Zájmové kroužky pro děti 2022: Jak vybrat, cena, příspěvky od města

Hana Volencová
Publikováno 19. srpna 2022

Začátek nového školního roku přináší dětem i rodičům mnohé výzvy. Vedle shánění sešitů, školních pomůcek a učebnic je potřeba také uhradit řadu výdajů spojených s obědy, družinou a také se zájmovými kroužky. Jak vybrat ten pravý kroužek a nezruinovat přitom rozpočet? Přinášíme některé užitečné tipy.

  1. Jak vybrat kroužek pro dítě

    Zájmový kroužek je nejlepší vybírat podle zájmů dítěte a s ohledem na jeho věk, schopnosti i časové možnosti. Úplně nejlepší je, pokud si dítě samo vybere, na co by chtělo chodit. Je potřeba se také připravit na to, že s věkem se jeho zájmy mohou měnit.

    Prvňáčky raději nepřetěžovat

    Děti, které letos vyrazí poprvé do školy, už tak čelí mnoha novinkám ve svém režimu, na které si musí postupně zvyknout. Není tedy vhodné je přetěžovat velkým množstvím pravidelných volnočasových aktivit. Jeden kroužek bohatě stačí.

    Pro starší děti pestrost

    Starším dětem prospěje, pokud budou zájmy trochu pestré, aby si díky tomu jednak mohly ujasnit, kam chtějí směřovat, a zároveň rozvíjely své schopnosti vyváženě. Samozřejmě s ohledem na talent a také na čas.

    Je totiž potřeba zhodnotit, kolik času kroužek zabere doopravdy. Při hře na hudební nástroj je nutné pravidelně cvičit, taneční kroužky mohou vyžadovat časté soutěže a vystoupení apod. Nemusí potom zbývat dostatek prostoru na školu, úkoly nebo na kamarády. A dítě také občas potřebuje odpočinek a nicnedělání.

  2. Nabídka zájmových kroužků

    Škola a školní družina

    Nabídka kroužků, které provozuje konkrétní škola, bývá zpravidla k dispozici první týden v září. Pokrokovější školy již mají kroužky zveřejněné na svých webových stránkách. První schůzky se pak konají obvykle od půlky září nebo až v říjnu.

    Kroužky pořádané školou bývají zpravidla nejméně finančně náročné, ovšem někdy mohou vyjít i dráž než v domech dětí a mládeže. Nesporná výhoda školních kroužků však tkví v tom, že není potřeba za kroužkem nikam dojíždět či docházet.

    Domy dětí a mládeže (DDM) či střediska volného času (SVČ)

    DDM a SVČ fungují na území celé České republiky ve větších i menších městech a obvykle nabízejí široké spektrum aktivit pro děti všech věkových kategorií.

    Nabídka se většinou zveřejňuje v průběhu letních prázdnin. Kompletní přehled DDM v Česku najdete na stránkách Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže. Stačí zvolit kraj a příslušné město, kliknutím na odkaz se dostanete přímo na stránky vybraného střediska.

    Ceny kroužků se tady poměrně dost liší podle typu aktivity, ale také podle krajů i podle velikosti města, ve kterém je kroužek pořádán. Cena kroužku za školní rok se tak může pohybovat jak v řádu stokorun, tak se někde může vyšplhat i nad dva tisíce korun.

    Skautské oddíly

    Další alternativou pro mimoškolní aktivity je skautský oddíl. Ve skautu si děti vyzkouší mnoho různorodých činností, což přispívá k jejich všestrannému rozvoji. Skauty najdete v celé České republice, sdružuje je webová stránka na Skaut.cz, na které si můžete vyhledat nejbližší oddíl.

    Finančně vás skauting příliš nezatíží, platí se pouze roční členský příspěvek ve výši 500 až 1 000 Kč a pak nezbytné náklady na chod klubovny a pořádané výlety. Jedna víkendová výprava skauta vyjde na 100 až 400 Kč.

    Soukromé agentury a organizace

    Na internetu je možné dohledat několik organizací, které pořádají zájmové kroužky v rámci celé ČR. Jednou z největších jsou Kroužky.cz, které pořádají své aktivity přímo v základních či mateřských školách. Ceny se liší podle regionů, orientačně je potřeba počítat s částkou vyšší než 1 050 Kč za pololetí.

  3. Kde hledat inspiraci na vhodný zájmový kroužek

    Při výběru zájmových kroužků a mimoškolních aktivit mohou pomoci festivaly volného času, které se každoročně konají na různých místech po celé České republice. Výhodou je, že si děti mohou danou činnost vyzkoušet hned na místě a rodiče mají možnost promluvit si s lektory a trenéry. Vstup je obvykle zdarma. Letos můžete navštívit kupříkladu tyto akce:

  4. Příspěvky na kroužky

    Na dětské zájmové kroužky můžete získat příspěvek.

    Jednak příspěvky poskytují některá města nebo městské části, fond je ale obvykle dost omezený a je potřeba včas podat žádost. Např. Praha 7 přispívá částkou až 1 500 Kč na pololetí. Doporučujeme proto sledovat webové stránky nebo periodika vaší obce, protože právě v nich se můžete dozvědět, zda rovněž vaši zastupitelé v daném roce nevyčlenili finanční prostředky na poskytnutí příspěvků na dětské kroužky.

    Některé organizace nebo neziskovky mohou využívat dotace Evropské unie a díky tomu provozovat některé kroužky dokonce zdarma. Např. spolek MAM Prostor, který pořádá aktivity pro celou rodinu a zájmové kroužky pro děti do 15 let, má díky dotacím z EU a od Městské části Praha 5 větší část aktivit pro děti zdarma nebo za symbolické vstupné.

    Příspěvky na dětské pohybové a sportovní kroužky poskytují v roce 2022 také některé zdravotní pojišťovny:

    Rodiče nezaopatřených dětí, kteří se nacházejí v tíživé životní situaci, mohou požádat úřad prácedávku pomoci v hmotné nouzi, kterou lze v odůvodněných případech využít na zájmový kroužek dítěte.

  5. Ceny dětských kroužků

    Nejlevněji obvykle vyjdou kroužky, které pořádají přímo školy a školní družiny.

    Finančně dostupné jsou také aktivity v některých domech dětí a mládeže či ve střediscích volného času. Skrblík však musí konstatovat, že se ceny mohou výrazně lišit nejen mezi kraji, ale také mezi městy v rámci jednoho kraje. Někdy se vyplatí trochu zapátrat u konkurence a podobný kroužek o kousek vedle může vyjít výrazně levněji. Např. v rámci Plzeňského kraje je možné chodit na florbal za 600 Kč, ale také za 1 950 Kč, obojí je částka za školní rok. Samozřejmě se může lišit kvalita kroužku nebo jeho frekvence, záleží, co si od volnočasové aktivity slibujete.

    Tabulka: Orientační ceny kroužků 2022/2023

    Typ zájmového kroužku Cena kroužku za pololetí Cena kroužku za školní rok
    Florbal 350-1 000 Kč 600-1 900 Kč
    Bojové sporty 400-1 200 Kč 600-2 200 Kč
    Keramika 800-1 400 Kč 900-2 200 Kč
    Taneční 550-1 200 Kč 750-2 400 Kč
    Vědecké 400-900 Kč 600-1 400 Kč
    Angličtina 400-1 300 Kč 600-2 600 Kč

    Finančně nejnáročněji potom logicky vyjdou zájmy, na které je potřeba drahé individuální vybavení nebo osobní trenér, tzn. kupříkladu tenis či jezdectví.

    Jinak však vybavení na kroužky (hudební nástroje, sportovní náčiní apod.) můžete koupit i bazarové. Někde dítěti náčiní zapůjčí zdarma nebo za malý poplatek. Na kroužky pořádané školami často ani vlastní vybavení nepotřebujete. Sportovní oddíly, jako hokejové a fotbalové, pak mohou výstroj a náčiní dotovat.


JH
Jiří HALÍŘ 28.08.2022 – 10:48

Úplně jste třeba zapomněli na kroužky mladých hasičů. Organizované jsou jednotlivými sbory hasičů, které jsou fakticky ve všech obcích. Registrované jsou i Ministerstvem školství a sportu.. A co hlavně kroužky jsou vesměs BEZPLATNÉ, i když samozřejmě i samotný provoz, soutěže a pod něco osobně stojí.

Odpovědět

Hana Volencová
Hana Volencová redaktor Skrblíka 31.08.2022 – 15:36

@Jiří HALÍŘ: Jiří, děkujeme za užitečný tip pro další čtenáře :-)

Odpovědět

Napsat komentář

Další články z kategorie Novinky


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás