Jak využít jablka

Vendula Kreplová
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít jablka

    Jak využít letní jablka

    Letní jablka se liší od jiných jablek svou konzistencí. Zatímco klasické jablko by mělo být křupavé a pevné, letní jablko je křupavé a pevné pouze tehdy, dokud je nezralé.

    Zralá letní jablka poznáte tak, že jsou měkká, křehká a hrozí jim, že se při příliš hrubém doteku začnou rozpadat. Některá jsou chuťově výborná, ale zpravidla příliš dlouho nevydrží, tak je dobré je zužitkovat co nejrychleji.

    Letní jablka můžete použít například na výrobu koláčů a buchet, stejně jako klasická jablka. V takovém případě ale do moučníku přidejte více cukru, protože letní jablka bývají zpravidla kyselejší než ta pozdější.

    Rovněž je možné letní jablka využít do kompotů či z nich vyrobit jablečné přesnídávky pro děti. Do džusů se tolik nehodí, ovšem s patřičnými ingrediencemi z nich jde vyrobit například cider nebo jablečný mošt.

  2. Jak využít granátová jablka

    Granátové jablko je poměrně náročné na zpracování kvůli ošemetnému zacházení se slupkou a kvůli vysokému obsahu semínek. Jinak však existuje více různých způsobů, jak využít granátové jablko.

    Granátová jablka můžete pochopitelně jíst jenom tak. Či je využijte jako přísadu do zimních salátů, kde se budou dobře doplňovat například se špenátem, sýrem a ořechy.

    Stejně jako u klasických jablek, i granátová jablka je možné využít pro přípravu cideru. Funguje to tak, že ohřejete jablečný cider společně s džusem z granátových jablek.

    Granátová jablka budou chutnat i jako salsa na kuřecí maso, nezklamou v ovocných salátech anebo v nejrůznějších dezertech.

  3. Jak využít jablečný ocet

    Jablečný ocet je na rozdíl od klasického octa vhodný na pravidelnou konzumaci. Ve vaření a přírodní medicíně ho lidé používají již celé tisíce let.

    Jablečný ocet má mnoho zdravotních přínosů. Mezi ně patří ztráta váhy, vylepšení hladiny cukru v krvi, úleva zažívacích poruch a snížení rizika srdečního onemocnění a rakoviny.

    Nejlepší na tom je, že nepotřebujete velké množství jablečného octa. Čtyři čajové lžíce (20 ml) zkonzumované před jídlem výrazně snižují hladinu cukru v krvi po jídle. Je vhodné ocet smíchat s malým množstvím vody a vypít zejména před konzumací jídla s vysokým obsahem sacharidů.

    Pokud držíte dietu, jablečný ocet vám pomůže navodit dojem plnosti a snížit množství jídla, které denně sníte. V jedné studii její účastníci konzumovali po tři měsíce dvakrát denně 15 až 30 ml octa, což jim pomohlo ke dvojnásobné ztrátě váhy oproti těm, kteří jablečný ocet nepili.

    Jablečný ocet opět můžete zamíchat do sklenice vody a vypít před jídlem nebo ho smíchat s olejem a vyrobit salátový dresink.

    Je nicméně dobré vědět, že byste jablečný ocet neměli konzumovat po delší období, dělejte si přestávky. Některým lidem může při delším užívání například podráždit žaludek.

  4. Jak využít jablečnou vlákninu

    Konečně se podívejme, jak využít jablečnou vlákninu. Prášek z jablečné vlákniny lze konzumovat přímo nebo smíchat s tekutinou a vypít.

    Jablečná vláknina, jak její název samotný napovídá, vám poskytne solidní množství vlákniny, proto je užitečná pro každého člověka. Nejvíce ji však ocení aktivní a sportující lidé.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.