Jak jíst mák

Lenka Rutteová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak jíst mák

    Jak vybrat mák

    Mák je velmi výživným semínkem, které uzrává v makovicích, těch nejlepších skladovacích prostorech, které máku nejvíce vyhovují. Jsou tmavé, vevnitř suché a dostatečně větrají. Dolovat mák z makovic však není snadné, protože se do máku zároveň dostává spousta drobečků právě z jeho obalového úkrytu. Pak se musí mák profukovat, aby z něj nečistoty odlétly. Takto postupujeme, když si mák pěstujeme sami na zahradě. Pěstování sice snadné, sklizeň o to horší.

    Proto si raději než makovice, nebo než jejich vlastní pěstování, kupujeme mák již vyčištěný. Ale musíme dohlédnout na to, aby byl jednak celý (nepomletý) a jednak čerstvý – s ještě dlouhou dobou trvanlivosti. Mák je totiž bohatý na tuky, které však velmi snadno a rády oxidují, takzvaně žluknou. Pak je mák hořký a plný pro nás nepříznivých látek.

    A jak koupený mák skladovat? V chladnějších prostorech. A hlavně v temnu. Dokonce i světlo ho totiž dokáže znehodnotit. Jakmile balení máku otevřeme, snažíme se ho co nejdříve spotřebovat. Anebo přesypat zbytek do nádoby, která bude dobře větrat. V uzavřeném prostoru totiž žluknutí a hořknutí probíhá rychleji. Dříve si hospodyně skladovaly mák v látkových pytlících. Tak je můžeme napodobit.

  2. Jak připravit mák

    Už jsme nastínili, že i když chceme podávat mák namletý (protože celá zrníčka v syrovém stavu nestrávíme, jen projdou naším tělem), koupíme mák celý. A meleme ho až doma, těsně před podáváním. Lze pořídit přímo mlýnek na mák. Nebo využít sekáčku na ořechy. Když totiž do sekáčku přidáme trochu hnědého cukru, bude výsledek mletí dokonalý.

    Pro syrové podávání máku stačí pouhé umletí a přidání máku do toho pokrmu, který jsme si připravili. Vynikající je ale třeba i mák opražený na pánvi. Díky tomu bude mák ještě chutnější. Uvolní se z něj totiž aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost.

    Na druhou stranu nutno dodat, že tepelnou úpravou se sice zvyšuje stravitelnost máku, ale likvidují se některé důležité enzymy a vitamíny, které by jinak tělu dodaly mnoho dobrého. A ještě jedna důležitá poznámka, mák má stavící účinky. To znamená, že lidem trpícím zácpou může způsobovat problémy. I proto se často podává v kombinaci se švestkami či povidly, která mají účinky přesně opačné. Syrový mák staví mnohem více než tepelně upravený. Neplatí to však pro každého.

  3. Jak jíst mák

    Nejdříve si řekněme, proč jíst mák. Jde o semínka, díky kterým si dodáme spoustu „dobrého“ tuku, co zatočí se špatnou složkou cholesterolu. A také doplníme vápník, železo, hořčík, draslík, měď, vitamin E a vitaminy skupiny B. Mák je navíc i zdrojem proteinu, také omega-3 a omega-6 kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích (A, E, D, K). Spousta důvodů k jeho konzumaci. Jen pozor u osob se slabším trávením – mák je opravdu tučný, proto mohou být s jeho trávením těžkosti. Zejména v případech citlivého žlučníku, slinivky nebo dvanáctníku.

    Syrový mák vždy pomelte

    Mák můžeme jíst syrový i tepelně upravený. Syrový vždy v pomletém stavu, abychom z něj vůbec něco měli. Mák tepelně upravený můžeme jíst i celý, bez předchozího pomletí. Proto například do těsta moučníků nebo jako povrchové sypání pečiva můžeme směle použít mák celý.

    Maková náplň vyžaduje spaření

    Když chceme mít mák ve formě makové náplně, je nutné jej jednak umlít a jednak i spařit mlékem nebo horkou vodou. Proč? Aby pak v podobě náplně nedělal vzduchové bubliny. Když bude předem spařený, poskytne vám jako náplň mnohem lepší službu.

    Mák k masu? No jasně!

    Vynikající je mák i v omáčkách pod maso, samozřejmě v těch sladkých, s ovocem. Třeba švestková omáčka nebo omáčka povidlová, které podáváme nejčastěji k uzenému vepřovému nebo vařenému hovězímu, jsou s mákem ještě delikátnější.

    Sladké bramborové placky s mákem a povidly

    Starým a dost opomíjeným receptem našich babiček jsou sladké bramborové placky, které se dělají z bramborového těsta (vařené brambory, mouka a sůl) pečou sena pánvi, ale vždy na sucho (babičky je pékávaly na litinových plátech kamen). Pak teprve se potírají, nejlépe sádlem, pak povidly, poté se sypou mletým syrovým mákem s cukrem. A pak zamotají jako palačinky. Jde o úžasný způsob využití starších brambor, z nových totiž bramborové placky neupečete.

    Mák sypte všude, kam vás napadne

    Když budete chtít zvýšit konzumaci máku ve vaší domácnosti, zkuste jím sypat kde co. Přidávejte ho do těsta, do pomazánky, na pečivo, sypejte jím tyčinky z listového těsta. Mák má využití ve sladkých i slaných pokrmech – jen je nutné si na něj včas vzpomenout.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.