Jak jíst zázvor

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak jíst zázvor

    Jak jíst zázvor

    Ze zázvoru používáme jeho oddenky, které můžeme koupit čerstvé, a uvařit si třeba zázvorový čaj. Zázvor lze koupit i sušený nebo drcený ve formě koření, které využijeme zejména v kuchyni při vaření. S jeho pomocí, ať už čerstvou, sušenou nebo drcenou, perfektně dochutíme slané i sladké pokrmy. Nezastupitelnou roli má totiž zázvor především v asijské kuchyni, ve které se hodně používá nejen z důvodu dochucení pokrmu. Zázvor nám totiž dokáže i výrazně pomoci při nachlazení, kdy příznaky nemoci po jeho konzumaci rychleji ustupují. Při pravidelném užívání zázvoru si dokonce posílíme imunitu.

    Jak jíst zázvorPokud si koupíme zázvor čerstvý, je nutné ho před veškerou konzumací oloupat. Sušený či drcený stačí přidat do pokrmu.

    Jestliže si budeme vařit čaj, stačí si oloupaný čerstvý zázvor nakrájet na tenké plátky nebo ho nastrouhat. Kousky zázvoru lze také žvýkat, což se doporučuje zejména při bolestech v krku. Užít ho můžeme jednodruhově nebo jako součást jiného koření (např. kari). Hodí se do salátů, polévek i omáček. Zvláštním způsobem nám obohatí kuřecí maso, kterému dodá tu správnou chuť. Pokud milujete smoothie, klidně si do nápoje můžete denně plátek čerstvého zázvoru přidat také.

    K dostání je zázvor i ve formě potravinových doplňků nebo jako součást limonády, sirupu či třeba lízátek.

  2. Zázvor – účinky

    Zázvor je doslova všelék. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky, také ho můžeme využít při nachlazení, neboť podporuje imunitu. Velice vhodné je užívat zázvor při zažívacích obtížích – pomůže při nevolnostech (z cestování, v těhotenství – pozor na množství, po chemoterapii). Působí kladně na oběhový systém a dokáže snižovat hladinu cholesterolu. Je velice žádoucí užívat zázvor, pokud se nějakým způsobem snažíme zhubnout, neboť dokáže odbourávat tuk. Zázvor také působí pozitivně při bolestech hlavy a dokáže zpomalit určité druhy rakoviny.

    Užívání zázvoru může mít ale i negativní vedlejší účinky – některým lidem může totiž způsobovat pálení žáhy, bušení srdce či např. zažívací obtíže. Jeho konzumace se nedoporučuje lidem trpícím srdečním onemocněním, diabetikům, při užívání léků na snížení krvácení a také překyselení žaludku.

  3. Jak často jíst zázvor

    Jak jíst zázvorZázvor můžeme konzumovat denně, ovšem jeho denní dávka by neměla překročit doporučené 4 mg, což platí pro čerstvý zázvor, a 1 mg denně stačí při konzumaci v sušené formě.

    Děti do dvou let by zázvor neměly konzumovat vůbec. U starších dětí je konzumace vhodná v menším množství, než je doporučeno u dospělých, proto je nutné přihlédnout k jejich hmotnosti, pokud chceme dětem zázvor dávat.

    Denní konzumace doporučeného množství zázvoru příznivě působí na imunitu – zvyšuje totiž celkovou obranyschopnost organizmu.

  4. Zázvorový čaj

    Zázvorový čaj z čerstvého nastrouhaného kořene je silnější než z plátků. Pokud to se zázvorem přeženeme, můžeme očekávat výraznou štiplavou chuť. Přesný postup, jak správně uvařit zázvorový čaj, se dočtete ve Skrblíkově návodu jak připravit zázvorový čaj.

  5. Zázvorová limonáda

    Zázvorovou limonádu můžeme sice koupit v obchodě, ale ne všem musí chutnat. Limonádu přesně podle svých představ si můžeme udělat doma, je to totiž velice jednoduché. Potřebujeme pouze kousek zázvoru (stačí 2 cm), který oloupaný nastrouháme do džbánku či konvice. Zalijeme menším množstvím vařící vody a několik minut necháme louhovat. Scedíme, přidáme cukr a necháme vychladnout. Dolijeme studenou vodou (můžeme použít perlivou) a podle chuti dochutíme šťávou z citronu, limetky nebo třeba pomeranče.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.