Jak naložit rybu

Markéta Dyjaková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit rybu

    Jak naložit rybu na gril

    Ke grilování je vhodná většina sladkovodních českých ryb, například pstruh, candát nebo okoun. Můžeme grilovat i mořské ryby. Mezi nejznámější patří losos, tuňák nebo halibut. Výbornou delikatesou jsou mořské plody – krevety a mušle.

    Rybu můžeme naložit do marinády z bylinek nebo si vybrat z široké škály koření. Velmi oblíbený je rozmarýn, tymián a koriandr.

    Nejdříve si rybu očistíme, osušíme a osolíme. Na povrchu i uvnitř ji potřeme olejem nebo máslem a marinádou. Na marinádu budeme potřebovat:

    • jemně nasekané bylinky nebo koření
    • 10 ml olivového oleje
    • mletý barevný pepř
    • sůl

    Ryby s jemnějším masem můžeme grilovat i s kůží. Grilujeme maximálně 15 minut až do zlatavé barvy. Před konzumací rybu lehce pokapeme citronem.

  2. Jak naložit rybu na uzení

    Uzení velmi ovlivňuje chuť i vůni. Před samotným uzením je nutné rybu nasolit.

    Rybu pečlivě očistíme od slizu a vnitřností. Odstraníme hlavu i ploutve. Takto upravenou rybu umyjeme a osušíme.

    Do ryby vetřeme přiměřené množství soli v poměru 40 g soli na 1 kg ryb. Současně můžeme okořenit bylinkami. Rybu jimi potřeme, a poté je vložíme dovnitř. Necháme 1 – 3 hodiny odležet a po oschnutí udíme.

    Při uzení rybu téměř pečeme. Není pak vysušená a je pěkně šťavnatá. Podle velikosti ryby udíme 2 – 5 hodin.

  3. Jak naložit rybu na kyselo

    Rybu si také můžeme naložit na kyselo. Takto naloženou rybu můžeme použít jako hlavní surovinu do salátů nebo konzumovat samostatně s pečivem.

    Rybu vykucháme, očistíme od hlavy a kůže a důkladně omyjeme. Nakrájíme na menší části nebo filety. Osolíme a necháme odležet v lednici. Ryba se tak zbaví přebytečné vlhkosti.

    Upravené filety vkládáme do předem připravených sterilizovaných sklenic. Můžeme je proložit zeleninou. Tradiční jsou cibule a mrkev krájené na kolečka. Sklenice zalijeme předem připraveným kyselým nálevem. Na nálev potřebujeme:

    • vodu a ocet v poměru 1 : 1
    • koření – bobkový list, celý pepř, nové koření a hořčičné semínko
    • cukr dle chuti

    Takto naložená ryba vydrží v lednici i měsíc. Můžeme ji i zavařit. Tímto prodloužíme její trvanlivost.

  4. Recept na salát z kyselých ryb

    Pokud si chceme přichystat lehké hlavní jídlo plné vitamínů, salát z kyselých ryb je ideální volbou. Na salát budeme potřebovat tyto suroviny:

    • 200 g naložených ryb v kyselém nálevu
    • 50 g cibule
    • 80 g mrkve
    • 50 g bílého jogurtu
    • půl lžičky soli
    • citronová šťáva
    • petrželová nať

    Ryby nakrájíme na nudličky. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a nastrouhanou mrkev. Osolíme a promícháme. V jogurtu rozmícháme pár kapek citronové šťávy a vlijeme na salát. Vše dobře zamícháme a necháme uležet 15 minut v ledničce. Před podáváním posypeme nakrájenou petrželovou natí.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.