.

    Nemáme-li k dispozici tekutý med, vložíme sklenici s medem do horké vodní lázně a lehce med zahřejeme. Teplem med změní konzistence, ale je třeba med zahřívat opatrně a spíše při nižší teplotě. Vysoká teplota by nám, co se týká prospěšných látek v medu, mohla být na škodu.

    Připravíme si také vhodnou sklenici s uzávěrem, ve které budeme následně ořechy v medu uchovávat. Sklenice musí být čistá a suchá. Stejně tak i víčko.

    Samotný postup nakládání ořechů do medu je potom velice jednoduchý. Ořechy napěchujeme do sklenice a zalijeme je medem. Sklenici uzavřeme a minimálně 1 den necháme bez povšimnutí odpočinout.

    Výborně se ořechy naložené v medu hodí např. na ozdobu, ale i samotné dochucení, snídaňové kaše. Zkuste je třeba s kaší z ovesných vloček. Nebo zkrátka jenom tak, jsou totiž výborné.

    Trochu lepšího výsledku dosáhneme, pokud ořechy, před samotným naložením do medu, na sucho opražíme na pánvi. Zvýrazníme jejich chuť. Před vložením do sklenice je ale necháme nejprve zcela vychladnout.

  2. Jak naložit vlašské ořechy

    Vlašské ořechy nakládáme do medu dle návodu z prvního boxíku. Pokud máme k dispozici celá jádra ořechů, zejména u vlašských ořechů je možné je před samotným zalitím medem přepůlit.

  3. Jak naložit ořechy do medu a chilli

    Výbornou, i když trochu pikantní, chuťovkou jsou pečené ořechy v medu s chilli. Jejich příprava je jednoduchá, zvládne ji opravdu každý.

    Připravíme si ořechy (skvěle se hodí nesolené kešu ořechy), med, chilli, sůl a chceme-li chuť lehce dosladka, tak i třtinový cukr (nemusí být).

    Troubu si předehřejeme na 170 stupňů Celsia a plech vyložíme pečícím papírem. V misce smícháme med a chilli a za předpokladu, že nepoužijeme cukr, přidáme i trochu soli. Pokud cukr používat budeme, necháme si ho společně se solí na později.

    Ořechy obalíme v medové směsi a rovnoměrně rozložíme na pečící papír. Plech vložíme do trouby a přibližně 10 – 15 minut pečeme, samozřejmě v závislosti na výkonu trouby. V průběhu pečení obalené ořechy promícháme.

    Jakmile zhnědnou, jsou hotové. Jestliže jsme již použili sůl, ořechy necháme vychladnout a můžeme podávat. Pokud ne, cukr smícháme s trochou soli a nepatrně vychladlé ořechy v této směsi obalíme.


J
Jura 18.10.2020 – 07:36

Do sklenice vložíme oloupané vlašské ořechy, zavíčkujeme a zavaříme na 80 stupňů 15 minut. Vydrží i dva roky.

Odpovědět

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.