Jak využít papriky

Klára Hrnčířská
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak využít papriky

    Jak si vyrobit mletou papriku?

    Papriku rozřízneme na poloviny, odstraníme semínka se stopkou a usušíme. Nejlépe v elektrické sušičce.

    Pokud nemáte, poslouží dobře i horkovzdušná trouba.Papriky poskládáme na plech vyložený pečícím papírem řeznou stranou dolů a pečeme při teplotě 40°C s ventilátorem. Jakmile půjdou rozdrolit v prstech, jsou hotové.

    Nejlepší je umlít čerstvě usušené papriky, například ve vyčištěném kávovém mlýnku, nebo je můžete rozdrtit v hmoždíři. Při delším uskladnění totiž rády natahují vlhkost – a pak je potřeba je znovu přesušit.

    Sušenou papriku nemusíte vždycky umlít. Pokud ji před sušením nakrájíte na menší kousky, výborně poslouží i v zimě do polévek nebo pod maso.

  2. Jak uschovat papriku na zimu?

    Papriky můžete uchovat na zimu i jiným způsobem. Například zamrazit. Stačí očistit, zbavit semínek, stopky a nakrájet na nudličky.

    Pokud nechcete před použitím nalézt v mrazáku zmrzlou paprikovou hroudu, rozložte nakrájené papriky nejprve na tác nebo velký talíř vyložený mikrotenovým sáčkem a teprve po zamrazení nasypte do krabičky a vraťte zpět do mrazničky. Takto zamrazené papriky si můžete odsypávat podle potřeby.

    Velice oblíbené jsou také nakládané papriky. Hlavně v oleji. Používají se na různé chuťovky a obložené chlebíčky. Výborné jsou i jako svačinka na chleba s máslem nebo do pomazánek. Jak si je připravit si můžete přečíst v našem článku Jak naložit papriky.

  3. Jak si připravit zapečené plněné papriky?

    Nejznámější úpravou jsou bezesporu papriky plněné mletým masem a podávané k rajské omáčce. Na náplň však můžeme použít i jiné suroviny, které zrovna máme doma a chutnají nám. Například tvrdý sýr, dušené houby, salám nebo slanina, v kombinaci třeba s pohankou nebo rýží.

    Výborná varianta jsou také papriky plněné balkánským sýrem. My si nyní ukážeme, jak tuto dobrotu připravit a co k tomu budeme potřebovat:

    • papriky
    • balkánský sýr
    • zakysaná smetana
    • provensálské koření a sladká paprika
    • sůl
    • trocha vody nebo vývaru na podlití

    Papriky umyjeme, rozkrojíme na polovinu a odstraníme semeníky a stopku.

    Jednotlivé poloviny rozložíme do pekáčku nebo na plech. Do každé půlky vkládáme plátek balkánského sýra a kopeček zakysané smetany. Navrch posypeme kořením.

    Podlijeme trochou vývaru nebo osolené vody a vložíme do trouby. Pečeme, dokud nejsou papriky měkké. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše. Na závěr ozdobíme zelenou petrželkou a můžeme podávat.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.