Jak dlouho vařit celer

Marie Stejskalová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit celer

    Co je to celer

    Celer se řadí mezi zeleninu. Má poměrně specifickou chuť a díky ní má řadu příznivců, ale i odpůrců. Ne každému totiž jeho chuť a vůně vyhovuje. Bývá dokonce řazen mezi alergeny.

    Ze známých odrůd celeru jsou u nás běžně konzumovány tři. Patří sem celer bulvový, řapíkatý a listový (též naťový). Nejčastěji potom v kuchyni využíváme celer bulvový. Tedy co se týká české kuchyně. Například v Anglii vládne celer řapíkatý. To samé platí i v Itálii.

    Bulvový celer

    V případě bulvového celeru využíváme jeho kořenovou část. Tedy to, co se nachází pod zemí. Před použitím je tak nutné zbavit se slupky se všemi kořínky a celer řádně oloupat. Podle receptu ho krájíme na malé kostičky, hranolky, plátky či ho můžeme i nastrouhat.

    Víte, že se celer dá docela pohodlně pěstovat? Chystáte-li se na to, určitě se mrkněte na Skrblíkův návod jak pěstovat bulvový celer. Je v něm sepsáno velice podrobné info, které stojí za přečtení.

    Většinou se bulvový celer používá v kombinaci s mrkvípetrželí. Bez kompletního zeleninového trojboje by se třeba taková svíčková omáčka určitě neobešla. Ale nebojte se, používá se i samostatně. Připravit se z něho dají chipsy, hranolky, kaše, nebo placičky. Využití najde i do salátů či vývarů.

    Řapíkatý celer

    Řapíkatý celer se používá do salátů, teplých omáček, jako příloha k hlavním chodům či ho lze dobře uplatnit při přípravě vývaru. Dát si ho ale můžeme i jen tak.

    Většinou se prodává v igelitu a po vyndání je nutné odkrojit zbytek kořenu, rozebrat a opláchnout ho. Vnější řapíky se báječně hodí do omáček. Z další vrstvy je potom vhodné odstranit vlákna, buď zalomením a stáhnutím, nebo si klasicky pomůžeme škrabkou (můžeme pak použít jako kteroukoli jinou zeleninu, klidně i přílohovou). Ty nejjemnější listy se nachází přímo uprostřed. Dobře nám poslouží do salátů, netřeba je zbavovat vláken.

    I řapíkatý celer si můžeme vypěstovat v domácích podmínkách. Inspiraci najdeme v našem návodu jak pěstovat řapíkatý celer.

    Listový celer

    Listový celer (též naťový) se pěstuje proto, abychom ho mohli využít jako koření. Používá se v teplé i studené kuchyni (omáčky, saláty, polévky, apod.).

    V kuchyni najde uplatnění čerstvě sklizený, sušený i mražený.

  2. Jak zpracovat celer

    Do omáček, salátů, pomazánek, polévek nebo třeba jen tak na chuť. Každý druh celeru má trochu jiné využití.

    Pokud celer nepěstujeme sami doma, měli bychom především dobře nakoupit v obchodě. Všímáme si jak barvy, tak hmotnosti celeru a známek čerstvosti. Nekupujeme podezřele lehké kousky, otlačené či dokonce nahnilé. V případě řapíkatého celeru se také vyhneme zvadlým listům.

    Celer bulvový je nutné zbavit kořínků a slupky. U řapíkatého celeru stačí odkrojit zbytek kořenu, opláchnout ho a u prostředních řapíků se zbavit vláken.

    Následně jednotlivé druhy celeru připravujeme dle konkrétních receptů.

  3. Jak dlouho vařit celer

    Celer bulvový dlouhé vaření nepotřebuje. Je například uvařený dříve než brambory. K uvaření doměkka mu stačí maximálně 10 – 15 minut (záleží ale na velikosti kousků). Vždy je potřeba uvaření celeru kontrolovat, třeba pomocí ostrého nože.

    Aby se celer uvařil rovnoměrně, je důležité ho krájet na stejně velké kousky. Vodu po vaření celeru (ani jiné zeleniny) nevyléváme, obsahuje totiž zdraví prospěšné látky. Využijeme ji tak při přípravě vývarů, pod maso či do omáček.

  4. Jak dlouho vařit řapíkatý celer

    Nejvíce doceníme řapíkatý celer, pokud ho budeme konzumovat čerstvý. Jde to pomocí salátů či si můžeme připravit například chutné smoothie.

    Pokud nechceme konzumovat řapíkatý celer jen tak za čerstva, dobrou volbou je jeho blanšírování. Jedná se o krátké spaření ve vroucí osolené vodě a následném zachlazení ve vodě ledové. Takto připravený řapíkatý celer je vhodné podávat jako přílohu, chutný je třeba s lososem.

    Jestliže ale budeme řapíkatý celer vařit klasicky, pokrájíme ho na menší kousky a bude hotový do 10 minut.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.