Jak naložit cuketu

Markéta Dyjaková
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak naložit cuketu

    Jaká cuketa je vhodná pro nakládání

    Nejvhodnějším způsobem skladování cuket je nakládání. Cukety si uchovají své minerály a vitamíny. Obsahují vitamíny A, B, E a minerály jako vápník, draslík a hořčík.

    Při výběru cuket pro naložení je důležitá jejich kvalita. Cukety by měly být zdravé a nepřezrálé. Vybíráme svěže zelené nebo žluté (odrůdou) cukety středního vzrůstu a bez viditelného poškození. Pokud si sami pěstujeme cukety, nakládáme ty, co nám přerostly, nebo ty, které nezvládneme včas spotřebovat.

  2. Jak naložit cuketu jako okurky

    Dvě mladé cukety pečlivě očistíme a nakrájíme na plátky i se šlupkou. Do připravených čistých sklenic si nachystáme směs koření. Tradiční směsí koření je sůl, celý pepř, bobkový list, nové koření a hořčičné semínko. Cukety vrstvíme po plátcích do sklenic.

    Aby naložená cuketa vypadala pěkně i na oko, můžeme využít i plátky červené cibule nebo barevné papriky. Vše zalijeme předem připraveným sladkokyselým nálevem a sklenice zavaříme při 80 stupních cirka 20 minut. Na nálev budeme potřebovat:

    • 1 litr vody
    • 250 ml octu
    • 25 g soli
    • 100 g cukru
  3. Jak naložit cuketu na gril

    Jak naložit cuketuPro grilování jsou vhodné cukety většího vzrůstu, které již nejsou tolik vodnaté. Cukety pečlivě očistíme, nakrájíme na 0,5 cm tenká kolečka a osolíme. Kolečka osušíme ubrouskem. Zbavíme se tak přebytečné vlhkosti.

    Nyní je třeba cuketu naložit do marinády. Na marinádu budeme potřebovat tyto ingredience:

    • 100 ml olivového oleje
    • 2 stroužky česneku
    • hrst nasekaných čerstvých bylinek

    Připravená kolečka cukety potřeme marinádou po obou stranách a necháme uležet. Grilujeme opatrně až do zlatavé barvy.

  4. Jak naložit cuketové čatní

    Dvě až tři malé cukety nakrájíme na jemné kostičky spolu s jednou cibulí a dvěma stroužky česneku. Okořeníme jednou lžičkou soli a pepře, přidáme ocet, cukr a rozinky. Místo pepře lze zvolit zázvor. Nakrájenou směs vaříme velmi pomalu minimálně jednu hodinu.

    Čerstvě uvařené čatní husté konzistence plníme do sterilizovaných sklenic. Nemusíme ho zavařovat. Sklenice stačí otočit na 10 minut na víčko.

    Cuketové čatní můžeme využít jako přílohu k masu nebo místo omáčky na těstoviny.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma cuketa


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás