Jak využít patizon

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít patizon

    Jak připravit patizon v těstíčku

    Patizon oloupeme a nakrájíme na plátky. Starší a vyzrálé plody, které jsou vhodné na uskladnění, nás při loupání a krájení dokážou pěkně potrápit svou tvrdou slupkou. Jak si s ní poradit se dočtete v našem článku jak oloupat patizon.

    Jednotlivé plátky patizonu lehce z obou stran posolíme a necháme vypotit.

    Mezitím si připravíme těstíčko. Většinou jím nahrazujeme klasický trojobal, to znamená mouku, vejce, strouhanku, ale jeho použití má i několik zásadních výhod. Je velice snadné, podstatně rychlejší než obalování v trojobalu, a co je hlavní, těstíčko si můžeme připravit podle naší momentální chuti. Základní suroviny na jeho výrobu jsou následující:

    • hladká mouka
    • mléko
    • vejce
    • sůl

    A teď si ukážeme, jaká kouzla se dají se základním receptem udělat.

    Mléko můžeme částečně nebo úplně nahradit pivem nebo vínem. V obou případech získáme výraznější a pikantnější chuť.

    Další variantou je, potřít plátky patizonu česnekem, posypat je například grilovacím kořením, paprikou nebo vegetou. Koření můžeme také zamíchat do těstíčka.

    Do těstíčka můžeme nastrouhat zbytek oblíbeného tvrdého sýru.

    Chuťově zajímavou variantou je také těstíčko z vajec, strouhanky a kokosové moučky.

    Stačí si jen vybrat. Potom všechny suroviny smícháme a rozšleháme v hustou hmotu. Plátky cukety osušíme, obalíme v hladké mouce a namáčíme v těstíčku. Ihned smažíme na rozpáleném oleji do růžova.

  2. Jak uvařit guláš z patizonů

    Rychlá večeře v podobě zeleninového guláše vám určitě v létě přijde k chuti. Než se pustíme do vaření, přichystáme potřebné ingredience:

    • cibule
    • zelené papriky
    • patizon
    • rajčata
    • olivový olej
    • sůl
    • gulášové koření
    • hladká mouka
    • vývar nebo voda

    Začneme tím, že všechnu zeleninu očistíme nebo oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli zpěníme na pánvi do růžova, přidáme zbývající zeleninu, sůl a krátce podusíme. Potom ji zaprášíme gulášovým kořením, zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme do změknutí. Na závěr guláš zahustíme moukou, kterou jsme rozmíchali v trošce vody a ještě krátce povaříme. Výbornou přílohou jsou vařené brambory.

    Možná si řeknete, že není nad guláš z masa. S tím vám ovšem také dokážeme pomoci. Stačí si přečíst náš článek Jak uvařit guláš.

  3. Jak připravit plněný zapečený patizon

    Plněný patizon nejen, že výborně chutná, ale také krásně vypadá a jeho příprava je navíc velice jednoduchá. Začneme tím, že si nachystáme nádivku. Budeme na ni potřebovat tyto suroviny:

    • cibule
    • mleté maso
    • sůl
    • pepř nebo libovolné koření na maso, které máte rádi
    • rajčata
    • tvrdý sýr

    Na pánvi podusíme na kousky nakrájenou cibuli. Přidáme mleté maso, koření, sůl a osmahneme.

    Mezitím patizon omyjeme, osušíme a odkrojíme vrchní část. Vydlabeme semínka. Hotovou masovou směsí naplníme patizony, navrch položíme plátky rajčat a tvrdého sýra. Patizony dáme na vymazaný pekáč nebo zapékací misku a zapečeme v troubě.

  4. Jak z patizonu vyrobit rychlý a chutný salát

    Čekáte návštěvu a potřebujete rychlé občerstvení? Náš salát je k tomu jako stvořený. Na jeho přípravu budete potřebovat:

    • patizon
    • rajčata
    • cibule
    • vejce uvařená na tvrdo
    • majonéza
    • ocet
    • sůl
    • pepř

    Nastrouhaný patizon smícháme s drobně nakrájenou cibulí, pokrájenými rajčaty a vejci uvařenými na tvrdo, rovněž nakrájenými na kousky. Přidáme majonézu a osolíme. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a octem. Můžeme přidat i salám, nakrájený na kostečky.

    Ještě čerstvé pečivo a návštěva může přijít. Lze však místo pečiva zvolit těstoviny, quinou, rýži, prostě cokoliv, co máme rádi.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak využít


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás