Jak využít uvařenou rýži

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít uvařenou rýži

    Jak využít uvařenou rýži na ostružinový nákyp

    Nejprve se podívejme na klasický rýžový nákyp, tentokrát s ostružinami a meruňkami.

    Ingredience

    • meruňky, ostružiny
    • rýže
    • mléko
    • vejce
    • rozinky
    • práškový cukr
    • máslo

    Postup

    Nejprve si uvařte samotnou rýží, tak jak jste běžně zvyklí.

    Zapékací mísu vymažte kouskem másla a nasypte do ní třetinu rýže.

    Připravte si předem umyté a okapané ostružiny a na plátky nakrájené čerstvé meruňky. Na vrstvu rýže teď dejte vrstvu meruněk. Meruňky posypte rozinkami a práškovým cukrem. Na meruňky dejte další vrstvu rýže. Tentokrát rýži poklaďte vrstvou ostružin a opět je posypte rozinkami a pocukrujte. Na ostružiny dejte poslední vrstvu rýže.

    Poklaďte kousky másla.

    Rozkvedlejte si dvě tři vejce a přilijte do nich trochu mléka. Můžete je ještě trochu osladit. Zalijte rýži.

    Dejte péct na 180°C a pečte, než bude mléko a vajíčko vypečené a ovoce měkké.

  2. Jak využít uvařenou rýži na rizoto

    Teď se podívejme ještě na jeden klasičtější recept a tím je rizoto.

    Ingredience

    • rýže
    • cibule
    • cuketa
    • kukuřice
    • zelené fazolky
    • kurkuma

    Postup

    Pro začátek si uvařte rýži. Spolu s ní dejte do hrnce vařit půlku cibule, do které zapíchejte hřebíček, abyste rýži krásně provoněli. Než ji dáte vařit, můžete v hrnci prvně osmahnout cibulku nakrájenou na kostečky, podlít ji vodou a až následně dát do hrnce vařit samotnou rýži.

    Cibuli nakrájejte na drobno a osmahněte ji na pánvi na trošce oleje. Až cibule zesklovatí, přihoďte oloupanou a na kostky nakrájenou cuketu. Máte-li větší cuketu, zbavte ji i semínek. Naopak menší cuketu můžete použít i se slupkou. Cuketu osmahněte, dokud nebude měkká. Osolte a přisypte kurkumu.

    Až bude cuketa hotová, přisypte mraženou nebo konzervovanou kukuřici a mražené zelené fazolky. Počkejte, až se vše prohřeje.

    Odstavte a ještě horké smíchejte s uvařenou rýží.

  3. Jak využít uvařenou rýži na rýžové lívance

    V dalším kroku se podíváme na méně tradiční recept a tím jsou rýžové lívance.

    Ingredience

    • rýže
    • hladká mouka
    • mléko
    • práškový cukr
    • vejce

    Postup

    Do mísy nalijte půl litru až litr mléka, podle toho, jak jste zvyklí dělat lívance a kolik jich chcete. Přisypte hladkou mouku, práškový cukr a přidejte dvě až tři vejce. Vše důkladně prošlehejte, dokud vám nevznikne klasické těsto na lívance. Těsto můžete udělat lehce hustší, než obvykle, aby vám v něm rýže neklesala dolů.

    Do hotového těsta přimíchejte uvařenou rýži.

    Na pánvi kápněte olej nebo dejte kousek rostlinného tuku a až se zahřeje, můžete začít smažit.

    Lívance můžete sníst jen tak s marmeládou nebo do nich připravit náplň. Tu uděláte z oslazeného tvarohu a na kousky nakrájeného ovoce.

  4. Jak využít uvařenou rýži na plněné papriky

    Jako poslední si napíšeme recept na plněné papriky.

    Ingredience

    • rýže
    • bílé papriky
    • cibuli
    • klobásku
    • tvrdý sýr

    Postup

    Nejprve si uvařte rýži a nechte ji vystydnout.

    Cibuli nakrájejte na malé kostečky a osmahněte ji na pánvičce, dokud nezesklovatí. Přidejte na kostky nakrájenou klobásku a lehce ji osmahněte. Až budete mít vše osmažené, přimíchejte směs k rýži a do ještě teplé směsi nastrouhejte tvrdý sýr, tak aby se lehce rozpustil.

    Připravenou směsí naplňte papriky. Narovnejte je vedle sebe do zapékací mísy a podlijte je trochou vody. Dejte péct na 180°C. Dejte pozor, aby vám voda nevyvřela a papriky se nepřipálily.

    Hotové papriky můžete servírovat jen tak nebo s rajskou. Dobré budou také s chlebem.

    Teď už jen stačí popřát dobrou chuť!

    S dalšími recepty vám poradí naše články Jak využít vařené bramboryJak dlouho vařit artyčok.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář

Další návody na téma jak využít


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.

Rubriky
O nás