Jak dlouho vařit těstoviny

Lapetka
Publikováno 9. března 2021
  1. Jak dlouho vařit těstoviny

    Jaké jsou druhy těstovin?

    Těstoviny se dají dělit mnoha způsoby a každý z nich má své opodstatnění. Mezi ty nejzákladnější patří dělení dle tvaru – určitě není v naších (a možná ničích) silách vyjmenovat všechny druhy těstovin, tak se můžeme řídit alespoň základním rozdělením na těstoviny plněné, neplněné a drobné (polévkové). Speciální kategorii jsou pak špecle a noky.

    Mezi nejznámější typy plněných těstovin patří tortellini (plněné těstoviny ve tvaru prstýnku), ravioli (různě velké čtverečky, půlkruhy, nebo kruhy s náplní na jedné ze stran nebo uprostřed) a cannelloni (trubičky).

    neplněných těstovin se můžeme nejčastěji setkat s klasickými Spaghetti (špagety), Tagliatelle (velmi širokými špagetami), Linguine (ploché špagety) a dutými špagetami Bucatini. Z krátkých těstovin to pak jsou Fusilli (vrtulky), Farfalle (motýlci), Penne (rovné kolínka, na konci šikmo useknuté), Rigatoni (rovné kolínka, zakončené rovně) a Pipe rigate (kolínka). Lasagne jsou pak větší těstovinové „pláty“, které se hodí na vršení na sebe a následné zapečení.

    polévkových těstovin jsou pak nejznámější Spaghettti tagliati (klasické nudle), Conchigliette (mušličky), Anellini (kroužky), Farfalline (mini-motýlci), Stelline (hvězdičky) a Peperini (malé kuličky, „tarhoňa“).

    Pokud pomineme tvar, pak se můžete rozhodovat mezi těstovinami podle mouky, ze které byly vyrobeny. Nejčastěji je to mouka pšeničná, ale velmi rozšířené jsou také semolinové těstoviny z tvrdé pšenice (Semola di grano duro) – tohle je „klasická“ receptura a je určitě vhodnější, protože semolinové těstoviny se nerozvařují a nelepí.

    Vybírat si můžete i z dalších, zdravějších druhů, jako jsou celozrnné, nebo například bezlepkové pohankovérýžové těstoviny.

  2. Jak vybrat správný druh těstovin?

    Jak dlouho vařit těstovinyExistuje až několik set různých druhů těstovin – liší se svým tvarem, tloušťkou, náplní, nebo třeba použitou moukou či obsahem vajíček. Některé těstoviny se navíc vyskytují jen v určitých regionech. Nikde není dáno, které těstoviny byste měli ke kterému jídlu použít a záleží jen na vás a vašich preferencích.

    Na druhou stranu, některé tvary a struktury jsou vhodnější pro řidší nebo naopak hustší omáčky – k hustším omáčkám by se měly  volit spíše těstoviny s „drsnější“ strukturou, duté, nebo třeba mušličky – omáčka na nich lépe ulpí a udrží se.

    Taky jsou již zažité recepty, které jsou typické jak co do surovin, způsobu přípravy, tak i do typu použitých těstovin – již zmiňované Spaghettti aglio olio e pepperoncino, Spaghetti Carbonara nebo Penne  all’ arrabiata.

  3. Jak dlouho vařit těstoviny?

    Podle typu použitých těstovin je zapotřebí volit i dobu varu. Ta se počítá od vložení těstovin do vroucí, osolené, vody. Těstoviny se musí vařit v dostatečném množství dostatečně osolené vody – pamatuje se to jednoduše – 100 g těstovin (zhruba 1 menší porce) byste měli vařit v 1 litru vody osolené 1 lžičkou soli. Pokud plánujete těstoviny podávat s nějakou pikantnější, silnější omáčkou, můžete soli ubrat.

    Často se dočtete, že byste do vody měli přidat olivový olej, aby se těstoviny neslepily – není vůbec potřeba to dělat. Pokud použijete dostatečně velký hrnec s popsaným množstvím vody a uvaříte si kvalitní těstoviny, nemusíte se bát, že se slepí.

    Všechny těstoviny mají na svém obale napsáno, jak dlouhá je doporučená doba varu – tu se vyplatí dodržet. Pokud je tam například 8-9 minut, ideální je vytáhnout o 1-2 minuty dříve jeden kousek a ochutnat. Každý je zvyklý na jinou konzistenci, takže podle toho se pak rozhodněte, jestli těstoviny již vytáhnout, nebo nechat v hrnci ještě pár minut.

    Dají se koupit i těstoviny, které jsou opravdu „rychlovkou“ a dají se uvařit za 2-3 minuty – bývají i o něco menší, nebo tenčí, než ty klasické. Doporučujeme dobu vaření opravdu pohlídat a dodržet – v reálném čase se to může zdát málo a můžete mít tendenci je nechat ve vodě o chvilku déle, aby nebyly nedodělané – výsledkem však bude jedině to, že budou rozvařené.

    Stejně krátkou dobu se vaří také domácí těstoviny, jejichž příprava není nijak těžká. Někoho může odrazovat válení těsta, ale práci si můžete usnadnit strojkem na těstoviny. Pokud máte domácí pekárnu, můžete si těsto vyrobit v ní.

    Odpověď na otázku jak dlouho vařit těstoviny tedy není jednoznačná – co je ale jisté, že správně by těstoviny měly být uvařeny al dente.

  4. Jak dlouho vařit těstoviny al dente?

    Jak dlouho vařit těstovinyUvařit pastu, těstoviny, al dente, znamená doslova “na skus”. Takto se mají správně těstoviny vařit a takto byste je měli i v kvalitní restauraci dostat. Těstoviny uvařené na skus mají nižší glykemický index, což znamená, že jsou pro naše tělo příznivější – tělo dokáže u potravin s nižším glykemickým indexem lépe získat a využít glukózu obsaženou v potravině a organismus tak není zatěžován velkými výkyvy hladiny glykémie.

    Těstoviny uvařené al dente by měly být měkké, ale na skus pevné, nerozvařené – uprostřed těstoviny byste měli po rozkousnutí vidět malou bílou tečku.

  5. Jak dlouho vařit těstoviny lasagne?

    Lasagne jsou pláty těstovin, které jsou určeny k zapečení, například do tradičního receptu Lasagne Bolognese. Ať už jako náplň použijete boloňské ragú nebo cokoliv jiného, principem je prokládání vrstev lasagní s náplní.

    Lasagne se do těchto receptů (za předpokladu, že máte jako náplň nějakou omáčku, ze které mohou těstoviny nasát vodu) používají syrové – konkrétně u zmiňovaného receptu Lasagne Bolognese dáte na dno vymazaného pekáčku vrstvičku bešamelu, na něj lasagne a pak již jen prokládáte s boloňským ragú a troškou bešamelu.

    Pokud si nejste jistí, jestli máte dost tekutou omáčku na to, aby se dostala ke všem částem lasagní, pak je můžete před zapékáním krátce spařit v osolené vodě a pak hned opatrně (aby se neslepily) přesunout do mísy s ledovou vodou, aby zůstaly al dente.


Zatím žádné komentáře

Napsat komentář


💵

Šetříme vám peníze. Ukazujeme, kde zbytečně přeplácíte.

🖋️

Nejsme žádní poradci. Jsme novináři, naši prací je předávat informace.

😊

Skrblík je zdarma. Financuje nás reklama, ne peníze čtenářů.

Jsme féroví. Doporučujeme jen to, čemu sami věříme.

🙏

Jsme lidi a chybujeme. Nepřesnosti se však snažíme rychle opravit.